18.3.2020 klo 12:00
Uutinen

Tunnettu kasvuyrittäjä antoi lomautusilmoituksen 50 henkilölle – ”Asian vakavuus iski tiistaina, ja nyt on itketty”

Kasvuyrittäjä Ilkka O. Lavas jakoi eilisen todo-listansa monessa some-kanavassa. Lista koostui lukuisista toimista ja 50 lomautusilmoituksen antamisesta työntekijöille. ”Tänään on itketty”, Lavas kertoi eilen illalla.

City Digital Groupin toimitusjohtaja Ilkka O. Lavas päätti jakaa oman koronalistansa sitä huolimatta, että yhteistyökumppanit ja kansanjoukot näkevät, että hänen yhtiöillään menee nyt heikosti, sillä hänen tavoitteenaan oli suoralla viestinnällä auttaa muita pienyrittäjiä.

– Jos oman toimenpidelistani kertominen julkisesti auttaa säilyttämään jonkun yrittäjän hengen tai toisen yrittäjän talouden, niin se kannatti. Teimme nämä päätökset yhtiöissäni vasta tänään. Sanna Marin päätti sen, että Suomi vedetään kiinni, ja ravintolat vedetään kiinni, Lavas kertoi eilen tunteikkaana.

Lavas: “Ihmiset lukevat lehdistä, että kymmenen henkilön kokoontumiset kielletään, ja ravintolat tyhjenevät”

Tärkeintä Lavaksen mukaan on nyt auttaa yrittäjiä selviytymään koronan aiheuttaman talousahdingon yli. Lavas vaatii nyt pikaisia ja merkittäviä toimia hallitukselta, jotta kriisissä oleva toimiala ja yritykset pystytään pelastamaan. Myös pääministeri Sanna Marinin viestintä saa pyyhkeitä.

– Kun ihmiset lukevat lehdistä, että kymmenen henkilön kokoontumiset kielletään, on ihan sama, mitä siinä perässä lukee. Ihmiset tulkitsevat, että ravintolat eivät toimi normaalisti. Tärkeintä olisi pikaisesti ottaa mallia muista Pohjoismaista, missä toimialan pelastamiseksi on tehty merkittäviä toimenpiteitä nopeasti.

Lavaksen yritysryppääseen kuuluvat City-lehti, eat.fi -ravintolatietopalvelu, pöytävarauspalvelu TableOnline sekä Suomi24 ja Treffit24 -palvelut. Lisäksi hän on sijoittajana muun muassa ruokamedia Toptaste Oy:ssä. Viime viikolla hän ajatteli yritysten talouden ja kaiken muun olevan hyvin.

– Oikeastaan asian vakavuus iski tiistaina.

Eilen sarjayrittäjä Ilkka O. Lavas muun muassa sopi pankkien kanssa lainojen lyhennysvapaista kuukausista, rahoituspaketeista, YEL- ja TyEL-maksujen lisämaksuajasta sekä yritti auttaa asiakkaita ja toimialaa pro-bono. Lomautusilmoituksia hän antoi noin 50 hengelle eri yrityksissä.

Lomauttamisesta hänellä on kokemusta vuodelta 2001, jolloin Lavas oli 23-vuotias. Työntekijöitä oli silloin 17 ja yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen jäi kolme henkilöä, mutta silloin pakolliset irtisanomiset tapahtuivat pidemmän ajan kuluessa.

– Olen monelle kokeneelle yrittäjälle soitellut tänään ja kysynyt, miten YT-lain prosessit menevät. Mä olen monessa mukana ja yhdessä firmassa, jossa olen sijoittajana, kevään tilauksista peruuntui 80 prosenttia.

Lomautusvaroitusten antaminen oli ”tuskaista”.

– Tänään on itketty. Jokainen työntekijä on rakas ihminen, ja haluamme heidät pitää. On tuskaista antaa lomautusvaroitus, kun tietää, että se osuu ihmisten talouteen ja moni haluaa tehdä töitä. Mutta toisaalta, kun ei ole mitään tekemistä töissä, ja asiakkaat peruvat tilauksia. Tämä on pakko, yrittäjänä joutuu itse tekemään myös ikävät päätökset.

Yrittäjänä joutuu tekemään ikävätkin päätökset

Mitä sanoit työntekijöille?

– Ensinnäkin kerroin yleensä tästä tilanteesta, missä Suomi on. Kävin läpi sen, minkä takia olemme tässä tilanteessa. Suomalaisten terveys ja turvallisuus ovat ykkösasioita. Olin jo viime viikolla onneksi antanut työntekijöille etätyösuosituksen.

– Liiketoiminnoissani ravintolasektoriin tämä iskee pahiten. Viime viikoilla vielä kuvittelin, että voimme järjestää kahden viikon päästä Syö-kampanjaviikot. Se on meille taloudellisesti tärkeä. Keväällä kampanjassa oli mukana 178 ravintolaa.

Maan hallitus ”veti käsijarrua”, ja kielsi kaikki yli 10 hengen tilaisuudet.

– Valtiotason viestintä on tällä hetkellä niin epävarmaa, ja lomautusvaroitus on annettava kaksi viikkoa aikaisemmin. Kuitenkin ravintolat saavat olla auki, mutta ihmiset eivät saa kokoontua. Tämä johtaa siihen tilanteeseen, että ravintolat eivät voi hakea keskeytysvakuutuksesta korvauksia.

Hän sai työntekijöiltä kiitoksia hyvästä ja realistisesta puheesta. Lavas kertoi työntekijöille myös toiveensa siitä, ettei hän joutuisi ketään lomauttamaan.

Lavas haluaa auttaa ravintolatoimialaa – Avasimme listan take away -lounaspaikoista

City Digital Groupin kasvoina tunnettu Lavas kertoo, että lomautukset koskettavat myös yritysryhmään kuuluvaa mediaa.

– Yrittäjien pitää reagoida 14 vuorokautta ennen. Vielä en tiedä lopullista tilannetta, toivon, että voimme vaikka ne kaikki peruuttaa.

City-lehden tilanne on tällä hetkellä kuitenkin hyvä.

– Yhteistoiminta-laki on niin hidas. Se on ihmisille pelottavaa, yrittäjä joutuu varoittaman jostain, mistä ei ole vielä näkymää. Mutta ennustelaitokset sanovat, että talous tulee sakkaamaan kovasti.

Lavas haluaa auttaa ravintolatoimialaa kriisitilanteessa, jossa lounaspaikkojen pöydät ovat lähes tyhjiä.

– Tulemme avaamaan listan lounasravintoloista, joista saa take away-annoksia. Katamme koko Suomen. Tämä tehdään pro bono.

Ilkka O. Lavas oppi edellisestä saneerauksestaan sen, että parempi liika varovaisuus kuin yhtäkkiä tyhjentynyt kassa.

– Varovainen taloussuunnittelu johtaa usein parempaan lopputulokseen, eikä tarvitse itkeä kuukauden päästä. Pidetään yrittäjät toisistamme huolta ja työntekijöistämme. Lomautukset ovat tilapäisiä ilmiöitä. Valtion pitää auttaa yrityksiä selviytymään: tarvitaan 10-kertaista tukipakettia ja lomautusilmoitusajan lyhentämistä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi