11.12.2017 klo 18:54
Uutinen

Tunnista työuupumuksen oireet: Asiantuntija neuvoo toimimaan ajoissa

Oletko kokenut työuupumuksen oireita? Merkit eivät ole aina yhtä selviä, mutta niihin kannattaa reagoida ajoissa. Työterveyslaitoksen asiantuntija kertoo, miten kannattaa toimia jos hälytyskellot soivat.

Työuupumus voi johtaa pahimmillaan yli vuoden mittaiseen sairaslomaan. Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen kertoo Suomen Yrittäjien videolla, miten ongelman voi havaita ajoissa.

Kaiklki vinkkivideot työuupumukseen liittyen voit katsoa täältä.

– Kannattaa olla rehellinen itselleen ja kiinnittää huomiota työpäivien pituuteen. Riittävän ajan jättäminen unelle on ehdottoman tärkeä asia.

Laitinen painottaa myös hyvän kunnon merkitystä. Kävelylenkit ovat ensimmäinen askel oman kuntotason parantamiseen. Työpäivän aikana kannattaa tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan.

Ensimmäiset merkit ovat Laitisen mukaan stressin oireita kuten närästystä tai unihäiriöitä. Monesti työasiat tulevat uneen. Kun uni jää liian vähiin, muisti heikkenee ja vireystila laskee. Aivot eivät enää toimi optimaalisella tavalla.

– Lopulta ammatillinen itseluottamus heikkenee, jolloin puhutaan jo työuupumuksesta. Toipuminen voi kestää pahimmillaan pari vuotta.

Laitisen mukaan pahoilta ongelmilta voidaan välttyä aikaisella puuttumisella.

– Kannattaa tarttua ajoissa, kun merkit ovat lieviä. Jos on univaikeuksia, kannattaa pysähtyä miettimään mitä voisi tehdä toisin ja voisiko viettää enemmän vapaa-aikaa perheen ja läheisten kanssa.

Ilmoittaudu Työterveyslaitoksen hyvinvointitutkimukseen täältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi