Nokia 105
Nokia 105 on maailman suosituin peruspuhelin. Kuva: HMD Global
27.5.2022 klo 09:36
Uutinen

Tuore tilasto on maireaa luettavaa Nokia-puhelinten valmistajalle – Tätä 25 euron hintaista peruspalikkaa myydään eniten

HMD Global on edelleen iso peluri peruspuhelinten markkinoilla.

Peruspuhelimilla tarkoitetaan edullisimman hintaluokan kännyköitä, joissa ei ole älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia kuten laajaa pääsyä sovelluskauppaan, laadukasta kameraa tai nopeaa prosessoria.

Suomalainen HMD Global tunnetaan Nokia-tuotemerkillä varustettujen peruspuhelinten ja älypuhelinten valmistajana. Laitteet valmistetaan Kiinassa.

Tutkimusyhtiö IDC:n tuoreiden tilastojen perusteella HMD Global on menestynyt hyvin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, mitä tulee peruspuhelinten myyntiin.

Kyse ei ole pienestä markkinasta, sillä edullisimmat puhelimet ovat varsin kysyttyjä kehittyvissä maissa. IDC kertoo, että peruspuhelimien markkinan suuruus oli alkuvuonna noin miljardi dollaria. Puhelinten myynti on laskenut merkittävästi vuoden takaisesta, mutta tästä huolimatta niitä meni kaupaksi lähes 59 miljoonaa kappaletta. Kaikki myydyt puhelimet huomioiden peruspuhelinten markkinaosuus on 16 prosenttia.

HMD Global sijoittuu kyseisillä markkinoilla toiseksi kiinalaisen puhelinvalmistajan Itel Mobilen jälkeen.

IDC:n raportista paljastuvat myös alkuvuoden myydyimmät peruspuhelimet maailmassa. Tässä listauksessa HMD Global pitää kärkisijaa Nokia 105 -puhelimella. Kyseessä on jo vuodesta 2013 lähtien myynnissä ollut malli, josta on sittemmin julkaistu useita päivitettyjä versioita. Viimeisin uudistus tehtiin vuonna 2022, jolloin laitteesta esiteltiin versio ilman 4G-yhteyksiä. Puhelimen hinta Suomessa on noin 25 euroa.

Nokia 105:n parhaisiin ominaisuuksiin lukeutuu pitkä akun kesto. Yhdellä latauksella puhelin pysyy valmiustilassa peräti kuukauden ajan. Puhelimessa on takavuosien Nokia-luureista tuttu, sittemmin päivitetty matopeli.

Pauli Reinikainen