Miesten työttömyys on kasvussa
Kuva: Getty Images
25.1.2024 klo 09:32
Uutinen

Tuore tilasto paljastaa: Miesten työttömyys kasvaa, työtuntien määrässä erikoinen piirre

Tehtyjen työtuntien määrä laski selvästi vuoden 2023 lopussa.

Tilastokeskuksen tuoreet tiedot paljastavat kiinnostavan ilmiön työtuntien määrässä. Tilastokeskuksen mukaan työllisten määrä laski lievästi, mutta samaan aikaan tehtyjen työtuntien määrä väheni selvästi. Työllisten tekemien työtuntien määrä oli 1,7 prosenttia pienempi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

– Keskimääräinen työssä käyvä suomalainen teki siis vähemmän töitä kuin aiemmin. Tämä on haaste valtiontaloudelle, sillä työllisyysasteen kasvu ei itsessään tasapainota sitä, jos työtunnit eivät samalla kasva, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen huomauttaa.

Tilastokeskuksen tietojen perusteella työvoiman ulkopuolella olevien kansalaisten määrä ei juuri muuttunut. Määrä oli vuoden 2023 joulukuussa noin 5 000 suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

– Tilanteen tasaantuminen ei riitä. Työvoimapulasta kärsivässä Suomessa pitäisi kääntää kaikki kivet työikäisten työllistämiseksi. Yhteiskuntamme ja sen tarjoamat palvelut edellyttävät, että mahdollisimman moni osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen tekemällä töitä tai kasvattamalla kyvykkyyksiään opiskelemalla, Malinen jatkaa.

Miesten työttömyys kasvussa

Joulukuussa Suomessa oli työttömiä 12 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyys on kasvanut selvästi, mutta naisten työttömyys on vähentynyt lievästi vuoteen 2022 verrattuna.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaita työttömiä miehiä oli 116 000 ja työttömiä naisia 83 000.

– On selvää, että talouskasvun hiipuminen ja sen seurauksena kasvaneiden konkurssien määrä näkyy negatiivisempana työllisyyden kehityksenä. Tässä tilanteessa valmistelussa olevien työmarkkinauudistusten merkitys kasvaa entisestään, Yrittäjien Malinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus