7.3.2018 klo 13:30
Uutinen

Tuore tutkimus väittää: Sähköpöytä ei olekaan hyvä juttu terveydelle

Toisin kuin moni luulee, sähköpöytä voikin olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi terveydelle.

Länsi-Australiassa sijaitsevan Curtinin yliopiston tutkimus heittää kylmää vettää sähköpöytien puolestapuhujien niskaan.

Tähän asti on luultu, että sähköpöytä on lähes ainoastaan hyvä asia, koska se nostaa ihmisen tuolilta ja näin ollen parantaa muun muassa aineenvaihduntaa.

Tuore tutkimus sen sijaan väittää, että sähköpöydät voivat lisätä kipuja, kasvattaa suonikohjuja ja hidastaa henkisiä toimintoja. Tutkimuksesta on uutisoitu maailmalla laajasti.

Yliopiston tutkijat mittasivat parinkymmenen sähköpöytää käyttävän ihmisen kehon ja mielen toimintoja. Näin päästiin selvyyteen siitä, millaisia muutoksia sähköpöydän ääressä työskentely saa aikaan raajoissa ja esimerkiksi käyttäjän psyykkisessä tilassa. Koehenkilöt työskentelivät seisoma-asennossa kaksi tuntia kerrallaan.

Tulokset hämmästyttävät, mutta jotain myönteistäkin

Tutkijat havaitsivat sähköpöydän käyttäjillä ongelmia kaikilla kehon alueilla. Samalla koehenkilöiden reaktioaika ja psyykkinen tila heikkenivät. Myönteinen seuraus oli luovan ongelmanratkaisun paraneminen.

Tutkijoiden mukaan seisominen ei ole ainoastaan hyvä asia. Pitkä seisominen voi aiheuttaa selkäkipuja ja lisätä suonikohjujen riskiä.

Seisomisen vaikutuksia on tutkittu muuallakin. Newsweek-lehti on uutisoinut selvästi pidemmästä tutkimuksesta, jossa 12 vuoden aikana selvitettiin 7000 toimistotyöntekijän tilannetta nimenomaan seisomisen kannalta.

Tulosten perusteella seisojilla oli peräti lähes kaksinkertainen riski saada sydänsairaus istumatyötä tekeviin verrattuna.

Monella työpaikalla on siirrytty sähköpöytien käyttämiseen, koska istumista on pidetty yksinomaan haitallisena. Istumisella on tutkittuja terveyshaittoja, mutta nyt julki tulleet tutkimustulokset kannustavat harkitsemaan myös liikaa seisomista.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Liity Yrittäjiin!