24.3.2021 klo 21:53
Uutinen

Turinatuokio työhönsä tyytyväisen Teron tykönä

Tero Peltonen on siinä mielessä poikkeuksellinen yrittäjä, että hänen päivittäinen työmääränsä putosi kahdeksalla tunnilla samana päivänä, kun hän aloitti täysipäiväisenä yrittäjänä. Järjenvastaiselta tuntuva väite on kuitenkin taivaan tosi, ja sitä selittää se, että ennen viime vuoden helmikuun 7. päivää Peltonen paiski yrityksensä lisäksi myös palkkatöitä. Ja Mäntässä kun ollaan, se tarkoitti luonnollisesti paperihommia.

Tero Peltosen entinen työnantaja, hygieniatuotevalmistaja Vespal Oy, ehti olla osa miehen elämää pitkän pätkän.

– Kuukautta vaille 24 vuotta, Peltonen laskee. Hän työskenteli viime vuodet leivinarkkien jatkojalostuksessa työtä tekevänä työnjohtajana.

Mitään pakkoa Peltosella ei yrittäjyyteen ollut. Töitä olisi ollut tarjolla entisen työnantajan palveluksessa jatkossakin. Eikä työssä itsessäänkään ollut mitään perustavanlaatuista vikaa, mutta Peltonen kertoo haaveilleensa jo useamman vuoden rakennusalan hommiin pääsemisestä.

Oppinut jo entuudestaan

– Eritoten kaipasin käsillä tekemistä, perustelee alun perin kirvesmiehen ammattiin opiskellut Tero Peltonen, joka oli yksinkertaisesti vaan ajautunut muihin tehtäviin. Tyystin hän ei ollut kuitenkaan rakentamista ikinä jättänyt.

– Omatoimisen työkalujen keräämisen olin aloittanut jo vuonna 1997, hän muistelee.

Kädentaitoja hän oli pitänyt yllä paitsi oman omakotitalonsa rakennustyömaalla myös auttamalla kavereita ja sukulaisia pienemmissä remonteissa. Silloin tosin tyystin rakkaudesta lajiin. Omaa osaamistaan hän on täydentänyt myös yhdeksän kuukautta kestäneellä korjausrakentamisen kurssilla, joka järjestettiin Keuruulla.

Nollasta liikkeelle

Kertalaakista Peltonen ei täyspäiväistä yrittämistä aloittanut, vaan sitä edelsi monen vuoden sivutoiminen yrittäjyys. Toiminimi syntyi jo 2012. Yrityksen perustaminen ei ollut kummoinenkaan haaste.

– Tein ilmoitukset kaupparekisteriin, ja siinäpä se melkein olikin. Koska olin tuolloin palkkatyössä, mitään varsinaista tukea en mistään saanut, joskaan en edes niitä hakenut, yrittäjä kertoo. Hänen mukaansa ainoa vaikea juttu yrityksen perustamisessa oli nimen keksiminen.

Terrak oli ensimmäinen ehdotukseni, mutta se oli jo käytössä, hän kertoo. Teprak-nimen keksi Teron vaimo Riikka, joka on yrittäjän mukaan ollut muutenkin hänelle korvaamaton tukipilari. Kolmen lapsen perheessä kun on riittänyt pyöritettävää, etenkin kun Tero on tehnyt pitkään kaksinkertaisesti töitä.

Peltosen mukaan yritystoiminta alkoi hyvin pienimuotoisesti, mikä ei sinänsä ollut mikään yllätys – toiminnan hän nimittäin aloitti täysin nollasta.

– Markkinointi piti aloittaa minun osaltani pystymetsästä ja ilman yhtäkään valmista asiakasta, hän kertoo ja myöntää, että ensimmäiset vuodet yritystoiminta olikin erittäin selkeästi sivutoimista.

– Aika hitaasti niitä hommia tuli. Ensimmäisinä vuosina taisi olla noin 9000 euron liikevaihto, hän kertoo.

Kaikkea tehdään mitä tilataan

Kunhan sana alkoi kiiriä, töitä alkoi piisata. Yrittäjä ei ole ikinä nirsoillut toimeksiantojen suhteen, vaan etenkin alussa hän otti vastaan kaikki remontit ja urakat kokoluokkaan katsomatta.

– Oikeastaan kaikkea tässä on tullut tehtyä. Ehdottomasti pienin työ on ollut yksittäisen kukkalaudan kiinnittäminen, mutta toisessa ääripäässä ovat sitten esimerkiksi katto- ja kylpyhuoneremontit, hän kertoo. Ja muutaman vuoden jälkeen työmaita olikin jo sen verran paljon, että päässä alkoi kiertää ajatus myös täysipäiväisestä yrittäjyydestä.

– Kyllä minä sitä vähintään pari vuotta melkein joka päivä mietin, hän sanoo ja tuumaa asian kiteytyvän myös hänen mottona pitämäänsä lauseeseen: Jos ei lähde, ei tule koskaan lähdettyä.

Peltonen ei ollut pitänyt suunnitelmiaan mitenkään salassa työnantajaltaan, vaan kertonut avoimesti aikeistaan täysipäiväiseen yrittäjyyteen. Ja kun sitten Teron tilalle oli löytynyt sopiva kaveri, varsinainen kytkimennosto sujuikin ripeäsi.

– Kun sain keskiviikkona kuulla, että seuraaja oli löytynyt ja minulla olisi mahdollisuus sauma lähteä, olin jo torstaina tehtaalla jo viimeistä päivää, Peltonen kertoo.

Napakymppi

Yrittäjä myöntää, että vuosi sitten hänen tekemänsä päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli täysosuma. Tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa hän on erittäin tyytyväinen.

– Saan itse nyt määrätä työaikani ja päättää tekemistäni, mille annan suuresti arvoa. Se pistää minut usein oikein hymyilemään, että saan tehdä täysipäiväisesti työtä, josta nautin, hän aloittaa ja jatkaa, että tosiasiassa hän pääsee nyt, täysipäiväisenä yrittäjänä, huomattavasti entistä elämää helpommalla.

– Yrittäjänä aloittaminen tuntui vähän siltä kun olisin lomalle lähtenyt, sillä minulta katosivat ne palkkatöiden kahdeksan tuntia päivästä välittömästi, hän hymyilee.

Sen verran paljon hommia on piisannut, että hänellä on ollut jo vuoden päivät apuna kahta viikkoa kuussa tekevä Anne Linder, joka on erityisesti maalaus- ja tapetointihommien spesialisti.

– Vähän toista vuotta Anne on täällä ollut, ja oikein hyvän apurin olen hänestä saanut, hän kehuu.

Nautinnollinen pulahdus

Tero on itse asunut koko ikänsä Mäntässä, eikä hän täältä muualle ole lähtemässäkään. Siinäkin mielessä se miehen motto on pitänyt kutinsa. Mitäs sitä hyvää vaihtamaan.

– Täällä kaikki on lähellä, ja ympäristö on mielestäni kiva. Olen selvästi osunut oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan, hän hymyilee.

Tero myöntää olevan tällä hetkellä kaikin puolin tyytyväinen omaan asemaansa, elämäänsä ja työhönsä. Töitä on kivasti, työkalut ovat terässä, ja autonkin yrittäjä ehti uusia vasta marraskuussa. Ekstra määrän iloa tuo myös kotipihaan viime syksynä asennettu poreallas, jossa Tero kertoo käyvänsä nyt päivittäin.

– 38-asteisena olen veden pitänyt, ja kyllä minulla siellä altaassa mieli lepää, hän kertoo näyttäessään ammeesta muutaman kuvan kännykältään. Sitä minun ei tarvitse edes kysyä, aikooko mies kylpyyn myös perjantain työnviikon lopettaneen haastattelun päätteeksi.