16.3.2021 klo 09:02
Uutinen

Turvatekniikan asiantuntijat ylsivät viime vuonna ennätystulokseen

Edes korona ei hidastanut Hildénin veljesten viime vuotta. Kangasalalaisen Finsafe Turvapalvelut Oy:n toimivuosi 2020 oli nimittäin firman 15-vuotisen historian paras. Veljespari Kalle ja Frans Hildénin kahden miehen toimintana alkanut yritys on seilannut muutenkin viime vuodet myötätuulessa. Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijänsä miehet palkkasivat vasta yhdeksän vuotta perustamisen jälkeen, mutta sittemmin rekrytointeja on tehty kosolti. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi tutustumassa yrittäjiin heidän toimipisteellään Kangasalan Lentolassa.

Yrityksen hyvä tahti näkyy myös toimitiloissa, joissa on parhaillaan meneillään laajennus. Kahdessa kerroksessa sijaitsevaan toimitilaan ollaan remontoimassa hieman lisää toimisto- ja neuvottelutilaa. Tarve tähän on syntynyt viime aikojen hyvästä kasvusta. Tammikuun lopussa yrityksessä aloitti uusi asentaja, ja tälläkin hetkellä meneillään on rekrytointi. Tarkoitus olisi saada remmiin uusi asiantuntijamyyjä.

Yritysidea haettiin koulunpenkiltä

Alkusävelet kahden veljeksen yritystarinalle soiteltiin 2003, kun Kalle Hildén oli viimeistelemässä sähköyliasentajan jatkotutkintoaan. Lopputyönsä hän teki turvajärjestelmistä. Sen verran mielenkiintoiseksi kyseinen maailma paljastui, että päähän juolahti ajatus sen jalostamisesta bisnekseksi. Velipoika Frans innostui heti veljensä ajatuksesta.

– Olin tuolloin vakavasti miettimässä alanvaihtoa, joten asia kiinnosti minua välittömästi, hän kertoo. Kovin kauaa yrityksen perustamisessa ei nokka tuhissut. Kaupparekisteriin Hildénin yritys kirjattiin 2005, vain kaksi vuotta Kallen valmistumisesta.

Tekniikkakärki edellä

Yrityksen pari ensimmäistä vuotta olivat Fransin mukaan eräänlaista etsikkoaikaa, jolloin toiminta etsi vielä uomiaan. Alusta asti oli selvää, että yrityksen ydinosaaminen löytyisi juuri turvallisuustekniikan saralta. Niinpä esimerkiksi mekaniikkaan pohjautuvat lukot eivät lukeudu yrityksen repertuaariin.

– Kameravalvonta, rikosilmoittimet, palo- ja kulunvalvonta sekä tänä päivänä myös tietoliikennetekniikka ja -yhteydet, Frans Hildén listaa heidän tuotekirjoaan. Vähintään yhtä oleellisessa osassa on myös palvelu.

Finsafe Turvapalvelut Oy on täyden palvelun turvatekniikkaliike, joka myy, asentaa, huoltaa ja suunnittelee turvatekniikkaa asiakkailleen sekä julkiselle sektorille ja yrityksiin kuin yksittäisille kuluttajille, Frans Hildén listaa.

Untuvikkona alalle

Turvallisuusala ei ollut yritystä perustettaessa Fransille tuttu, mutta hän on sittemmin pätevöittänyt itseään useammillakin koulutuksilla. Vuonna 2017 Frans sai valmiiksi turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon, jonka myötä yrityksessä pystyttiin aloittamaan turvallisuusasioden virallisempi dokumentointi. Aivan poikkeuksellinen Fransin urapolku ei turvatekniikan saran toimijalle ole. Varsinaista turvatekniikan tutkintoa kun ei voinut tuolloin suorittaa missään.

– Iso osa alan vanhemmista jermuista onkin itseoppineita, Frans huomauttaa.

Hänen kohdallaan tuorein koulutus on vasta päättynyt laitevalmistajan järjestämä laaja äänievakuointikoulutus, jonka myötä Frans on nyt oikeutettu tekemään vaativimman tason kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmiä kauppakeskuksiin tai muihin ihmismassoja kerääviin tiloihin. Yhtälailla firmassa on panostettu myös työntekijöiden osaamiseen. Parhaillaan yrityksen työntekijöistä Teemu opiskelee oppisopimuksella sähköautomaatioasentajaksi, erikoistumisalueenaan turvatekniikka.

Nämä kaksi ominaisuutta painavat puntarissa

Turvatekniikka-alalle ammattilaisia harvoin poimitaan suoraan koulun penkiltä. Rekrytoiminen ei siten ole ihan helpoimmasta päästä. Fransin mukaan kaksi ominaisuutta nousee ylitse muiden potentiaalisia työntekijöitä arvioitaessa.

– Jos perusosaamisen lisäsi löytyy selkärankaa ja asenne on hyvä, niin silloin me sanotaan tervetuloa, Frans määrittelee. Tuorein yrityksen tulokkaista, Nikolas, aloitti juuri tammikuussa.

– Hän opiskeli Kangasalan ammattikoulussa turvallisuusalan tutkinnon ja teki työharjoittelun meillä. Totesimme hänet hyväksi tyypiksi. Kun meille tuli tarve palkata asentaja, oli hän ykkösvaihtoehtomme, Frans Hildén kertoo.

YRITTÄJÄ FRANS Hildén ja myynti- ja suunnittelutyötä tekevän Aki Leppälän spontaani palaveri. Tällä hetkellä yrityksessä on työntekijöitä yrittäjät mukaan lukien jo kuusi. Kallen vetämässä asentajaporukassa on kolme asentajaa ja Fransilla tukena yksi palkkamyyjä.

Teknologia kehittyy vinhaa vauhtia

Virallisten tutkintojen lisäksi muutenkin alalla pitää pysyä kärryillä siitä, missä tekniikka kulkee, sillä toimialan teknologinen kehitys on hyvin nopeaa. Moni yrityksen alun keihäänkärkeä edustanut tekniikka on nykyään auttamattomasti vanhentunutta.

Uusi teknologia mahdollistaa paljon sellaista, mihin ei vielä 10 vuotta sitten ollut mitään mahdollisuutta. Hyvä esimerkki tästä on äskettäin erään asiakkaan tilaan asennettu itseoppiva kamerajärjestelmä, joka opetettiin seuraamaan tietyn kaltaisten pakettien kanssa hissiin astuvia henkilöitä. Sekin on tänä päivänä mahdollista.

– Opetimme kameraa ja saimme järjestelmän automatisoitua niin, että kun hissiin astutaan tietynlaisen kantamuksen kanssa, järjestelmä osaa automaattisesti hälyttää vartijat paikalle, hän kertoo. Yrittäjä myöntää, että asentajien työ on muuttunut heidän 15-vuotisen yrittäjätaipaleensa aikana paljon.

– Hyvä turva-asentaja on edelleen tammesta veistetty ja tervassa uitettu ammattimies, mutta raudanlujan asennustaidon lisäksi hänen pitää olla myös nörtti, joka tuntee niin ohjelmistot kuin vähän koodaustakin, Frans kertoo.

Kaikki byrokratia ei ole pahasta

Turva-ala on ymmärrettävistä syistä varsin tarkkaan säädelty. Poliisihallituksen linja on, että turvasuojaajana toimivalta yritykseltä vaaditaan erillinen elinkeinolupa. Vaikka Finsafe ei varsinaista vartiointia harjoitakaan, on yritys hakenut toiminnalleen myös vartiointiliikeluvan. Frans Hildén myöntää, että alalla toimiminen vaatii paljon byrokratiaa, mutta hän ei pidä sitä huonona asiana.

– Kyllähän se erottaa jyvät akanoista. Turvallisuusasioista puhuttaessa on aina kyse ensisijaisesti luottamuksesta, eikä siinä saa olla mitään häikkää, hän kertoo.

Markkinoilta löytyy myös sutta ja sekundaa

Parin alkuvuoden jälkeen Finsafen fokus on täsmentynyt entistä selkeämmin siihen, että kaikessa toiminnassa mennään huippulaatu edellä. Hildéneille selvisi nopeasti se, että turvallisuustekniikkaa oli tarjolla laaja kirjo, eikä kaikki todellakaan ole priimaa.

– On olemassa luokiteltuja ja luokittelemattomia laitteita, ja niillä on valtava ero, Frans aloittaa. Ensimmäiset vuodet miehet asensivat myös luokittelemattomia laitteita, mutta pian he tekivät tietoisen valinnan keskittyä ammattilaitteisiin. Suurin syy tähän askeleeseen olivat omat kentällä tehdyt havainnot.

– Me kyllästyimme juoksemaan risojen laitteiden perässä. Kaikista huokeimmat turvatuotteet vaativat järkyttävän määrän jälkikäteistöitä, kuten korjauksia ja uudelleenasennuksia. Päätimme keskittyä raskaan sarjan ammattilaitteisiin, Frans taustoittaa. Ammattilaitteiden käyttö luonnollisesti korotti myös hintoja.

– Asiakasryppäästä putosi tästä syystä pois vaatimaton määrä. Edelleen teemme töitä myös yksityistalouksille ja hyvin pienille yrityksille. Me palvelemme nakkikioskin ja pörssiyhtiön yhtä hyvin, Frans vakuuttaa.

FRANS HILDÉN hyppäsi turva-alalle aivan toisesta maailmasta. Hän on alkuperäiseltä koulutukseltaan ravintolakokki, ja värikkääseen työhistoriaan sisältyy leipurin, kodinkonemyyjän ja rakennusalan töitä. Nykytyössään Frans kertoo pitävänsä eritoten sen tarjoamista haasteista. – Tässä on tunnettava ja tiedettävä aika paljon, joten aika ei käy pitkäksi.

Jokainen myyntiartikkeli testataan ensin itse

Yrittäjän mukaan tärkeintä on aina ollut tunnistaa oikeasti hyvät ja asiakkaan tarpeita parhaiten vastaavat laitteet.

– Emme tyydy markkinapuheisiin, vaan joka ikinen asiakkaalle myytävä laite on testattu meillä eli saanut Kallen peukun nousemaan ylöspäin, Frans naurahtaa. Kalle on yrityksen tekninen ”el jefe”. Frans korostaa sitäkin, että he eivät ole naimisissan minkään yksittäisen laitevalmistajan tai maahantuojan kanssa, vaan ovat alusta asti korostaneet itsenäisyyttä.

– Kun valittavissa ovat kaikkien valmistajien laitteet, voimme aina tehdä asiakkaan kannalta parhaan päätöksen, hän tuumaa.

Palvelu valttikorttina

Frans Hildén myöntää, että kilpailua alalla riittää ja näkee heidän kilpailuvalttinaan paitsi huippulaitteet myös asiantuntevan ja reilun palvelun. Oleellista on, että lopputulosta lähdetään kehittämään asiakkaan, ei myyjän ehdoilla. Frans kertoo aidon esimerkin.

– Minulle tuli asiakkaalta tarjouspyyntö kamerapäivityksestä, jonka mitoitusta ja budjettia pidin kovin korkeana. Kutsuin itseni kylään. Asiakkaan luona selvisi, että tämä oli kaavailemassa turhan raskasta ja kallista laitteistoa melko rutiininomaiseen kameravalvontaan. Tein ehdotuksen tuotteen korvaamisesta toisella, huomattavasti huokeammalla tuotteella.

– Lupasin vielä yritykselle ostavani tuotteen takaisin, jos se ei heillä toimisi. Tätä lupausta en ikinä joutunut lunastamaan, mutta sittemmin olemme toimineet heille jo vuosia eräänlaisena turva-asioiden hovitoimittajana ja konsulttina, hän kertoo.

Finsafella onkin plakkarissa useampia isoja taloja. Esimerkiksi Tampereen Ikean turvaratkaisuissa on luotettu jo useampi vuosi kangasalalaistaloon.