Yleislaturi tulee käyttöön EU:ssa
USB-C -latausliitännästä tulee yleislaturi EU-alueella.
4.10.2022 klo 14:14
Uutinen

Tuskailetko useiden eri laturien kanssa? Hyviä uutisia: Pitkään odotettu yleislaturi tulee käyttöön EU-alueella

Mobiililaitteiden yleislaturi on pakollinen EU-alueella vuonna 2024.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt yleislaturin, jonka myötä EU-alueen kuluttajat voivat käyttää samaa laturia kaikissa elektroniikkalaitteissaan.

Vuodesta 2024 eteenpäin yhtä ja samaa latausliitäntää käytetään kaikissa matkapuhelimissa ja tableteissa. Kannettavissa laitteissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti, joka mahdollistaa nopean lataamisen ja tiedonsiirron. EU-velvoitteen myötä asiakkailla on oikeus valita, ostavatko he laturin laitteen kanssa vai eivät. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Laki helpottaa monia kuluttajia, jotka ovat joutuneet käyttämään eri laitteiden kanssa eri mallisia latausliitäntöjä.

Uusi laki hyväksyttiin Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina. Päätös on osa EU:n laajempaa pyrkimystä vähentää elektroniikkaromua ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.

Laki helpottaa monia kuluttajia, jotka ovat joutuneet käyttämään eri laitteiden kanssa eri mallisia latausliitäntöjä. Esimerkiksi Apple käyttää älypuhelimissaan omaa latausliitäntää. Android-puhelimissa USB-C on sen sijaan ollut käytössä jo pidempään.

EU-lain myötä USB-C on oltava käytössä vuodesta 2024 alkaen kaikissa uusissa matkapuhelimissa, tableteissa, digitaalikameroissa, kuulokkeissa tai kuulokemikrofoneissa sekä muun muassa kannettavissa kaiuttimissa ja sähköisissä lukulaitteissa. Laki koskee myös kannettavia tietokoneita, joissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla.

Laki nopeuttaa langattoman latauksen yleistymistä

Lain mukaan kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama latausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Laki nopeuttaa myös langattoman latausteknologian yleistymistä. Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus.

Kuluttajille tiedotetaan jatkossa erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia. 

Uusien velvoitteiden tarkoituksena on lisätä latureiden uudelleenkäyttöä. EU-parlamentti arvioi, että lain ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista. Pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa noin 11 000 tonnia elektroniikkaromua vuosittain.

Neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä teksti ennen kuin se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua julkaisusta. Jäsenmailla on sen jälkeen 12 kuukautta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään ja määräajan päättymisen jälkeen 12 kuukautta aikaa alkaa soveltaa niitä. Uudet säännöt eivät koske tuotteitta, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamispäivää. Parlamentti on viime vuosikymmenen aikana toistuvasti kehottanut ottamaan yleislaturin käyttöön. 

Muita kiinnostavia aiheita

Toimitus
Toimitus