Puutarha-ala on Tanja Niemisen mielestä tosi merkityksellistä työtä. kuva: Tanja Nieminen
28.4.2023 klo 13:38
Uutinen

Tv:stä tuttu puutarhayrittäjä Tanja Nieminen: ”Suorapuheisena yrittäjyys sopii minulle paremmin kuin palkkatyöt”

Huvila ja huussi -ohjelmasta tuttu maisemasuunnittelija ja yrittäjä Tanja Nieminen omistaa puolet KH Puutarhakeskuksesta lähellä Hämeenlinnaa. Hänellä on myös Parempia Pihoja -maisemasuunnitteluritys.

Huvila ja huussi -ohjelmasta tuttu pihasuunnittelija ja yrittäjä Tanja Nieminen omistaa puolet KH Puutarhakeskuksesta lähellä Hämeenlinnaa. Puutarha-ala on Tanjan sydämen asia ja hän kokee, että yrittäjyys on hänelle oikea tapa toimia.  

– Olen aika pikainen ja suorapuheinen. Tartun mahdollisuuksiin ja innostun helposti. Yrittäjyys sopii minulle paremmin kuin palkkatyöt.

Yrittäjyydessä häntä innostaa nopeatahtisuus ja haastavuus.

– Meidän alallamme voisi toimia vaikka kaupungin puutarhurina, mutta se ei ole ollut minulle oikea vaihtoehto. Kärsivällisyyteni ei välttämättä riitä ihmisjohtamiseen. Yrittäjyys on nopearytmistä ja haastavaa. Pidän siitä, että yrittäjänä saa joka päivä myydä itsensä, Tanja kertoo.   

Suuren yleisön tietoisuuteen Tanja tuli Huvila ja huussi -tv-ohjelmasta, jossa hän toimi suunnittelijana. Sarjaa katsoi tuolloin noin puoli miljoonaa suomalaista.

Huhtikuun lopulla Tanja sai kivipohjaisia rakennusmateriaaleja valmistavalta Rudukselta ”Kivenpyörittäjä” -palkinnon, joka jaetaan henkilölle, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa.

Tunnustus jaettiin hänelle hänen monipuolisesta osaamisestaan ja innostaan edistää suomalaisten pihojen suunnittelua, Rudus sanoi palkintotiedottessa.

Liikevaihto tehdään pääsiäisestä juhannukseen

Tanjalla on ollut oma pihasuunnittelun toiminimiyritys vuodesta 2005. Aluksi sivutoimisena. Sen lisäksi hän luotsaa arkkitehti Tiina Holmbergin kanssa nyt puoliksi omistamaansa kauppapuutarhaa KH Puutarhakeskusta lähellä Hämeenlinnaa. Nieminen on toimitusjohtaja ja omistajina heillä on menossa neljäs vuosi. Tammelan torin laidassa Tampereella on myös yrittäjien Puutarhakioski.

Suuria voittoja ei firmasta vielä heru, koska yrittäjät ovat investoineet paljon puutarhakauppansa remontointiin.

– Yritysten liikevaihto on yhteensä noin puoli miljoonaa euroa. Kaksi kolmannesta liikevaihdosta tehdään ajalla pääsiäisestä juhannukseen, Tanja kertoo.

Niemisen ja Holmbergin yhteinen kirja ”Pihakoulu – Skandipihassa toimivat reseptit” julkaistiin tämän vuoden alussa. Se oli Niemiseltä alan viides kirja.

Mc Donald’sista yrittämisen asenne

Niemisellä on ylemmän ammattikorkeakoulun hortonomitutkinto Hämeen ammattikorkeakoulusta ja hän on myös pedagokisen koulutuksen saanut opettaja.  

Tanja työskenteli Tampereen Keskustorin Mc Donald’sissa ennen kuin puutarha-alan opinnot veivät Lepaalle puutarha-alan sisäoppilaitokseen. Mc Donald’s oli hänen mielestään erinomainen yrittämisen oppipaikka.

– Sieltä opin yrittäjäasenteen ja myymisen. Tekeminen ratkaisi. Se oli erinomainen yrittäjäasenteen oppikoulu. Meidän alallemme ei ole typpillistä myynnin osaaminen, Tanja kertoo.

Maaseudulle sisäoppilaitokseen meneminen oli vilkkaalle tamperelaiselle aikanaan järkytys, koska ala on hänen mukaansa konservatiivinen.

– Tällä alalla asiat siirtyvät sukupolvelta toiselle tietyllä tavalla ja asioita tehdään helposti niin kuin ne aina on tehty. Ollaan hiukan kursailevia myös, Tanja kertoo.

Tanja on toiminut myös alan opettajana Rajamäellä Työtehoseurassa. Siellä hän koulutti muun muassa puistopuutarhureita ja puistomestareita.

Syötävät kasvit nyt suosittuja

Puutarha-ala jatkaa Suomessa kasvuaan ja alan kuumin trendi on tällä hetkellä syötävien kasvien laitto omalle tai mökkipihalle, parvekkeille, tai puutarhapalstoille.

– Syötävä, itselle kasvatettava ruoantuotanto tuntuu olevan tosi pinnalla. Ihmiset kasvattavat omenapuita, marjapensaita, mustikoita, puolukoita, tomaatteja, paprikoita, yrttejä, mansikoita ja perunoita. Korona-ajan kotoilu loi tätä nostalgiaa lisää, Tanja kertoo.

Nyt pihalle voi viedä jo orvokkeja, neilikkaa, laventelia ja ruusua, Tanja sanoo. Pian on myös kiireinen äitienpäiväsesonki.

(juttu jatkuu kuvan alla)

”Puita Teslojen keskelle”

Pihasuunnittelu on luksustuote. Keskimääräinen pihasuunnittelun hinta on noin 3000 euroa, Tanja kertoo. Siihen ei kuulu työ, vain suunnittelu.

Tanja ottaa käytännössä projektin haltuunsa ja auttaa myös hankkimaan oikeat työntekijät projektin käytännön puoleen.

Puutarha-ala on Tanjalle tosi merkityksellistä työtä. Jo lukioaikana hän huomasi happosateet ja metsätuhot Sallassa ja sai ympäristöherätyksen.

– Eivät ihmiset tilaa pihasuunnitelmaa sen vuoksi, että he haluaisivat torjua ilmastonmuutosta, mutta itselleni on paras palkinto, kun menen sinne Teslojen keskelle ja istutan muutaman puun.

Puutarhoilla ja puistoilla voidaan paikata paljon, hän sanoo.

– Me olemme ainoa ryhmä, joka pystyy tekemään jotain kun kaikki on jo pilalla, tai kun kaikki on jo hiekkaa. Luontoa ei voi palauttaa, mutta me pystymme palauttamaan sinne puutarhan, tai istuttamaan puistovihreää, joka on kestävää, yhteyttää ja torjuu ilmastonmuutosta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen