– Ideanamme on parantaa työhyvinvointia tarjoamalla kokonaisvaltainen luontokokemus, kertoo yrittäjä Katri Tynkkynen (vas.). Ruokailujen järjestämisestä luontofestareilla vastaa Riihon Majatalon yrittäjä Anna Maria Siljander. Kuva: Katri Tynkkynen
19.3.2024 klo 16:54
Uutinen

Tyhy-luontofestarit tarjoavat ohjelmaa metsäjoogasta telttasaunomiseen – ”Toivomme myös yksinyrittäjiä mukaan”

Keuruulla toukokuun lopussa pidettävillä Suomen ensimmäisillä tyhy-luontofestareilla työporukat voivat viipyä luonnonhelmassa koko päivän ja yöpyä luksusteltassa.

Yrittäjä Katri Tynkkynen vastaa puhelimeen keskellä tyhy-luontofestareiden valmisteluja Keuruulla luonnonhelmassa.

– Kävin juuri tekemässä maastotiedustelua festarialueella. Katsastin paikkoja metsäjoogaa festareilla pitävän yhteistyökumppanin Fanny Torron kanssa, Tynkkynen kertoo.

Katri Tynkkynen on yksi pääjärjestäjistä, jotka pistävät pystyyn Suomen ensimmäiset työhyvinvointi-luontofestarit. Ne pidetään 27.–31. toukokuuta Keski-Suomessa sijaitsevalla Keuruulla.

– Varmaan jokainen työntekijä on ollut tyhy-päivillä, jossa käydään teatterissa ja ravintolassa syömässä. Me haluamme tehdä työhyvinvoinnin eteen jotakin sellaista, mitä ei ennen ole tehty. Ideanamme on parantaa työhyvinvointia tarjoamalla kokonaisvaltainen luontokokemus.

Tynkkysen mukaan työilmapiiriä voi kehittää hankkimalla yhteisiä kokemuksia ja muistoja työkavereiden kanssa työtehtävien ulkopuolella.

– Luontofestareilla voi jättää aikataulutetun arjen keskellä yhdeksi päiväksi kännykät ja koneet sivuun ja olla rauhassa läsnä luonnossa.

Luontofestarit pidetään Keurusselän Liikuntapuistossa ja sen lähialueilla.

– Täällä on kaunista keskisuomalaista luontoa, jonka maastosta löytyy korkeuseroja. Upeissa maisemissa on mahdollista kulkea eri reiteillä männikkömetsissä ja Keurusselän rannoilla.

Retkeilytaitojen harjoittelua

Työporukat voivat viipyä luontofestareilla yhden päivän ja jäädä sen päätteeksi vielä yöksi kalustettuun luksustelttaan. Käytössä on vesivessa ja suihku.

Osallistujat voivat valita oman makunsa mukaisesti, mitä he haluavat luonnonhelmassa tehdä.

– Jokainen voi tarttua itseään kiinnostaviin aktiviteetteihin. Joku voi haluta istua rauhassa nuotiolla ja tuijottaa tulta, ja toinen taas kokea luontoa eräoppaiden johdolla.

Tyhy-luontofestareilla piisaa valinnanvaraa. Tarjolla on muun muassa metsäjoogaa, poluilla vaeltelua ja luontoon liittyviä kisailuja. Festareilla voi myös viskoa löylyjä telttasaunassa ja pulahtaa Keurusselkä-järveen.

– Täällä on mahdollisuus myös rakastua retkeilyyn, sillä retkeilytaitoja pääsee testaamaan. Jos ei koskaan ole tehnyt tulia, käyttänyt trangiaa tai harjoitellut kartanlukua, niihin voi saada opastusta. Luontofestarit eivät edusta mitään ”eräjormailua” tai muutoin hard core -juttuja.

Festareilla voi myös kerätä luonnosta aineksia ”sibeliusboksiin”. Siis mihin?

– Luonto merkitsi erittäin paljon säveltäjä Jean Sibeliukselle. Hänellä oli tapana kerätä luonnon antimia tulitikkurasiaan, jota hän kuljetti mukanaan. Kun hän sävelsi, hän sai inspiraatiota rasian sisällöstä, kuten sammalen tuoksusta. Sibeliusboksiin voi kerätä luontomuistoja, kun huomioi jokaisenoikeudet.

Telttaillen Oy:n yrittäjä Jonna Heinonen vastaa luontofestareiden luksusteltoista, joissa työporukat voivat yöpyä. Kuva: Jonna Heinonen

Myös yksinyrittäjät tervetulleita

Tyhy-luontofestareille ovat tervetulleita kaikkia aloja edustavat työporukat eri puolilta Suomea. Tynkkysen mukaan Keuruu sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, ja sinne on helppo tulla myös bussilla tai junalla.

– Toivomme mukaan myös yksinyrittäjiä, joille ei juuri järjestetä tapahtumia. He voivat luonnosta nauttimisen lisäksi myös verkostoitua vaikka nuotion äärellä.

Tynkkynen toivoo, että festarit madaltavat siihen osallistuvien kynnystä ammentaa luonnosta voimaa arjessaan.

– Hyvinvointia voi hakea helposti omasta lähiluonnosta, puistosta tai metsästä.

Kolmen naisen aivoriihi

Katri Tynkkynen on yrittäjä, joka käyttää nimeä EräKatri. Hänellä on oma HauskaaOnnellista-niminen luontoalan yritys.

Idea tyhy-luontofestareista syntyi kolmen naisen aivoriihen tuloksena, kun Tynkkynen piti palaveria Kehittämisyhtiö Keulink Oy:n kehittämispäällikön Sari Saarisen ja Telttaillen Oy:n luksustelttayrittäjän Jonna Heinosen kanssa.

– Keuruu on retkeilykaupunki. Mietimme, että voisimme tehdä kimpassa jotakin erilaista, ja syntyi idea työhyvinvoinnin, luonnon ja festareiden yhdistämisestä. Luonnon tarjoaman hyvinvoinnin merkitys ihmiselle on valtava.

Tynkkynen on päävastuussa työhyvinvointipäivien ohjelmasta, Heinonen vastaa oman yrityksensä kautta luksustelttaöistä ja Saarinen on myös mukana kumppanina käytännön toteutuksessa.

Festaripäivien ruokailujen järjestämisestä vastaa Riihon Majatalon yrittäjä Anna Maria Siljander. Luontofestareista löytyy lisätietoja HauskaaOnnellista-yrityksen nettisivuilta, ja mukaan voi ilmoittautua maaliskuun loppuun mennessä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Milla Rautiainen