Puolet työelämässä olevista kertoo todistaneensa tilannetta, jossa joku on ollut sairauslomalla, vaikka siihen ei olisi ollut aihetta. Vastaajat ovat työelämässä toimivia työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä, lomautettuja ja työttömiä.
2.10.2023 klo 08:45
Uutinen

Työelämägallup: Puolet todistanut aiheettomia sairauslomia – ”Kuormittavat koko työyhteisöä”

Puolet työelämässä olevista kertoo todistaneensa tilannetta, jossa joku on ollut sairauslomalla, vaikka siihen ei olisi ollut aihetta, kertoo tuore Työelämägallup.

Yli kolmannes Työelämägallupin vastaajista arvioi, ettei ole koskaan ollut tällaisessa tilanteessa.

– Aiheettomat sairauspoissaolot kuormittavat koko työyhteisöä. Ne ovat väärin paitsi työnantajaa myös työkavereita kohtaan, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Yli kolmannes (37 %) työelämässä olevista arvioi, ettei ole koskaan kokenut muiden aiheetonta sairauspoissaoloa. Vastaajista 13 prosenttia ei osaa sanoa.  

Työelämägallupin aineisto edustaa työelämässä mukana olevia suomalaisia.

Erityisesti perusteettomia poissaoloja ovat seuranneet vierestä hyvinvointialueella työskentelevät.

– Hallituksen tavoitteena ei ole lisätä sairaana työskentelyä, vaan vähentää työnantajan kustannuksia ja tilanteita, joissa sairauslomaa käytetään väärin. Hallituksen esittämä muutos ei ole radikaali, mutta tarpeellinen, Makkula sanoo. 

Hallitusohjelmaan on merkitty kirjaus, jonka mukaan sairauspoissaolon ensimmäisestä päivästä ei tarvitse maksaa palkkaa. 

– Ensimmäinen sairauspäivä on eräiden työehtosopimusten mukaan palkaton jo nyt. Lisäksi karenssipäivää ei olisi, kun sairaus kestää yli viisi päivää tai poissaolo johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista”, Makkula sanoo. 

11 prosenttia on oman arvionsa mukaan ollut työuransa aikana sairauslomalla, vaikka siihen ei olisi ollut aihetta. 87 prosenttia kieltää tehneensä näin.  Tutustu tuloksiin tästä

Näin kysyttiin

1 054 Työelämägallupiin vastaajaa ovat työelämässä toimivia työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrityksiä, lomautettuja ja työttömiä.

Kysely tehtiin 13.–25.9.

Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1 054) osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus