25.2.2020 klo 09:36
Uutinen

Työllistäminen ja työmarkkinat teemana Kulmunin vierailulla

-Suomen talouden tasapainottaminen työllisyysastetta nostamalla on hallituksen resepti siihen, ettei Suomi ota lisävelkaa vuoden 2023 jälkeen, valtiovarainministeri Katri Kulmuni totesi vierailunsa aluksi. Ministeri Kulmunin ja tapaamiseen osallistuneiden yrittäjien keskustelu pyöri tiivisti työllisyyden noston, työllistämisen ja työmarkkinoiden kehittämisen teemojen ympärillä. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vieraili Yrittäjien toimistolla maakuntakierroksensa yhteydessä lauantaina 22.2.2020.

Työllistämisen esteistä yrittäjät nostivat esiin mm. kannustinloukut. Yrittäjille on tullut eteen tilanteita, joissa työtekijän on taloudellisesti kannattavampaa olla työttömänä kuin vastaanottaa työtä. Kulmunin mukaan yksi vastaus tähän on byrokratian purku, jota on jo tehty.

Keskustelua käytiin myös siitä, voisivatko opiskelijat olla opiskeluaikanaan työmarkkinoiden käytössä nykyistä enemmän ilman pelkoa opintotuen takaisinperinnästä. Kulmuni toivoi opiskelijoiden keskittyvän opiskeluun ja valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen. Moni yrittäjä kuitenkin toivoisi opiskelijoista pelastusta työvoimapulaan.

– Toinen vastaus ongelmaan on sosiaaliturvan uudistaminen, mutta sen toteutumiseen on vielä aikaa. Ongelmana on myös työn kohtaanto: toisaalta on työttömiä, toisaalta avoimia työpaikkoja ja työvoimapulaa, ministeri Kulmuni sanoi. Myös työmarkkinoiden joustavuudessa on tekemistä, Kulmuni painotti ja kertoi, että pikaista uudistamista tarvitsee mm. työrauhalainsäädäntö, joka on vuodelta 1946, eikä vastaa tämän päivän yhteiskuntaa ja tilannetta.

Suomen kriittisiksi menestystekijöiksi Kulmuni listaa ensiksi yksityisen sektorin kasvun, joka vaatii osaamisen ja innovaatioiden tukemista ja niiden kautta työllisyyden kasvua. Listalla ovat myös työllistämisen joustavuus ja panostus osaamisen kehittämiseen. – Suomeen on saatava kansainvälisiä investointeja, ja niiden saamiseksi on rakennettava kilpailukykyä. Kilpailukyvyn kasvattaminen taas vaatii mm. paikallisen sopimisen kieltojen purkamista ja työmarkkinoiden toimivuutta.

– Hienoa, että paikalla on näin hyvä poikkileikkaus eri yrittäjyyden muotoja, kiitteli Kulmuni tapaamiseen osallistuneita hyvästä keskustelusta. Kuopion Yrittäjät kutsui yrittäjiä avoimella kutsulla osallistumaan tapaamiseen, josta ministeri Kulmuni antoi erikseen tunnustusta. Kutsun vastaanottivat Raimo Sonninen, Mikko Pessi, Jukka Kuiri, Assi Moilanen, Jere Niskanen, Marjaana Pitkänen, Heikki Haatainen, Jouni Ortju sekä tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Aki Miettinen. Lisäksi keskustelutilaisuuteen osallistui Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen ja Keskustan Kuopion piirin puheenjohtaja Saara Hanhela sekä Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä.

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen