Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.7.2019 klo 10:47
Uutinen

Työntekijä luuli saaneensa luvan toimitusjohtajalta, maksoi 9000 euron huijauslaskun: ”Varoituksen sana muille”

Taidokkaasti toteutettu huijaus vei Pasi Karjalaisen yrityksen tililtä lähes 10 000 euroa. Poliisin mukaan kyse on laajemmasta rikosvyyhdistä.

Pasi Karjalaisen yritys palkkasi äskettäin uuden toimistopäällikön. Pian uuden työntekijän aloitettua tehtävässä tämä sai sähköpostin yrityksen toimitusjohtajalta. Tai niin työntekijä luuli, sillä kyseessä oli huijausviesti.

– Olemme tällä hetkellä Espanjassa osakkaan ja toimitusjohtajan kanssa. Uusi työntekijä sai sähköpostilla laskun rekrytointimaksusta. Se tuli Britanniasta, Karjalainen kertoo.

Pian Karjalaiselle selvisi, että työntekijä oli saanut yrityksen toimitusjohtajalta luvan kuitata lasku. Suoritus oli 9350 euroa.

– Työntekijämme oli kysynyt lupaa ja vastaus oli tullut hyvällä suomen kielellä. Hän luuli, että vastaus on tullut toimitusjohtalta.

Karjalainen soitti välittömästi asiasta kuultuaan työntekijälle ja kertoi, että toimitusjohtaja ei ole tietoinen laskusta.

– Otin välittömästi yhteyttä Nordeaan. Pankki yritti perua laskua mutta maksu oli jo lähtenyt, eikä sille voitu enää tehdä mitään.

Karjalainen otti yhteyttä myös Tampereen poliisiin.

– Sieltä kuulin, että tämä on osa isompaa rikosvyyhtiä, joka on tutkinnassa.

”Viestit hyvällä suomen kielellä”

Pikaista reagointia huijaukseen se, että poliisn sähköinen rikosilmoituspalvelu jumitti ja uuden työntekijän piti lähteä tekemään rikosilmoitus Tampereen poliisilaitokselle.

– Poliisi soitti meille hieman myöhemmin uudelleen. He yrittävät nyt jäädyttää vastaanottajan tilin.

Karjalainen harmittelee osaltaan huonoa tuuria.

– Uusi työntekijämme oli nähnyt toimitusjohtajan vain kerran. Hän on uudessa työssä ja tavallaan vielä arka toimimaan. Hän oikeasti luuli keskustelevansa sähköpostilla toimitusjohtajan kanssa. Viestit oli lähetetty hyvällä suomen kielellä, ei millään Google-kääntäjällä.

Nyt Karjalainen toivoo, että rahat saadaan vielä takaisin yrityksen tilille.

– Poliisin mukaan toivoa on. Meidän kaltaisessa yrityksessä, joka tekee 2,5 miljoonan euron liikevaihtoa, kymppitonnin lasku menee äkkiä läpi. Toivon, että muut yritykset ottavat tästä oppia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi