Kuva: Pixhill
26.3.2024 klo 08:34
Uutinen

Työttömien määrä kasvoi – ”Lyhyellä aikavälillä lomautusten ja irtisanomisten määrä riippuu myös lakoista ja niiden kestosta”

Työttömiä oli helmikuussa 34 000 enemmän kuin vuosi sitten, selviää Tilastokeskuksen tuoreista työllisyysluvuista.

Myös työllisten määrä kasvoi helmikuussa: 15–74-vuotiaita työllisiä oli 11 000 enemmän kuin vuosi sitten. Helmikuun ⁠20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 77,8 prosenttia.

– Vaikka työllisyysaste on toistaiseksi pysynyt kohtuullisella tasolla, talouden sakkaaminen ja sen seurauksena lisääntyneet konkurssit näkyvät selvästi työttömien määrän kasvuna, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Työttömyys kasvoi vuoden takaiseen verrattuna sekä miehillä että naisilla. Miesten työttömyysaste oli helmikuussa 8,9 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Naisten työttömyysaste oli 6,7 prosenttia eli 1,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Miehiä oli työttömänä yhteensä 127 000 ja naisia 93 000.

– Lyhyellä aikavälillä lomautusten ja irtisanomisten määrä tulee riippumaan myös lakoista ja niiden kestosta. Erityisesti suomalaisomisteiset pienyritykset ovat monella alalla jo valmiiksi erittäin ahtaalla, ja poliittiset lakot vaikeuttavat tilannetta entisestään, Yrittäjien Ohlsbom sanoo.

– Normaalisti varsinkin pienet yritykset pitävät viimeiseen asti kiinni työvoimastaan. Nyt kasvava osa pk-yrityksistä joutuu poikkeuksellisesti turvautumaan muiden sopeuttamistoimien lisäksi myös lomautuksiin ja irtisanomisiin, Ohlsbom jatkaa.

Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi Ohlsbomin mukaan odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden loppupuolella.

– Ainakin vielä kevään ajan kotitalouksien kulutus pysynee heikkona, yritysten luottamusmittarit pakkasella ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikka liian kireänä Suomen taloudelle. Myös rakentamisen tilanne pysyy toistaiseksi synkkänä eikä selvää käännettä parempaan ole vielä näköpiirissä. Korkotason lasku voi kuitenkin käynnistää talouden elpymisen suhteellisen nopeasti, Ohlsbom ennakoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus