28.2.2020 klo 10:19
Uutinen

Työttömyys lisääntyy Vantaalla

Tuoreiden tilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä on Vantaalla kasvanut 430 hengellä vuodessa. Tammikuussa 2020 työttömäksi kirjautuneita työnhakijoita oli 10 583. Työttömien määrä on kasvanut kaikissa ryhmissä, eniten kuitenkin miesten osalta. Samanaikaisesti avoimien työpaikkojen määrä on niin ikään kasvanut 663 työpaikalla. Avoimia työpaikkoja tammikuussa 2020 oli yhteensä 4091.

Jos tarjolla oleva työvoima ja tarjotut työpaikat kohtaisivat, voisi kuvitella reilun neljän tuhannen työnhakijan siirtyvän kivuttomasti työllisten joukkoon. Selvää on, että kaikkiin avoimiin työpaikkoihin ei tekijöitä työttömien joukosta löydy. Yhtä ponnekkaasti kyllä sopii pohtia, että onkohan ”kohtaanto-ongelmamme” aivan todellinen. Olisiko hiukan avoimemmalla pätevyys- ja sopivuusvaatimusten pohtimisella saatavissa enemmän ihmisiä tukien varassa elävistä veroja maksavien joukkoon?

Samalla kaupungin työllisyyspalvelut kertovat työllisyysasteen nousseen vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 75,1 prosenttiin. Kun huomioi työttömien määrän nousseen saman aikaisesti on työllisyysasteen nousua syytä juhlia hillitysti.

Luvut ovat varsin hämmentäviä. Kukin toki saa niistä aineksia omien näkemystensä pönkittämiseen. Ja työllistäähän tilastojen tekeminen ja tulkitseminenkin ihmisiä.

Globalisaation kiroja

Koronavirus on saanut talouden suuntaa viitoittavan pörssin sekaisin. Vaikutukset reaalitalouteenkin ovat suuria, kun satoja miljoonia ihmisiä on karanteenissa, tehtaat seisovat ja kysyntä on romahtanut. Omin silmin muutoksen näkee Vantaankin katukuvassa, kun osa turisteista on jättänyt tänne tulematta. Kiinalaisten valmistamien tuotteiden, muun muassa komponenttien, tuotannon seisahtumisen vaikutukset tulevat heijastumaan varmuudella Suomeen ja Vantaallekin.

Vähättelemättä yhtään viruksen aiheuttamaksi kerrottua kuolemaa, on hyvä muistaa niitä olevan varsin vähän. Ainakin toistaiseksi. Jos kerrotut luvut ovat oikeita, on koronavirukseen kuollut 2 800 ihmistä, joista suurin osa (94 %) Hubein maakunnassa. Perspektiiviä saamme, kun tiedämme Suomessa kuolevan vuosittain noin 55 000 ihmistä.

Yhtäältä mediasta seuratut, ehkä hiukan myöhään alkaneet, varotoimet Kiinassa ja Italiassa ovat varsin suuressa ristiriidassa tautia vähättelevien puheiden kanssa. Toivoa sopii, ettei virus muutu pandemiaksi.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi