12.6.2019 klo 08:28
Uutinen

Unelmien MUGHUG

Viime syksynä koulujen jälleen alettua, opettaja kyseli tuttuun tapaan 9-luokkalaisten toiveita ja haaveita elämästä.

Eräs 9-luokkalainen tyttö kertoi, että hänen unelmansa on perustaa oma kahvilayritys. Asia jäi vaivaamaan opettajaa ja hän päätti, että unelmaa ei jätetä tulevaisuuteen, vaan sen toteuttaminen aloitetaan heti. Näin syntyi idea perustaa Lahden kristillisen koulun oppilaiden MugHug-yritys.

Koska yrittäjyys on yksi oppiainerajat ylittävä asiasisältö uudessa opetussuunnitelmassa, puitteet tekemiselle olivat hyvät. Yhteiskuntaopin opettajan Anne Lahtisen kanssa oppilaat valitsivat yhtiömuodoksi osakeyhtiön. Toimitusjohtaja valikoitui helposti ja lisäksi tarvittiin kirjanpitäjät, kassanhoitajat ja markkinoinnista ja ostoista huolehtijat. Liikeidena oli perustaa kahvila yläkoulun oppilaille ja lisäksi myydä koko koulun väelle välipalaa. Pienimuotoista tilausmyyntiä harjoitettiin myös.

Jotta yrittäjyydestä saataisiin realistinen kuva, tunnille pyydettiiin lahtelaista yrittäjää kertomaan yrityksen perustamisesta ja oppilaat saivatkin hyviä neuvoja. MugHug osallistui myös valtakunnalliseen Yritys Hyvä-kilpailuun muotoiluhaasteen sarjassa. Ideointia ja kehittelyä tehtiin palvelumuotoilun työkaluja käyttäen. Legojen avulla nousi uusia ideoita, kun ryhmissä rakennettiin palikoista unelmien kahvilaa. Tuplatimantti-metodin avulla laajennettiin ja supistettiin näkemyksiä yrityksestä. Mielenkiintoista oli myös harjoitella työntekijöiden rekrytoimista yritykseen.

Keväällä tuli iloinen uutinen, että MugHug oli voittanut sarjansa ja oppilaat saivat 1000 euroa luokkaretkirahastoonsa. Tukholmassa oli hienoa nauttia työn tuloksista. Oppilaat huomasivat, että yrittäminen on kovaa työtä, mutta vain työtä tekemällä tulee tuloksia. Vaikka aluksi monia hämmensi se, että yhteiskuntaopin kirjaa ei opiskeltukaan kappale kappaleelta, vaan asiat opeteltiin yrityksen kautta, lopussa kaikki olivat tyytyväisiä ja varmasti joukosta voi löytyä tulevaisuuden oikeita yrittäjiä.

Koulussa mietitään jo seuraavaa vuotta ja uusia haasteita. MugHug ei ollut virallisesti yritys, mutta ehkä tulevaisuudessa oppilaat pääsevät harjoittelemaan jo ihan oikean yrityksen parissa, sillä vahva kipinä yrittäjyyteen on syntynyt.

Lisätiedot: Anne Lahtinen, Lahden kristillinen koulu, 040 359 3046