3.10.2019 klo 06:00
Uutinen

Useimmat ovat kesälomansa pitäneet – miten on yrittäjien laita? ”Kun yrittäjä voi hyvin, myös yritys voi hyvin.”

Kesälomakausi alkaa olla lusittu, ja hellehatut sekä sandaalit heitetty kaappiin. Näin ainakin joillakin – mitenkä on yrittäjien laita? Painetaanko hommia niska limassa niin, ettei kesällä, tai muulloinkaan, ole aikaa edes vetää sandaaleja jalkaan – saatikka pitää lomaa? Tänään päästetään kaksi Lapin Yrittäjien jäsentä vastaamaan asiaan.

Onko vapaapäivän vietto pelkkä kaukainen haave yrittäjälle? Lapin Yrittäjiin kuuluvan Lapin Rakennuspojat Oy:n toimitusjohtaja Esko Sieppi tyrmää edellisen ajatuksen täysin. Hän on rakennus- ja remontointiyrityksensä alkuajoista saakka, jo 33 vuoden ajan, pyrkinyt löytämään tasapainon työn sekä vapaan välillä – ja lopulta onnistunut siinä.

-Yrittäjyyden alkutaipaleella emme pitäneet lomia moneen vuoteen. Olemme perheyritys, ja noin 15 vuotta sitten sovimme kuitenkin poikieni kanssa yhdessä, että pidämme kesälomat – emmekä kyllä ole katuneet hetkeäkään. Juhannuksena olemme laittaneet firman kiinni, ja kaikki ovat saaneet nauttia yhtäaikaisesti kesälomista. Tänä kesänä jouduimme hieman porrastamaan loma-aikoja, mutta kaikki saavat ehdottomasti pitää lomansa, Sieppi kertoo iloisesti.

Lapin Yrittäjiin kuuluvan Arctic Engineering Oy:n yrittäjä Ville Häkkinen komppaa Sieppiä, vaikkakin hänen tilanteensa on hieman toisenlainen: vasta reilut puoli vuotta sitten perustetun auto- ja konehuoltoyrityksen toimitusjohtaja ei viettänyt pitkiä kesälomia.

-Arctic Engineering on perustettu vasta puolisen vuotta sitten, ja näin yrittäjyyden alkutaipaleella vietimme vain muutamia yksittäisiä vapaapäiviä kesän aikana. Työntekijöillä ei ollut vielä kerennyt kertyä pitkiä loma-aikoja uudessa työpaikassa, ja itse yrittäjänä haluan saada ensin taloudellisen turvan toiminnalleni. Minulla ja tiimilläni on kyllä vielä menossa täysi uutuuden viehätys tässä hommassa, eli työnteko on mielenkiintoista ja sitä haluaa tehdä innolla, Häkkinen kertoo.

Hitaasti mutta varmasti lomamoodiin

Miten loma vaikuttaa yritykseen – käykö niin, että vapailta palatessa odottamassa on enää tyhjä pulju ilman yhtäkään asiakasta? Lyhyt ja ytimekäs vastaus tähän on Siepiltä ja Häkkiseltä ei.

-Meillä tuoreessa yrityksessä on ollut heti ensimmäisestä päivästä asti ollut täysi työllisyys, eli homma on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Tänä vuonna emme pitäneet pitkiä lomia, mutta jatkossa pyrimme pitämään vapaita normaalisti. Ei loman pitäminen saa pelottaa yrittäjää, Häkkinen kertoo.

-Me puolestaan ajoitamme työmaat niin, että ne valmistuvat ennen lomia tai vaihtoehtoisesti ne katsotaan siten, että työmaa voi odottaa lomien ajan. Parin viikon, tai pidempikin, pysähdys esimerkiksi ison omakotitalon rakennuksen kohdalla ei vaikuta lainkaan, kunhan asiakas on siitä hyvissä ajoin etukäteen tietoinen. Kyllä meillä on riittänyt asiakkaita jo 33 vuoden ajan, Sieppi jatkaa.

Häkkinen kertoo, että Sodankylässä toimivalle autokorjaamolle oli kysyntää, sillä alan tekijöistä oli alueella pulaa. Sieppi puolestaan toteaa, että hänen rakennusfirmansa on toiminut Rovaniemellä niin kauan, että suuri asiakaskunta tuntee heidät jo. Hiljaisimpina aikoina hän sitten mainostaa yritystään – eli on asiakkaiden näkösällä, vaikka olisikin lomalla. Myös Lapin Yrittäjät kannustaa yrittäjiä tekemään itsensä näkyviksi, jolloin asiakkaan on helpompi löytää palvelun luo.

Työntekijöille kertyy vuosien mittaan palkallista lomaa – yrittäjälle ei. Sieppi toteaakin, että kunhan yrittäjä varautuu vapaisiin ennakkoon, ei niiden pitämisessä ole mitään ongelmaa. Tähän yhtyy myös Häkkinen, mutta lisää kuitenkin, että lomamoodiin pääseminen voi yrittäjänä olla haastavampaa kuin palkkatyöläisellä.

-Palkkatöissä ollessa on helppoa lähteä lomalle, sillä työt saa unohtaa siihen paikkaan. Jo tuoreena yrittäjänä olen huomannut, että vaikka liikkeen oven painaa kiinni, eivät kaikki ajatukset jää hetkessä seinien sisäpuolelle, Häkkinen pohtii.

-Yrittäjänä työ ei jää työmaalle, kun lähtee neljältä ajamaan kotia kohti. Pieni ajatus töistä on takaraivossa jatkuvasti, mutta tavallaan niin sen pitää mennäkin – tässä kehittyvässä maailmassa ei saa jäädä laakereille lepäämään, Sieppi jatkaa.

-Yrittäjänä parasta vapaiden pitämisessä on se, että saan itse päättää, milloin ne pidän, kertoo Lapin Yrittäjiin kuuluvan Arctic Engineering Oy:n Ville Häkkinen.

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen onni

Siepille ja Häkkiselle on tärkeää, että yrittäjä voi hyvin – tällöin myös yritys voi hyvin. Tähän yhtyy myös Lapin Yrittäjät, joka järjestää jäsenilleen hyvinvointikoulutuksia. Yksi tärkeimmistä yrittäjän hyvinvointiin vaikuttavista asioista on loman ja ylipäätäänkin vapaan pitäminen.

-Pyrin, ja koko meidän tiimimme pyrkii siihen, että emme tekisi hirveästi ylitöitä. Aikoinaan nuorempana oma ajan käyttö saattoi lipsahtaa liiaksikin työn puolelle, mutta myös omalle ajalle ja perheelle on jäätävä aikaa. Joskus on tehtävä pidempää päivää, mutta sitä ei kannata ottaa tavaksi, Sieppi tuumaa.

-Ihan jo omat lapset ja perhe määrittävät sen, että jatkuvasti ei voi tehdä ekstratöitä iltaisin. Nyt kesällä pidettyjen muutamien yksittäisten lomapäivien vastapainoksi varasin juuri hiljattain reissun Espanjaan vielä vuoden loppupuolelle, Häkkinen iloitsee.

Työllistävän yrittäjän etu on, jos myöskin alaisilla on joustavuutta lomien pitämisessä. Sieppi ja Häkkinen kertovatkin, että he haluavat mahdollistaa joustavat loma-ajat itsensä lisäksi myös työntekijöilleen.

-Kun on saanut ammattimiehen omille palkkalistoilleen, niin hänestä tulee pitää huoli – muutoin joku toinen työllistäjä saattaisi iskeä kiinni ja viedä mukaansa. Nyt, kun työntekijöitä on useampi, on loma-aikojen joustavuus kaikkien kohdalla vielä helpompaa järjestää.

-Me yritimme laajentaa toimintaamme jo kesällä, mutta ammattilaisia ei ole helppo löytää. Kun niitä saa porukkaan, on velvollisuuteni pyrkiä sovittelemaan heidän vapaansa toiveiden mukaan, Häkkinen jatkaa.

Vapaus valita vapaat

Kysyttäessä Siepiltä ja Häkkiseltä, mikä on parasta yrittäjän vapaissa, on vastaus yksiselitteinen: vapaus valita. Yrittäjä pystyy päättämään itse, mitä hommia haluaa tehdä ja milloin.

-Saan määrittää käytännössä itse omat vapaa-aikani. Vapaus päättää omista asioista on ylipäätäänkin parasta koko yrittäjyydessä. Se tietysti tuo vastuuta, mutta esimerkiksi Lapin Yrittäjien neuvontapalvelut ja yhteistyöedut ovat olleet apuna. Niin, ja tietysti myös oma vaimoni, joka on ollut tukenani alusta asti, hahmottaa Lapin Yrittäjiin jo silminkantamattoman pitkään kuulunut Sieppi.

-Yrittäjänä parasta vapaiden pitämisessä on se, että saan itse päättää, milloin ne pidän. Ylipäätäänkin kaikki toiminta on alusta loppuun asti minun hyppysissäni, Lapin Yrittäjien tuoreempi jäsen Häkkinen korostaa.

Liity mukaan Lapin Yrittäjiin >>