22.4.2021 klo 21:12
Uutinen

Uskalla Yrittää -kilpailussa palkittiin Suomen parhaat yritykset – Loppukilpailussa myös useita NY-yrityksiä Rannikko-Pohjanmaalta

Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin nuoria yrittäjiä useissa kategorioissa sekä vuoden Pikkuyritys. Pääpalkinnot jaettiin 22.4. virtuaalisessa finaalitapahtumassa. Pääpalkinnot menivät Jyväskylään ja Helsinkiin.

Perusasteen ja toisen asteen kilpailukategorian voitti jyväskyläläinen DiscRelease NY, joka myy ja ostaa käytettyjä frisbeegolfkiekkoja. Korkea-asteen pääpalkinnon voitti puolestaan Get Lost Adventure JA Helsingin Humak-ammattikorkeakoulusta. Get Lost Adventure JA toimii Helsingissä sekä Ylläksellä ja tarjoaa bikepacking-työpajoja, Skin-based hiihtoseikkailuja ja kiipeilyä ulkona.

Molemmat yritykset saivat kutsun Euroopan mestaruuskilpailuun Liettuaan heinäkuussa 2021 sekä 1000 € rahapalkinnot.

Vuoden Pikkuyritys -voittajaksi valittiin korkeatasoisten finalistien joukosta FiveFire Lappeenrannan Pulpin koulusta. Voittoisa pikkuyritys valmistaa sytykeruusuja ja kiehisiä kierrätysmateriaalista, ja myös pakkaa tuotteet kierrätysmateriaaliin.

Loppukilpailussa myös useita NY-yrityksiä Rannikko-Pohjanmaalta

Parhaan mainosvideon palkinto jaettiin kahdelle yritykselle. Vaasalainen SweetBox NY Vaasan lyseon lukiosta myy verkkokaupassaan ulkomaisista karkeista koottuja makeislaatikoita. Heidän kaksi lippulaivaansa ovat Japaniboxi, josta löytyy muun muassa suosittua Ramune-limsaa ja Pockyjä sekä Amerikkaboxi, joka sisältää esimerkiksi Reese’s-suklaata ja Nerds-karkkeja.

Tuomariston mukaan yrityksen hauska ja kekseliäs video jää muistiin. Tuotetta mainostetaan videossa tavalla, joka herättää katsojan mielenkiinnon.

Lisäksi parhaan mainosvideon palkinnon jakaa 143 NY Reisjärven kristillisestä opistosta, joka valmistaa Suomessa ekologisia vaatteita korostaen kiltteyttä ja ystävällisyyttä.

Queco UF Vaasan Vamiasta sai kunniamaininnan perus- ja toisen asteen ”Paras myytipuhe” kategoriassa. Tuomaristo kuvaili yrityksen myyntipuhetta kokonaisvaltaiseksi ja sujuvaksi ja kehui esitystä erinomaiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi tuomaristo kiinnitti huomiota myyntipuheen kaksikielisyyteen ja tärkeään viestiin.

Vamialaisten opiskelijoiden Design Lamp UF valittiin maamme viidentoista parhaimman NY-yrityksen joukkoon.

Vuoden VY-koulut Vaasasta ja Pohjois-Karjalasta

Uskalla Yrittää -finaalin avajaispäivänä 21.4. palkittiin yrittäjyyskasvatuksen tukijoita, opettajia, kuntia sekä online-kisojen voittajia. Tänä poikkeuslukukautena Nuori Yrittäjyys ry halusi muistaa ja kiittää myös oppilaitoksia, jotka ovat etäilystä ja muista rajoitteista huolimatta vieneet yrittäjyyskasvatusta ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa vahvasti eteenpäin.

Vaasan ammatillisessa oppilaitoksessa Vamiassa yrittäjyyskasvatuksesta vastaa kokonainen NY-opettajatiimi, joka on tehnyt pitkäjänteistä kehittämistyötä monipuolisesti, myös erittäin aktiivisesti paikallisten yrittäjien kanssa. Oppilaitos on hyvin opiskelijalähtöinen ja tukee aina opiskelijoidensa etua. Poikkeusolojen etäopiskeluhaasteesta oppilaiton on selvinnyt hienosti.

Riveria ammattioppilaitos Pohjois-Karjalasta on poikkeusolosuhteista huolimatta markkinoinut voimallisesti Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa oppilaitoksen omassa Asenne-studiossa. NY-yrittäjät ovat olleet aktiivisia oppilaitoksen kaikilla kampuksilla, ja yhteistyö NY-aluetoimiston kanssa on käynnistynyt tiiviinä.

Vaasa palkittiin Vuoden Pikkuyrittäjät -kuntana

Vuoden Pikkuyrittäjät -kuntana palkitaan vuosittain kunta tai kaupunki, jossa on määrätietoisesti edistetty Pikkuyrittäjät-ohjelman käyttöä ja tuettu ohjelmaa käyttäviä opettajia. Tänä vuonna palkinto meni Vaasan kaupungille.

Kaikki Vaasan ruotsinkieliset koulut ovat ottaneet Pikkuyrittäjät-ohjelman käyttöön syksystä 2020 alkaen. Opettajat koulutettiin ohjelman käyttöön kaupungin ja Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyönä. ”Pikkuyrittäjät-ohjelma on jotain, mistä lapset todella pitävät ja Pikkuyrittäjät-ohjelma onkin meillä osa opetussuunnitelmaa. Lapset ovat syystäkin hyvin ylpeitä omista liikeideoistaan sekä siitä, mitä oppivat”, iloitsee rehtori Inger Nabb Vikingan koulusta Vaasasta.

Presidentti Niinistö onnitteli kaikkia Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneita

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti nuorille videotervehdyksen finaalitapahtuman avajaispäivänä. Tervehdyksessään hän kannustaa nuoria ja korostaa, että yrittäminen vaatii päättäväisyyttä, omistautumista ja ahkeruutta, mutta parhaimmillaan se on vapautta toteuttaa itseään. ”Yrittäjyydessä kuten muussakin elämässä on hyvä pitää mieli avoinna uuden oppimiselle. Omaan tekemiseen kannattaa luottaa. Ja jos ei heti osaa, voi oppia.”

Presidentti Niinistö kertoi seuraavansa ilolla nuorten tekemistä. ”Onnittelen teitä jokaista Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistumisesta. Ohjelmassa mukana olo tarkoittaa, että olette jo saavuttaneet paljon. Teidän lukuvuoden mittainen yrittäjyyskokemuksenne saa nyt loppuhuipennuksen. Kokemuksesta on teille epäilemättä myös hyötyä tulevaisuudessa.” Presidentti huomioi myös Nuori Yrittäjyys ry:n työn yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä: ”Kiitän Nuori Yrittäjyys -yhdistystä tärkeästä työstä. Olette ottaneet tavoitteeksi antaa kaikille Suomen lapsille ja nuorille mahdollisuuden oppia yrittäjyyttä.”