24.1.2022 klo 14:49
Uutinen

Uudeltamaalta 54 yrittäjävaltuutettua aluevaltuustoihin

Uudellamaalla neljän hyvinvointialueen 276 valtuutetuista 20 prosenttia on yrittäjiä. Yrittäjäjärjestössä tästä iloitaan, koska yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan suomalaisille järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 54 yrittäjää neljällä Uudenmaan hyvinvointialueelta. Se on 20 prosenttia alueen kaikista valtuutetuista. Prosentuaalisesti eniten yrittäjiä pääsi Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon, jossa lähes 30 prosenttia valtuutetuista on yrittäjiä. Itä-Uudellamaalla yrittäjätaustaisia valtuutettuja on 19 prosenttia valtuutetuista, Keski-Uudellamaalla ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueella molemmilla 14 prosenttia.

Eniten yrittäjävaltuutettuja on kokoomuksella

Eniten yrittäjävaltuutettuja Uudellamaalla on kokoomuksella, toiseksi eniten perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten RKP:llä ja vihreillä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella yrittäjävaltuutettuja on eniten RKP:lla, Keski-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla kokoomuksella  ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueella kokoomuksella ja vihreillä.

Äänestysaktiivisuus Uudellamaalla jäi vaisuksi

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen äänestysprosentti oli 48,5, Keski-Uudenmaan 45, Länsi-Uudenmaan 48 ja Vantaan ja Keravan 39,2.

Aktiivisimmin äänestämässä käytiin Inkoossa, jossa äänioikeutensa käytti 63,8 prosenttia äänioikeutetuista. Yli 50 prosentin äänestysaktiivisuuteen päästiin myös Sipoossa (50,8), Raaseporissa (51,3) ja Siuntiossa (52,1). Vain Vantaalla äänestysaktiivisuus jäi alle 40 prosenttiin.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.  
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.