1.6.2021 klo 07:30
Uutinen

Uuden yrityksen takaa löytyy kosolti kokemusta – Ja toimialastakin on tullut vuosien saatossa trendikäs

Tänä vuonna kaupparekisteriin kirjattu kuljetusliike, PKT-Kuljetus Oy, on nimenä ja yrityksenä uusi, mutta sen taustalta löytyy peräti 130 vuoden kokemus alalta. Uusi yritys syntyi kahden tamperelaisfirman pistettyä hynttyynsä yhteen. Keskisen keräys ja kuljetus Oy ja Keräyspaperi Kari Toivonen Oy olivat miettineet asiaa pitkään, mutta fuusio saatiin valmiiksi vasta tänä keväänä.

Pirkanmaan Yrittäjä -lehdelle kahden kuljetusliikkeen yhdistymisestä  kanssa kävivät juttelemassa Keskisen keräys ja kuljetus Oy:n perustaja Pertti Keskinen sekä Keräyspaperi Kari Toivosen Oy:n nykyinen yrittäjä Kai Toivonen. Jälkimmäinen on liikenneyrittäjä jo kolmannessa polvessa, sillä Toivosen suvussa autoilun aloitti jo miehen isoisä, Kalle.

Satakunnankatu kertoo miksi yhteisyritys kannatti

Yrittäjät korostavat sitä, että yhteisyrityksen perustamiseen tärkein motiivi oli puhdas järki. Tästä hyvän käytännön esimerkin tarjoaa Tampereen keskustaa halkova Satakunnankatu ja kyseisen väylän paperinkeräys. Aiemmin molemmat nyt kimpassa toimivista firmoista kävivät keräämässä itsenäisesti sieltä eri taloyhtiöiden paperinkeräysastiat.

– Meillä oli siellä noin 50 taloyhtiön keräysastiat, ja lähes saman verran niitä oli myös Keskisellä. Paperinkeräykseen vaadittiin siellä aiemmin kaksi autoa ja useampia ajopäiviä, kun nyt kaikki saadaan hoidetuksi yhdellä autolla ja yhdessä päivässä, Toivonen kertoo.

Merkittävä markkinaosuus

Eikä edellä mainittu Satakunnankatu luonnollisestikaan ollut ainokainen väylä, jossa ajot menivät ristiin rastiin, päinvastoin. Kahden firman markkinaosuus paperikeräysajoista Tampereella kun kattaa tänä päivänä yli puolet kaikista kaupungin talouksista. Yritys hoitaa paperikeräystä kotikuntansa lisäksi myös ympäryskunnista Pirkkalassa, Nokialla ja Ylöjärvellä. Lukumääräisesti eniten astioita on luonnollisesti Tampereella, jossa yritys on markkinajohtaja.

Yrittäjät laskeskelevat, että kaikkiaan PKT-Kuljetuksella on paperin osalta kerättävänä tuhansia perinteisempiä paperinkeräysastioita sekä yli tuhat syväkeräysastiaa. Paperin lisäksi yrityksen tämänhetkiseen toimintaan kuuluu myös pahvinkeräystä, joskin selvästi paperia vähemmän. Paperin- ja pahvinkeräyksessä yhtiö tekee yhteistyötä Encore Ympäristöpalvelut Oy:n kanssa, joka on siis entisen Paperinkeräys Oy:n nykyinen nimi.

Järkevöittäminen vähensi tarvetta kahden auton verran

Pääosa yrityksen nykyisistä ajoista on nimenomaan paperi- ja pahviajoja, mutta jatkossa tarkoitus on laajentaa myös muihin kierrätysjaoksiin. Myös tähän yhdistyminen on antanut oivat mahdollisuudet. Yritysten ajoreittien ja muun toiminnan yhtenäistäminen nimittäin tarkoitti, että aiemmin kuuden auton voimin ajetut reitit voidaan nyt ajaa neljällä autolla. Vaikutus on varsin suuri, sillä ajetun kierrätystavaran määrä pysyi kuitenkin tismalleen samana.

Siitä yrittäjät olivat erityisen mielissään, että yhdistyminen ei aiheuttanut kuitenkaan henkilöstön irtisanomistarpeita. Firman aiemmista kuskeista yksi kun oli päättänyt jo ennen yhdistymistä vaihtaa alaa keittiöiden myymiseen, ja toinen aloitti korkeakouluopinnot. Kahden yrityksen ajosuunnitelmien yhteensovittamista auttoi merkittävästi se, että molemmissa firmoissa oli jo entuudestaan käytössä sama digitaalinen ajojärjestelmä.

PKT-KULJETUKSELLA ON Tampereella mukava markkinaosuus. Noin puolet kaupungin paperikoreista tyhjennetään heidän toimestaan. Kuva: PKT-Kuljetus Oy

Uusia ovia avaamassa

Kuljetusliikkeessä toteutettu toiminnan järkevöittäminen on avannut myös uudenlaisia mahdollisuuksia. Kaksi autoa jäi nyt – kiitos tehostusten – vaille käyttöä, eikä niitä luonnollisesti tyhjänpanttina tai omistamisen ilosta haluta pihassa makuuttaa. Yrityksen tavoitteena onkin laajentaa toimintaa ottamalla repertuaariin uusia jakeita. Toistaiskeksi yrityksellä on ollut niitä kaksi, paperi ja pahvi.

– Meitä kiinnostavat niin sekajäte, vaaralliset aineet, muovit kuin kaikki muutkin kierrätystavaran ajot, Kai visioi. Hänen mukaansa PKT-Kuljetus Oy tarjoaa yrityksille materiaalien kierrätystä sekä kuljetusta.

– Toisissa kierrätysjakeiden kuljetuksissa käytämme alihankkijoita kuljetuksissa. Myös PKT-Kuljetus Oy toimii alihankkijana toisille kierrätysyrityksille, näin vältymme päällekkäisiltä kuljetuksilta. Kierrätysjakeet viedään Pirkanmaalaisiin vastaanottopaikkoihin, näin kierrätyksestä tulee mahdollisemman tehokasta ja luontoa säästävää.

Kiikarissa pk-sektori

Pääosa yrityksen tämänhetkisistä kohteista on asunto-osakeyhtiöitä, mutta mukaan mahtuu myös yrityksiä. Potentiaalisia asiakkaita yrittäjät aikovat lähteä etsimään yrityspuolelta ja eritoten pk-sektorilta. Heidän ykkösvalttikorttinsa on korkealaatuinen palvelu.

– Meillä joku vastaa aina puhelimeen, ja jos ei heti vastaa, niin hän soittaa sitten takaisin. Lisäksi olemme joustavia tyhjennysaikataulujen suhteen. Jos jossain on astia täynnä, me pyrimme tyhjentämään sen samana päivänä, Kai lupaa. Yrittäjien mukaan heidän kompakti kokoluokkansa on palvelun laadun suhteen selvä vahvuus.

– Olipa ala mikä tahansa, jos se menee liian isoksi, palvelu tuppaa jäämään toissasijaiseksi. Eivät Pertti ja minun isäni täällä noin kauaa olisi heiluneet, jos heidän palvelunsa olisi ollut huonoa, Kai alleviivaa. On asiakkaiden joukossa joitain suuryrityksiäkin ollut, mutta niillä tuppaa nykyään olemaan sopimukset astetta isommista kokonaisuuksista.

– Eräänkin tamperelaisen suuryrityksen johtaja myönsi minulle sopimusta purkaessaan, että tietää heidän kierrätyspalvelunsa huonontuvan, mutta epäilee, että meiltä ei jatkossakaan tultaisi hänen yritykseensä nurmikkoa ajamaan tai siivoamaan, Pertti kertoo ja viittaa isojen kiinteistöhuoltofirmojen tarjoamiin kokonaispaketteihin.

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Ville Kulmala ja PKT-Kuljetus Oy

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.5.2021