28.3.2020 klo 14:53
Uutinen

Uudenmaan sulku huolettaa tavaraliikennettä – Raskas liikenne toivoo ns. vihreää kaistaa

Uudellamaalla käynnistyneet liikkumisen rajoitustoimet ja tarkastukset eivät saa aiheuttaa viiveitä tavaraliikenteelle. Näin sanoo Kuljetusyritysten edunvalvoja SKAL. Siksi tavaraliikenteelle soisi olevan ns. vihreä kaista ilman asiapapereiden tarkastamista.

Tavaraliikenteen häiriötön sujuvuus on erittäin tärkeää vallitsevassa poikkeustilanteessa. Poikkeussäännösten tavoitteena on tehokkaasti torjua koronavirustartuntoja estämällä henkilöiden liikkuvuutta yli Uudenmaan maakuntarajan silloin, kun kyse ei ole välttämättömästä liikkumisesta. SKAL muistuttaa, että samalla tavaraliikenteen tulee jatkua mahdollisimman normaalisti.

– Kun tavaraliikennettä ei ole tarkoitus rajoittaa, ei sen pysäyttämiseen eikä siihen liittyvien asiakirjojen tarkastamiseen ole valmiuslain puolesta tarvetta, sanoo SKAL ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen.

– SKAL pitää tärkeänä, että poliisin ohjeistuksessa ja käytännön valvontatoimissa otetaan huomioon tavaraliikenteen ajoneuvojen sujuva kulku. Aina kun tilanne sallii, tavaraliikenteelle pitää järjestää tarkastuspisteen yhteyteen oma erillinen kaista.

Uudeltamaalta lähtee tavaraa muualle Suomeen 10 000 kuorma-auton voimin päivittäin

Iiro Lehtosen arvion mukaan Uudeltamaalta, erityisesti pääkaupunkiseudulta, suuntaa muualle maahan päivittäin noin 10 000 kuorma-autoa. Valtaosa Suomen raskaasta liikenteestä liikennöi Uudeltamaalta käsin, koska Uudellamaalla sijaitsevat satamat ja terminaalit.

Poikkeusoloissakin maanteiden tavaraliikenne palvelee yhteiskuntaa ja on varmistamassa, että kaupat ja kuluttajat saavat tarvitsemiaan hyödykkeitä, ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset säilyvät.

SKALin tämänhetkisten tietojen mukaan viranomaisten viesti on, ettei raskaalle liikenteelle voida taata omia kaistoja.

– Nyt olemme kuitenkin saaneet Poliisin puolelta sellaista viestiä, että heillä on pyrkimys omiin kaistoihin silloin, kun se on mahdollista. Sitä ei vielä tiedä, mitä lopun kaiken tarkastuspisteillä tapahtuu.

– Ennakoimme, että tarkastusten suhteen tulee haasteita 2-tiellä Poriin päin vähäisen tilan takia.

toimitus (at) yrittajat.fi