3.2.2020 klo 13:31
Uutinen

Uudistuksia julkisten hankintojen ilmoituspalveluissa: Hilma 2.0 ja Porin kaupungin kilpailutuskalenteri julki

Vuoden alussa julkaistiin kaksi yrittäjille hyödyllistä palvelua. Toinen niistä on vasta uudistettu valtakunnallinen julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilma eli hankintailmoitukset.fi ja toinen Porin kaupungin lähes reaaliaikaisesti päivittyvä kilpailutuskalenteri.

Hilmaan saatiin kirjautumisen myötä yrittäjälle yksilöity hankintavahtipalvelu

Hilmassa julkisen sektorin ostajat ilmoittavat tulevista hankinnoistaan, käynnissä olevista kilpailutuksistaan sekä päättyneiden kilpailutusten tuloksista. Palvelu uudistui vuodenvaihteessa.

Ensinnä huomion kiinnittää tietysti Hilman entistä ehompi ulkoasu, mutta uudessa Hilmassa on nyt myös muutama seurantaa ja tarjouspyyntöjen löytämistä helpottava ominaisuus. Uudistettu palvelu vaatii kirjautumisen kaikilta, jotka haluavat tarjouspyyntöjä selailla. Tämä mahdollistaa samalla maksuttoman ja automaattisen hankintavahtipalvelun.

– Nyt yrittäjä voi määritellä hankintavahtipalveluun oman toimialansa tai vaikkapa aluerajauksen mukaisen vahdin, joka lähettää automaattisesti kaikki kiinnostavat, kriteerit täyttävät tarjouspyynnöt suoraan yrittäjän sähköpostiin, Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja Jarkko Koskinen kertoo uudistuksesta.

Jatkossa julkisen sektorin ostajat voivat ilmoittaa sivustolle myös kynnysarvon alittavat eli alle 60 000 euron arvoiset pienhankinnat. Lisäksi uudesta palvelusta voi hakea myös jo sulkeutuneita kilpailutuksia ja niiden materiaaleja esimerkiksi kriteerien tarkastamiseksi.

Uudistettuun palveluun pääset tästä >

Hilman etusivulla näkyvä käynnissä olevien julkisten hankintojen arvo oli kuvanottohetkellä peräti 2,6 miljardia euroa. Kuva: Kristiina Kortelainen

Uusi Porin kaupungin kilpailutuskalenteri lisää hankintojen avoimuutta

Satakunnassa toinen positiivinen asia on Porin kaupungin kilpailutuskalenterin julkaisu. Sivustolla näkyy hyvissä ajoin etukäteen Porin kaupungin suunnittelemat kilpailutukset toimialan, hankintalajin ja aikataulun mukaisesti jaoteltuna.

– Pori ei lähetä kenellekään tarjouspyyntöjä erikseen, vaan ne ovat verkossa vapaasti ja tasapuolisesti kaikkien poimittavissa. Yrittäjät pääsevät perehtymään aiheeseen juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii, vaikka sitten keskiyöllä, Porin kaupungin hankintapäällikkö Outi Karinharju kertoo.

Kalenterin avulla potentiaalisten tarjoajien on entistä helpompi varautua tuleviin tarjouskilpailuihin. Kilpailutuskalenteri lisää hankintojen avoimuutta, kuten kaupungin avoin ostolaskudatakin. Kalenteri päivittyy lähes reaaliaikaisesti, sillä kunkin toimialan tulevat hankinnat lisätään sinne heti, kun ne ovat tiedossa tai suunnitteilla.

Kaupungin kilpailutuskalenteri mahdollistaa nyt siis myös sen, että jos kalenterissa on aikataulutettu jokin mielenkiintoinen hankinta, niin siitä voi aloittaa keskustelun hankkijan kanssa esimerkiksi sisällön tai laajuuden suhteen.

– Kalenteri tuo siis hankintoihin paljon kaivattua läpinäkyvyyttä ja toivottavasti aktivoi myös yrittäjiä markkinavuoropuheluun tarjolla olevista palveluista ja tuotteista, Koskinen kiittelee.

Lue Porin kilpailutuskalenterista lisää Satakunnan Kansan sivultamme >

Porin kaupungin hankintapäällikkö Outi Karinharjun mukaan kalenteria on hiottu pitkään ja hartaasti. Tämän tyyppistä, lähes reaaliajassa päivittyvää kalenteria ei Karinharjun mukaan ole muiden kuntien käytössä. Kuva: Vesa Saivo / Satakunnan Kansa.

Hankintailta Porissa 11.3.

Satakunnan Yrittäjät ja Porin kaupunki järjestävät yhteistyössä yrittäjille hankintaneuvonnan info- ja koulutustilaisuuden keskiviikkona 11.3. klo 17.30. Tilaisuudessa keskustellaan molemmista uudistuksista ja muista hankinnan ajankohtaisista asioista. Seuraa tapahtumakalenteriamme saadaksesi lisätietoja. Tervetuloa!


Lisätietoja antaa:

Jarkko Koskinen | Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja | puh. 040 070 9622

Outi Karinharju | Porin kaupungin hankintapäällikkö | puh. 044 701 9228