YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Juulia Jokinen häärii Uunisaunan monitoiminaisena. Paikka on hyvien löylyjen lisäksi myös sisustuksellisesti kiinnostava. Itse sauna on rakennettu entiseen emalointiuuniin.
22.2.2023 klo 18:04
Uutinen

Uunisaunan konsepti hioutuu rauhassa

Kaupallisen yleisen saunan perustaminen on aika kova peliliike erityisesti sellaiselle, jolla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta.

Juulia Jokinen päätti keväällä 2022 toteuttaa unelmansa ja laittoi pystyyn Uunisaunan Karkkilan Ala-Emalin tehdasrakennukseen. Vanhan ruukkimiljöön emalointilaitos vetää kasvavassa määrin kävijöitä. Vetonaulana toimii Aki Kaurismäen ja Mika Lätin pyörittämä Kino Laika, joka on elokuvateatterin ja baarin yhdistelmä.

Tv- ja mainoslavastuksia aikaisemmin työkseen tehnyt Jokinen ihastui Ala-Emaliin ja siitä syntyi ajatus ”keksiä jotakin vanhaan tilaan”.

Visuaalista ihmistä puhutteli erityisesti laaja emaliuuni, josta avautui ovi kauniiseen jokimaisemaan.

– Tuli mieleen, että tämä maisema pitäisi jotenkin saada näkyville. Mietin, että saunassahan on aikaa katsella ikkunasta ulos, kun ei ole mitään älylaitteita. Perustan tähän yleisen saunan!

Juulia tarttui härkää sarvista ja laittoi pystyyn osakeyhtiön saunaa pyörittämään. Muutamaa kuukautta aikaisemmin hän oli jo perustanut rekvisiitanvuokrausyrityksen.

– Aikaisempaa yrittäjäkokemusta minulla ei ole. Matkan varrella olenkin oppinut monia asioita. Esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma on rakentunut saunan kehittyessä.

Jokinen perusti Uunisaunan omien säästöjensä sekä vanhemmilta lainatun rahan turvin. Palkkaa hän on nostanut hyvin maltillisesti pyrkien mieluummin investoimaan.

– Nyt sain Finnveralta 70 000 euron lainan saunakonseptin edelleen kehittämiseen. Rahalla on tarkoitus parantaa piha-aluetta ja kehittää edelleen verkkokauppaa.

Tarjolla monenlaista elämystä

Uunisauna avasi ovensa kesäkuussa 2022 ja toimi aluksi pääasiassa yleisenä saunana, joka palveli yksittäisiä asiakkaita.

Käyttäjäkokemusten myötä saunan konsepti on hioutunut. Yleisiä saunavuoroja on nyt vain sunnuntaisin. Muuten saunomassa käy pääasiassa ryhmiä.

– Tässä on kuitenkin se ero muihin tilaussaunoihin, että Uunisaunaa seurueet varaavat useimmiten vain pariksi tunniksi. Yhden päivän aikana siis todella moni saa nauttia löylyistämme.

Uunisaunaan ei tulla pelkästään saunomaan, vaan tarjolla on monenlaista elämystä. Esimerkiksi saunan omaan baaritilaan voi tulla vain viettämään iltaa.

– Meillä on myös Luomukaista luonnonkosmetiikkaputiikki. Syyskuussa avautui TaideTila, jossa voi nautiskella viiniä ja toteuttaa itseään erilaisissa maalausworkshopeissa.

Yrittäjä aikoo jatkossa panostaa erityisesti juhlatilaan, johon mahtuu sata henkeä.

– Siellä on mahdollista järjestää juhlia ja monenlaisia tapahtumia.

Juulia Jokinen arvioi, että suurin osa Uunisaunan asiakkaista tulee Helsingistä, jonne hän kohdistaa paljon markkinointiakin. Saunoja saapuu muualta Uudeltamaalta ja tietysti Karkkilastakin.

– Ala-Emalin kokonaisuus vetää. Tämähän on kuin pieni ostoskeskus. Samassa tilassa voi saunomisen lisäksi syödä ja juoda ravintolassa, käydä leffassa ja shoppaillakin.

Ilman verkostoja yrittäjä ei pärjää

Miten Juulia Jokinen näkee sitten Uunisaunan ja koko ideoimansa saunakonseptin tulevaisuuden? Hän ei ole asiasta vielä aivan varma.

– Olen pallotellut mielessäni asiaa. Haluanko hioa tämän Karkkilan saunan täydelliseksi vai perustaa erityyppisiä saunoja muuallekin Suomeen?

Juulia haluaa miettiä vielä hetkisen oikeaa suuntaa. Uunisaunan kehittämistä hän ajattelee tekevänsä vielä vuoden tai ehkä pari.

– Sitten uskon konseptin olevan kristallinkirkkaan ja paikan olevan tunnettu kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Haluan ehdottomasti saada lisää myös kansainvälisiä asiakkaita.

Juulia Jokinen pitää saunayrittäjyyttä tähän mennessä mielenkiintoisena kokemuksena, jonka aikana on oppinut valtavasti uutta.

– Verkostojen merkitys on valtavan suuri. Karkkilalaisilta yrittäjiltä olen saanut paljon tukea ja olen pyrkinyt itsekin ostamaan mahdollisimman paljon paikallisilta kollegoilta.

Aika poikkeavaa polkua yrittäjäksi alkanut Jokinen korostaa sitä, että kannattaa keskittyä siihen, missä on hyvä.

Monenlaisia asioita voi hankkia ulkopuolelta, ja silloin tulee itsellekin vähemmän stressiä.

– Olenkin nyt palkannut ensimmäisen työntekijän ravintolapuolelle. Konsultti on taas auttanut konseptin kehittämisessä. Hän on ollut minulle loistava sparraaja.

teksti: Vesa Keinonen
kuva: Jaska Halttunen