16.1.2020 klo 15:10
Uutinen

Uusi takaus pk-yrittäjille, etuna nopea myöntäminen – Tarkista, täyttääkö yrityksesi ehdot

Finnvera on tarjonnut viime syyskuusta lähtien yrityksille uutta pk-takaustuotetta. Sen voi saada, jos toiminta on kannattavaa ja lainaa ei käytetä esimerkiksi yrityskauppaan.

Pk-takaus on toimiville pk-yrityksille tarkoitettu vakuudeton takaus. Se on suunnattu kasvuhakuisille yrityksille, joilla on pienehkö, enintään 150 000 euron rahoitustarve.

Takaus soveltuu pankin myöntämiin velkakirjalainoihin. Finnveran mukaan sitä tarjotaan rahoituksiin, jotka on suunnattu yrityksen investointeihin tai käyttöpääomaan.

– Tämän takauksen etuna on se, että pankki pystyy hakemaan sitä sähköisesti Finnveralta ja käsittely on meidän päässä nopeaa. Palvelulupauksemme pankeille on 3 työpäivää, mutta käytännössä olemme tehneet päätöksiä vuorokaudessa, tuotepäällikkö Leena Waarna kertoo.

Yrittäjä hyötyy pk-takauksesta siten, että hän asioi lainaan liittyen ainoastaan oman pankkinsa kanssa.

– Kun asiakas hakee rahoitusta suoraan Finnveralta, takaushakemus käsitellään, haastatellaan yrittäjä ja pyydetään tilinpäätöstiedot. Pk-takausmallissa pankki arvioi hankkeen ja yrittäjän etu on, että pankki tuntee asiakkaan jo entuudestaan.

Pk-takaus kattaa 80 prosenttia pankkilainasta. Finnvera ei pyydä pk-takaukseen mitään vakuutta yritykseltä. Vakuudettomuuden mahdollistaa Euroopan investointirahaston COSME-vastatakaus Finnveralle.

Yrittäjä kiittelee nopeaa lainansaantia

Alavudella toimiva Ajutech Oy valmistaa metallituotteita muun muassa maanrakennuskoneisiin. Tuotteita myydään ympäri maailmaa. Äskettäin yritys haki lainaa uusien tuotantotilojen koneinvestointeja varten.

– Oma Säästöpankki haki lainaamme Finnveran pk-takausta. Prosessi oli helppo. Yrityksen panostus siihen hommaan oli aika minimaalinen, yrittäjä Arto Ulvo kertoo.

Laina käytettiin paitsi koneiden hankintaan, myös käyttöpääoman pönkittämiseen.

– Pk-takaus oli aika houkutteleva vaihtoehto. Tahtoo olla niin, että yritysmaailmassa takauspuoli on aika tärkeä. Se mahdollistaa kasvun.

Ajutech on kasvanut viime vuosina parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Rahoitusta yritys on käyttänyt useampaan otteeseen.

– Tuotantotilat hankimme vähän aikaisemmin. Nyt hommasimme sinne kalusteita.

Ulvo ei pidä pk-takauksen 150 000 euroon rajattua enimmäislainamäärää ongelmallisena.

– Lainamäärä oli tässä kohtaa sopiva. Isommille lainoille on sitten olemassa toisenlaiset takaukset.

Näillä ehdoilla takaus myönnetään

Pankki arvioi, täyttyvätkö pk-takauksen saamisen ehdot. Yrityksen ja sen vastuuhenkilöiden luottotietojen on oltava kunnossa. Hakijayrityksen toiminnan on lisäksi oltava kannattavaa.

Pk-takausta ei ole tarkoitettu uusille yrityksille, sillä hakijan edellytetään olleen toiminnassa vähintään kolmen vuoden ajan. Hakijayrityksen Rating Alfa -luokan pitää olla vähintään A (Suomen Asiakastiedon Rating Alfa -luokituksella). Luokkia on seitsemän.

– Takausta ei myönnetä yrityskauppoihin eikä viennin rahoittamiseen, niille Finnveralla on omat tuotteensa. Lisäksi yrityksen on oltava 50-prosenttisesti henkilöomistuksessa, Waarna jatkaa.

Taattavan lainan voi myöntää pankki tai vakuutusyhtiö. Tähän mennessä takauksia on myönnetty lähes 200 yritykselle.

Pk-takauksesta Finnvera perii takausprovision sekä toimitusmaksun. Takausprovisio veloitetaan kolmen kuukauden välein. Sen suuruus on kolme prosenttia pankin ilmoittamasta takaussaldosta.

Lisää tietoa pk-takauksesta Finnveran verkkosivuilla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi