3.2.2017 klo 11:54
Uutinen

Uusi valetarjouksen lähettäjä Uruguaysta – Yrittäjien lakimiehet neuvovat tarkkuuteen

Tietojen päivitystä vaativa kirje paljastaa tietojen lähettämisen johtavan sopimukseen hintaan reilut 1200 euroa vuodessa – kolmivuotisella sitoutumisella.

Harhaanjohtava markkinointi ja valelaskut ovat Suomen Yrittäjien lakineuvonnalle arkipäivää. Tällä viikolla Yrittäjäsanomien uutisoima EBN European Business Number on aiheuttanut satoja yhteydenottoja lakimiespalveluun parin viikon aikana.

Tuorein onnenonkija tulee Uruguayn pääkaupungista Montevideosta Etelä-Amerikasta.

International Fairs Directory (=”kansainvälinen messuhakemisto”) -niminen yritys on kalastanut näytteilleasettajan yhteystiedot ja pyytää päivittämään tai varmistamaan ne katalogiinsa, ”jotta messuvieraat voivat ottaa kiinnostuessaan yhteyttä yritykseen”. Jos tietoja ei palauta, ”tiedot saattavat poistua kokonaan automattisesti seuraavassa tietokannan julkistuksessa”.

Tietojen päivitystä vaativa kirje on englanninkielinen, ja pienellä kirjasinkoolla oleva teksti paljastaa tietolomakkeen päivityksen ja lähettämisen johtavan sopimukseen hintaan reilut 1200 euroa vuodessa – kolmivuotisella sitoutumisella. Tekstissä todetaan myös, ettei International Fairs Directory ole yhteistyössä minkään messujärjestäjän tai -organisaation kanssa.

Yrittäjän on oltava tarkkana

Suomen Yrittäjien lakimies Julia Ahlfors rinnastaa International Fairs Directoryn ja EBN European Business Numberin.

– Kumpikin toimija pyytää lähettämään yrityksen tiedot, joka sitten johtaa sopimukseen.

Ahlfors muistuttaa yrittäjän vastuusta.

– Yrittäjään kohdistuu myös huolellisuusvelvollisuus: riittävä peruste ei ole pelkästään se, ettei yrittäjä ole huomannut lukea pientä tekstiä, joka on kuitenkin ollut luettavissa ja josta palvelun sisältö olisi selvinnyt.

– Tietojen kyselyihin pitää aina suhtautua kriittisesti. Varsinkaan jos kieltä ei ymmärrä, ei missään tapauksessa kannata antaa tietojaan, Ahlfors ohjeistaa.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi