Tuoreet työttömyysluvut julki
Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2024 tammikuussa 1 354 000, mikä oli lähes saman verran kuin vuosi sitten. Kuva: Getty Images

Uusimmat tiedot: Työttömyyspiikkiä ei tullut – Yrittäjien ekonomisti ennakoi lyhyttä taantumaa

Ekonomistin mukaan laman uhasta ei tällä hetkellä tarvitse olla huolissaan.

Tilastokeskus on julkaissut tuoreen työvoimatutkimuksen tulokset. Niiden mukaan työttömiä oli vuoden 2024 tammikuussa 20 000 enemmän vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Tulosten perusteella työttömiä miehiä oli 127 000 ja työttömiä naisia 103 000.

Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2024 tammikuussa 1 354 000, mikä oli lähes saman verran kuin vuosi sitten.

– Vaikka suurta työttömyyspiikkiä ei toistaiseksi ole nähtävissä, talouskasvun hiipuminen ja sen seurauksena lisääntyneet konkurssit näkyvät jo työttömien määrän kasvuna, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo. Hänen mukaansa työllisyys on edelleen kohtuullisen hyvällä tasolla työttömien määrän kasvusta huolimatta.

– Positiivista on myös se, että taantuma ei todennäköisesti jää pitkäaikaiseksi, eikä laman uhasta tarvitse ainakaan vielä olla huolissaan. Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi odottaa kääntyvän vuoden loppuun mennessä.

Korkojen lasku voi kuitenkin käynnistää talouden noususuhdanteen vielä tämän vuoden aikana, ekonomisti ennakoi.

Avoimet työpaikat vähenivät etenkin teollisuudessa

Avoimien työpaikkojen määrä hieman vähentynyt vuoden takaisesta tilanteesta. Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä 42 000, kun vuotta aiemmin määrä oli 50 300. Neljännellä vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa  sekä Helsingin ja Uudenmaan alueella.

– Toimialoista avoimien työpaikkojen määrä väheni erityisesti teollisuudessa. Kasvava työttömien määrä yhdistettynä vähentyvään työn kysyntään johtaa vähemmän kireään työmarkkinaan. Samalla työmarkkinoiden epävarmuus kasvaa, kun avoimien työpaikkojen määrä vähenee nopeasti, Ohlsbom sanoo.

Avoimista työpaikoista 29 000 eli 69 prosenttia oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Ohlsbomin mukaan kysynnän epävakaisuus näkyy avoimien työpaikkojen määrissä.

– Yritykset eivät voi palkata lisätyövoimaa, jos niiden myymille tuotteille tai palveluille ei ole riittävästi kysyntää.

Suomen Yrittäjien tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritysten tarve työllistää on vähentynyt lievästi vuoden takaiseen verrattuna. Luonnollisesti samaan aikaan myös vaikeudet löytää työvoimaa ovat hieman helpottaneet. Suuri enemmistö, 74 prosenttia pk-yrityksistä, aikoo säilyttää nykyisen henkilöstönsä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus