Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.11.2017 klo 10:35
Uutinen

Valinnanvapaus on muutosvoima parempaan

Hallituksen uusi valinnanvapauslakiluonnos on valmistunut. Sitä on jo kommentoitu julkisuudessa kärkkäästi. Yksi pelkää sen pirstaloivan erikoissairaanhoidon, toinen väittää päivystyksen vaarantuvan ja kolmas sanoo veroparatiisien voittavan. Ison uudistuksen kriittinen arviointi on tarpeen, mutta kauhukuvien maalaaminen ei tuo sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tavoitetta yhtään lähemmäs.

Kritiikkiä kuunnellessa on hyvä muistaa, että nykyisen sote-järjestelmän vahvat toimijat pelkäävät muutosta. Ison muutoksen kynnyksellä on aina helpompi tukeutua vanhaan kuin avata ajatukset uudelle.

Etelä-Savon Yrittäjien mielestä sote-uudistus ja valinnanvapaus on toteutettava. Suomalaisten pitää päästä nopeammin hoitoon, ja meidän on pystyttävä tuottamaan laadukkaat palvelut nykyistä kustannustehokkaammin. Valinnanvapaus ei ole uhka, vaan muutosvoima, joka saa tämän tapahtumaan.

Valinnanvapauden perusidea on yksinkertainen. Sote-palvelujen järjestäjä ja rahoittaja eli tuleva maakunta päättää, mitä palveluja verorahoilla tarjotaan ja paljonko palvelu saa maksaa. Lisäksi maakunta asettaa laatuvaatimukset.

Sote-palveluja saavat jatkossa tuottaa kaikki ne, jotka täyttävät maakunnan asettamat vaatimukset. Mukana tulee olemaan maakuntamme omaa tuotantoa, järjestöjä, yksityisiä yrityksiä ja paikallisia yrittäjiä. Kun asiakkaalla on vaihtoehtoja mistä valita, on todennäköistä, että palveluihin myös pääsee nopeammin.

Asiakkaalle valinnanvapaus antaa oikeuden päättää, keneltä hän palvelunsa haluaa. Jos asiakas ei ole tyytyväinen, hänellä on oikeus jatkossa valita joku toinen palvelutuottaja. Asiakkaan oikeus ”äänestää jaloillaan” kannustaa palvelemaan hyvin.

Sote -palvelujen tuottajien määrän lisääminen tai asiakkaan vaikutusvallan kasvattaminen ei romuta palveluketjua tai sote-ammattilaisten osaamista. Valinnanvapaus tekee sote-palvelujen tuottamisen avoimemmaksi. Silloin sote-palvelujen maksajat eli me eteläsavolaiset voimme paremmin vaikuttaa siihen, mitä ja miten verorahoillamme tehdään. Siihen meillä pitää olla oikeus.

Heli Peltola, puheenjohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät, Sote -ryhmä
Mirja Haavikko, toimitusjohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät