9.5.2018 klo 09:11
Uutinen

Valinnanvapauslaki avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia pk-yrittäjille

Hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana sote- ja maakuntauudistusta. Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itselleen sopiva sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja, palveluyksikkö ja ammattihenkilö. Näitä valintaoikeuksia on tarkoitus laajentaa 1.1.2020 alkaen.

Valinnanvapaus avaa pk-yrittäjille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja Pirkanmaan Yrittäjien jäsenenä olet ensimmäisten joukossa kuulemassa niistä. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia syntyy esimerkiksi avustaja-, kuljetus-, siivous- ja kodin ylläpitopalveluihin sekä ateria-, asumis-, liikunta-, kuntoutus-, fysioterapia-, päivä- ja työtoimintapalveluihin.

Maria Virtanen, Elinkeinoasioiden päällikkö Pirkanmaan Yrittäjistä, miksi niin käy?

– Jatkossa ikääntynyt tai vammainen henkilö saa itse määritellä, millainen palvelu sopii hänelle, ja voi ostaa sitä kunnan tai myöhemmin maakunnan liikelaitoksen maksusitoumuksella. Tätä kutsutaan henkilökohtaiseksi budjetiksi.

Palveluita laidasta laitaan

Valinnanvapauslakiin sisältyvät palvelut voivat olla muutakin kuin perinteisiä sosiaali- ja terveysalan palveluita.

– Ostettava palvelu voi olla esimerkiksi älypuhelimen käyttöapua, paikallisen pitopalveluyrittäjän laittama lämmin ruoka, apu ulkotöihin, avustaja, jonka kanssa pääsee miesten saunaan ja uimaan, kuntosalipalvelu tai jotakin muuta perinteisen päivätoiminnan sijaan. Tai sitä kovasti kaivattua vanhanaikaista kotihoitoa, joka sisältää muutakin kuin pillerien jaon ja hoitotoimenpiteet, Virtanen listaa.

Pk-yrittäjän näkökulmasta on kätevää, että henkilökohtaisen budjetin palveluita tai palveluntuottajia ei kilpailuteta eikä mukaan päästäkseen tarvitse olla sosiaali- ja terveysalan yrittäjä. Palveluntuottajaksi ei myöskään tarvitse ilmoittautua, vaan asiakas voi valita minkä tahansa yrityksen, joka hyväksyy maakunnan asettamat ehdot.

Pirkanmaan Yrittäjien jäsenenä voit vaikuttaa

Pirkanmaan Yrittäjät järjestää seuraavan Hankintaklinikan torstaina 17.5. klo 9-11 kokoustiloissaan Kehräsaaressä. Tilaisuudessa pääsee vaikuttamaan siihen, millaiset säännöt henkilökohtaisen budjetin palvelutuotannolle rakennetaan Pirkanmaalla. Osallistujat kuulevat myös ensimmäisten joukossa, millaisia palveluita juuri pirkanmaalaiset asiakkaat haluavat kyselytutkimuksen perusteella ostaa henkilökohtaisella budjetillaan.

– Toivottavasti mahdollisimman monet osallistuisivat keskusteluun ja asian valmisteluun jo tässä vaiheessa. Yrittäjien näkökulmasta valinnanvapaus poikii varmasti uusia asiakkaita ja lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Uskon myös, että se lisää kuntien lähipalveluita ja elinvoimaa, Virtanen sanoo.

Henkilökohtaiseen budjettiin liittyviin kysymyksiin vastaa: hanne-maria.lepparanta@tampere.fi tai 040 806 2652 (aamupäivisin).


Oletko kuullut Soteuttamosta?

Sitran Soteuttamo on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen ja kehittämisen työkalupakki. Se tuo tulevaisuuden tekijät niin sote-alalta kuin muiltakin aloilta yhteen edistämään ekosysteemiajattelua ja luomaan uudenlaisia kumppanuuksia. Yhdessä valmistaudumme tulevaan soteen asiakas- ja kilpailukykynäkökulmasta. Soteuttamot ovat matalan kynnyksen tilaisuuksia, jotka on tarkoitettu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille.

Lue lisää ja tilaa uutiskirje >>