Yrittäjien Tesoman seudun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Petri Rajala kertoi Timo Harjulle ihmetteensä, ettei Kauppahuone Harjua oltu vielä huomioitu Vuoden Yrittäjänä, ja totesi, että tämä ilmiselvä vääryys tuli heti korjata. Pitkä matkan yrittäjä Timo Harju sai palkinnon lokakuussa 2023.
11.7.2024 klo 08:00
Uutinen

Valoa pimeään teknisen alan maahantuonti- ja tukkukaupassa | Mitä kuuluu Vuoden Yrittäjä 2023, Kauppahuone Harju Oy:n Timo Harju?

Tampereelta käsin toimiva Kauppahuone Harju Oy on toiminut teknisen alan maahantuonti- ja tukkukaupassa jo 45 vuotta, tarjoten sähkö- ja LVI-tarvikkeet, valaisimet, tikkaat, hanat, peitteet, puutarhan kastelutarvikkeet ja lämmittimet sekä puutarhakoneet. Yrityksen 19 hengen tiimi palvelee asiakkaita Suomessa ja Virossa, kattaen kaupan keskusliikkeet, rautakaupat, verkkokaupat ja halpahallit.

Yrittäjä Timo Harju toipuu polvileikkauksesta ja keskittyy johtamaan yritystä, joka on hänen toimitusjohtajaksi paluunsa jälkeen viime syyskuussa noussut merkittävästi.

– Porukka tietää, mitä tekee, ja voin luottaa heihin, Harju toteaa tyytyväisenä.

Harju harmittelee, että entisenä huippu-urheilijana on välillä ollut tuskaista, kun ei ole päässyt pariin kymmeneen vuoteen kunnolla liikkumaan, mutta nyt uuden polvinivelen ansiosta voi tässäkin suhteessa alkaa ihan uusi vaihe elämässä.

– Yritys on myös kokenut monenlaisia muutoksia. Tällä hetkellä fokus on uusissa tuotemallistoissa ja tekoälyn hyödyntämisessä markkinointiteksteissä sekä käännöksissä, jotka ovat tarpeen monikielisillä markkinoilla, kertoo Harju.

Tekoälyä tutkitaan myös myynnin tukena, vaikka se ei vielä korvaa ihmistä myyntiprosessissa.

– Myyntimme on vahvasti sesonkiluonteista. Esimerkiksi lämmittimiä ei mennyt kahteen vuoteen, kun sähkön hinta oli pilvissä ja sitten oli leutoja talvia. Sitten kun viime talvi oli tuommoinen kuin oli, niin me myytiin 500 000 eurolla lämmittimiä kolmessa viikossa, Harju kertoo.

Ostojärjestelmään ollaan myös integroimassa tekoälyä oikea-aikaisen ostamisen ja kysynnän ennakoimisen tueksi. Yritys kohtaa myös haasteita, kuten merkittävästi kasvaneet rahoituskustannukset ja korkeat lyhyiden lainojen korot. Kiinteistöjen arvon lasku ja rahoituksen saannin vaikeudet ovat pakottaneet Harjun sijoittamaan omia varojaan yritykseen.

Taantuma on vaikuttanut myös kuluttajiin, mikä heijastuu yrityksen toimintaan. Harju on kuitenkin optimistinen. Yritys on investoinut uusiin tuotteisiin, kuten hanamallistoihin, sähkötarvikkeisiin ja valaisimiin. Erityisenä uutuutena he esittelevät työkaluttomat vesijohtoliittimet, jotka nopeuttavat putkimiehen työtä merkittävästi.

– Liikevaihto on kasvanut 23 prosenttia vuoden alusta verrattuna viime vuoteen, ja markkinaosuuksia on otettu kilpailijoilta, Harju toteaa.

Yrittäjä odottaa innolla uusien ladattavien lyhtyvalaisimien vastaanottoa markkinoilla. Nämä tuotteet, jotka ovat suosittuja Keski-Euroopassa ja etelän lomakohteissa, tarjoavat tunnelmavalaistusta terasseille.

– Valoa pimeään siis, konkreettisesti, Harju sanoo.

Hän uskoo vahvasti siihen, että lamat ja taantumat päättyvät aikanaan. Yli 40 vuoden kokemus yrittäjänä on opettanut, että sitkeys ja oikeat toimet vievät lopulta voittoon. Harju lähettää tsemppiterveiset kaikille yrittäjille.

– Näinä haastavina aikoina on tärkeää panostaa markkinointiin ja asiakassuhteisiin. Tekemällä asiat paranevat, ja taantumat taittuvat ylöspäin.

Tällä hetkellä fokus on uusissa tuotemallistoissa ja tekoälyn hyödyntämisessä markkinointiteksteissä sekä käännöksissä, jotka ovat tarpeen monikielisillä markkinoilla.

Timo Harju

Teksti: Sanna Seiko Salo
Kuva: Kauppahuone Harju Oy


Mitä kuuluu, Vuoden Yrittäjä 2023? on juttusarja, jossa viime vuonna pirkanmaalaisten paikallisyhdistysten palkitut yrittäjät kertovat kuulumisensa. Kauppahuone Harju Oy:n yrittäjä Timo Harju palkittiin Tesoman Seudun Yrittäjien Vuoden Yrittäjinä lokakuussa 2023.