20.10.2020 klo 14:00
Uutinen

Valokuitu tukee yritystoimintaa

Rääkkylän Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Rääkkylän Yrittäjät ry
Perustettu 2.5.1978

Rääkkylän Yrittäjät ry toimii itsenäisen Rääkkylän kunnan alueella. Kunnan itsenäisyys ei ole yrittäjyydelle itseisarvo, mutta etua siitä on kieltämättä ollut. Mainehaittakin koitunee enemmän hyödyksi, kun kuntapolitiikka on tehnyt paikkakunnan nimen laajalti tutuksi.

– Esimerkiksi monet lupa-asiat hoituvat todella sujuvasti, viranhaltijat ovat osaavia ja osaltaan jouduttavat esimerkiksi rakentamista, korostaa Karjalan Puu Ky:n yrittäjä, yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsen ja edellinen puheenjohtaja Tero Harinen.

Rääkkylän Yrittäjillä onkin ollut suorastaan ongelmia vastata aluejärjestön vuosittaiseen kyselyyn yrittäjyyskuntavalinnan pohjaksi. Meillä kun asiat hoidellaan monesti yhdellä puhelinsoitolla, eikä tarvita erillisiä kokoontumisia. Tutulta on aina helppo kysäistä neuvoa.

Yhteyttä kuntaan ylläpitää myös se, että hallituksen kokouksiin osallistuu usein kunnanjohtaja tai kehityssihteeri. Käytännön yhteistyötä on vuosien saatossa ollut joka kolmas vuosi julkaistu Hyvää Rääkkylää -palveluhakemisto. Ensi vuoden alussa julkaistaan jo kuudes, nyt Parasta Rääkkylää -teemalla.

Myös seudun elinkeinoyhtiön eli Keski-Karjalan kehitysyhtiö Ketin edustaja on kutsuttu ja yleensä mukana hallituksen kokouksissa. Kun koetaan, että pystytään vaikuttamaan asioihin, kannustaa se myös yhdistystoiminnassa. Tungosta hallitukseen tai kilpailua puheenjohtajan paikasta ei ole ollut, mutta tiedetään kyllä kuinka viesti kulkee.

– Pitää olla mukana tekemässä, eikä vain vaatimassa, korostaa Hirsiveisto Laasonen Ay:n yrittäjä, hallituksen jäsen ja myös entinen puheenjohtaja Jukka Laasonen.

Vaakalaudalla ollaan

Viime aikoina Jukka Laasonen onkin ollut myrskyn silmässä toimiessaan Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunnan eli tuttavallisemmin Valopiuhan hallituksen puheenjohtajana.

Koko kunnan kattavan valokuituverkon rakentaminen oli alusta alkaen tietoinen riski, joka on nyt realisoitumassa ja kaatamassa takuuvastuillaan loputkin kunnan taloudesta. Lähikuukausina selvinnee kuinka loppujen lopuksi käy. Rääkkylässä tietenkin uskomme, että selvitään.

Valokuitu itsessään on yrittäjien mielestä konkreettista ja parasta mahdollista elinkeinopolitiikkaa mitä kunta voi tehdä. Yritysten toimintaedellytysten turvaaminen tarkoittaa nykypäivänä myös toimivaa digiajan logistiikkaa. Täällä on nautittu hyvistä yhteyksistä jo vuosia, mikä herättää ihmetystä muualla, ehkä vähän kateuttakin.

Valtakunnalliset verkostot ovatkin monelle yrittäjäyhdistysaktiiville olleet ratkaiseva syy olla mukana. Erityisesti entiset puheenjohtajat korostavat miten hyväksi omalle toiminnalle on ollut, että on tutustunut samanhenkiseen porukkaan ympäri Suomen.

– Myös paikallisesti on tärkeää kokoontua ja ihan vain jutella ajankohtaisista asioista, ilman pönötystä ja virallisuutta, korostaa Rääkkylän Pelti- ja metallityö Oy:n yrittäjä Jari Sivonen, pitkäaikainen hallituksen jäsen.

Rääkkylän Yrittäjät ry on perustettu vuonna 1978, nelikymppisiä juhlittiin viime vuonna Kihaus Folkin yhteydessä. Oman kylän piirakoita, kukkoja ja muita eväitä nauttien, paikallisia palveluja korostaen.

Palvelut säilyvät vain käyttämällä. Rääkkyläisiä on 2100, heinäkuussa väkiluku kausiasukkaiden ansiosta hyvinkin kaksinkertaistuu. Kesällä myös palvelut ovat parhaimmillaan, tarjolla niin omille kuin vieraillekin.

Riitta Mikkonen
puheenjohtaja

Pääkuva: Rääkkylän Yrittäjät ry pyrkii käyttämään jäsentensä palveluja. Koronavuoden toinen hallituksen kokous pidettiin kesäkuussa Paksuniemen satamaravintolassa, kuvaajana toimi yrittäjä Tomi Helanne.

Kuvia Rääkkylän Yrittäjien 40-vuotisjuhlinnasta heinäkuussa 2019:


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >