17.10.2020 klo 11:28
Uutinen

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot, Vuoden yksinyrittäjä -palkinnot ja Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot on jaettu

Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia jakoivat perinteisen Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon By Pia’s:lle, Kuljetusliike Ville Silvastille, Picosunille ja Sinituotteelle. Vuoden yksinyrittäjät ovat Marika Konga ja Heidi Hannus. Vuoden nuori yrittäjä on Douglas Castro.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2020

Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Suomen Yrittäjien liittokokouksen yhteydessä Jyväskylässä lauantaina 17.10.2020. Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

Picosun: Pöytälaatikosta maailman parhaaksi

Kustaa Poutiainen

Nanoteknologiayritys Picosun oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. ALD-teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt. Sven Lindfors oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita tekniikan tohtorin Tuomo Suntolan kanssa. Lindfors ja Kustaa Poutiainen herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin, ja Poutiainen rahoitti ja lähti vetämään yritystä.

– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Picosunin hallituksen puheenjohtajana toimiva Poutiainen pohtii.

Picosun Oy

Perustettu: 1996, toiminta alkoi 2004
Perustajat: Sven Lindfors ja Kustaa Poutiainen
Toimitusjohtaja: Jussi Rautee
Kotipaikka: Espoo
Toimialue: Emoyhtiö Suomessa, tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa.
Työntekijöitä: 130
Liikevaihto: 41 miljoonaa euroa (2020)
Liikevoitto: 0,5 miljoonaa euroa (2020)

Katso video Picosunista >

By Pia’s Oy haluaa tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen

Pia Erlund

Yrittäjä Pia Erlundin By Pia’s on neuleita, pellavavaatteita ja sisustusesineitä suunnitteleva ja myyvä muotitalo, jolla on neljä omaa rekisteröityä tavaramerkkiä. Konseptinimi on BYPIAS. Yrittäjä nimittää kymmentä Suomen- ja yhtä Norjan-liikettään elämyskeitaiksi.

Erlund toimi ensin toistakymmentä vuotta kampaamoyrittäjänä. By Pia’s:n hän perusti vuonna 2012. Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen liikevaihto ja tulos ovat miltei kolminkertaistuneet.

Erlundin työpari on vuonna 2013 yrityksessä aloittanut Marjaana Järvinen, joka on yrityksen toimitusjohtaja. Järvisen ansiosta Erlund pystyy keskittymään siihen, minkä kokee kaikkein omimmakseen.

– Rakastan yrittäjyyttä, bisneksentekoa ja tuntuu, että sen osaan. Mutta tuloksen tekeminen on toimitusjohtajan ansiota, hän kiittelee.

By Pia’s Oy

Perustettu: 2012
Perustaja: Pia Erlund
Toimitusjohtaja: Marjaana Järvinen
Kotipaikka: Hanko ja Espoo
Toimialue: 10 vuoden ympäri auki olevaa sisustukseen ja naisten muotiin erikoistunutta liikettä Suomessa, kolme Norjassa. Jälleenmyyjiä 18 maassa.
Työntekijöitä: 45
Liikevaihto: 9,26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 1,8 miljoonaa euroa (2019)

Katso video By Pia’s:sta.

Kuka kuljettaa tuulivoimaloita? Ville Silvasti Oy!

Ville Silvasti

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy tarjoaa vaativien kuljetusten koko logistiikan avaimet käteen -palveluna. Muun muassa tuulivoimaloiden osia kuljettavan yrityksen toimialueena on koko Eurooppa ja Venäjä.

Ville Silvasti seurasi jo lapsena Jukka-isän erikoiskuljetuksia tehneen yrityksen toimintaa. Vuonna 2002 hän perusti oman saman alan yrityksen. Isän muualle myyty yhtiö palasi yrityskaupassa osaksi Kuljetusliike Ville Silvastia vuonna 2015.

Erikoiskuljetukset ovat mittasuhteiltaan valtavia, ja työmaat hankalissa paikoissa.

– Koen päivittäin olevani henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että työntekijöillä on turvallista työskennellä, Silvasti kertoo.

Yrityksellä on toimipisteitä ja tytäryrityksiä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Venäjällä.

Uransa parhaana päätöksenä Silvasti pitää vuonna 2017 tekemäänsä yrityskauppaa, jossa tanskalainen kilpailija siirtyi osaksi yritystä.

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy

Perustettu: 2002
Perustaja ja toimitusjohtaja: Ville Silvasti
Kotipaikka: Uurainen
Toimialue: koko Eurooppa ja Venäjä
Työntekijöitä: 160
Liikevaihto: 79 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 3,3 miljoonaa euroa (2019)

Katso video Kuljetusliike Ville Silvastista.

Sinituote tekee pitkään kestäviä tuotteita koteihin

Johanna Hamro-Drotz ja Ilkka Brotherus

Kun Ilkka Brotherus vuonna 1988 osti 1940-luvulla toimintansa aloittaneen Sinituotteen, valmiina oli kaksi vanhaa muovikonetta, muutama työkalu ja neljä työntekijää.

Tuoteinnovaatioiden ja yritysostojen ansiosta Sinituote on nyt Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon ja autotarvikkeiden konserni. Emoyhtiö Sinituote Oy:n lisäksi SINI-konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy ja Junttan Oy.

Kodin tuotteiden pitkäikäisyyttä yrityksessä vaalitaan jo toisessa sukupolvessa. Ilkan tytär Johanna Hamro-Drotz nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2018.

– Olemme edelläkävijä Euroopassa sekä hiilineutraaliudessa että kierrätysmateriaalien käytössä omassa kohderyhmässämme. Siitä iso kiitos kuuluu myös työntekijöillemme, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana ideoimassa ympäristövastuuseen liittyviä asioita, Hamro-Drotz kiittelee.

Sinituote Oy

Kodin tuotteita valmistava ja markkinoiva Sinituote Oy tunnetaan erityisesti SINI-siivousvälineistään.
Perustettu: 1988, yrityksen juuret 1940-luvulla
Perustaja: Ilkka Brotherus
Toimitusjohtaja: Johanna Hamro-Drotz
Kotipaikka: Hausjärvi
Toimipaikka: tehdas Kokemäellä, pääkonttori Hausjärvellä
Työntekijöitä: 113
Liikevaihto: 26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 4 miljoonaa euroa (2019)

Katso video Sinituotteesta.

Valtakunnallinen vuoden yksinyrittäjä -palkinto käsityö- ja pihasuunnitteluyrittäjille

Vuoden yksinyrittäjä 2020 -palkinnot jaettiin nyt toista kertaa. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Kierrätys on olennainen osa Marika Kongan Kongaamon liikeideaa

Kongaamo on Marika Kongan vuonna 2009 perustama yritys Mäntyharjulla Etelä-Savossa. Yrityksen tärkeimmät tuotteet ovat 1960- ja 1970-lukujen värikkäistä kangasaarteista valmistetut yksilölliset naisten väriterapiatakit. Kierrätys on olennainen osa yrityksen toimintatapaa. Lisäksi yritys valmistaa samalla periaatteella tunikoita ja hameita.

Palkitsemisen perusteena on Kongan positiivinen ja huomiota herättävä omaperäisyys. Kongaamon tuotteet tuovat kantajansa upealla tavalla esille ja saavat myös kanssakulkijat iloisiksi väriloistollaan. Lisäksi yrityksen ekologisuus tulee vahvasti esille, sillä tuotteissa käytettävät kankaat ovat vanhoja kierrätyskankaita.

Kongaamo Oy

Perustettu: 2009
Perustaja ja toimitusjohtaja: Marika Konga
Kotipaikka: Mäntyharju

Heidi Hannuksen Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden on suunnitellut yli tuhat kohdetta

Heidi Hannus perusti Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardeninin Oulaisiin, Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2002. Yrityksen päätoimiala on piha- ja maisemasuunnittelu.

Hannuksen intohimo suunnittelijana ulottuu pihojen ja puutarhojen lisäksi laajemmallekin: työn jälkeä voi nähdä rakennuksissa, taide-esineissä, kalusteissa ja valaistuksessa. Hän ei pelkää kokeilla uutta tai tehdä asioita toisella tavalla kuin on totuttu tekemään.

Palkitsemisen perusteena on yrityksen menestyminen alalla niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hänellä on myös useita palkittuja koti ja -messupihoja ympäri Suomen. Kaiken kaikkiaan hänellä on reilu tuhat erilaista suunnittelukohdetta.

Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden Oy

Perustettu: 2002
Perustaja: Heidi Hannus
Kotipaikka: Oulainen

Douglas Castro on Vuoden nuori yrittäjä

Lauantaina jaettiin myös Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö. Palkinto on jaettu yleensä Nuorten yrittäjien päätapahtumassa Get Togetherissä, mutta se jouduttiin tänä vuonna perumaan koronakriisin vuoksi. Toisista palkintokategorioista poiketen Vuoden nuori yrittäjä -sarjassa jaetaan ensimmäinen, toinen ja kolmas palkinto.

Darkglass Electronics on löytänyt paikkansa maailmalla

Vuoden nuori yrittäjä 2020 -kilpailussa ensimmäiseksi sijoittuneella Douglas Castrolla, 33, on kaksi menestyvää yritystä, Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies. Helsinkiläinen Darkglass Electronics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita, kuten vahvistimia. Castro on nostanut suomalaisen erikoistuotteen kansainvälisille markkinoille ja löytänyt sopivan markkinaraon maailmalta. Asiakaskuntaan lukeutuu muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

Raati oli erityisen vaikuttunut Castron hyvin haasteista ja kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä, joihin lukeutui maailmankuuluja artisteja ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies

Perustettu: 2009
Perustaja ja toimitusjohtaja: Douglas Castro
Kotipaikka: Helsinki
Toimialue: Pääalueet USA, Japani, EU-maat ja Iso-Britannia
Työntekijöitä: 25
Liikevaihto: 4,7 miljoonaa euroa
Liikevoitto: 598 000 euroa

Video: https://www.youtube.com/watch?v=LoXcHKidV08

Lasse ja Maria Jalkasen Foodin-brändi kasvattaa eettistä ruokakulttuuria

Lasse, 31, ja Maria, 27, Jalkasen Rawmance-yritys tuo maahan ja valmistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja Foodin-brändin alla. Jyväskyläläiset ylsivät toiseksi Vuoden nuori yrittäjä -mittelössä.

Jalkasten tavoite on kasvattaa ruokakulttuuria, jossa keskeistä on kestävästi ja eettisesti tuotettu aito ja puhdas ruoka. Foodin satsaa jatkuvaan tuotekehitykseen, josta esimerkkinä uudenlaiset kollageeniproteiinipatukat. Jalkaset avasivat juuri uuden tehtaan, mikä antaa lisää mahdollisuuksia panostaa omaan tuotantoon ja tuotekehitykseen.

Tuomaristo kehui mielenkiintoista yrittäjätarinaa, jossa on vahva arvopohja ja intohimo. Jalkaset ovat investoineet vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja menestyneet toimialalla, jolla on merkittäviä kansainvälisiä toimijoita. On esimerkillistä, että yrittäjäpariskunta on tarkka siitä, että he tuntevat koko tuotantoketjun.

Foodin / Rawmance Oy

Perustettu: 2011
Perustaja ja toimitusjohtaja: Lasse Jalkanen
Kotipaikka: Yrityksen virallinen kotipaikka on Laukaa, uusi tehdas sijaitsee Vaajakoskella
Toimialue: Päämarkkina Suomessa, jonkin verran myyntiä Eurooppaan ja Aasiaan
Työntekijöitä: 50
Liikevaihto: 7,8 miljoonaa euroa
Liikevoitto: 514 000 euroa

Video: https://www.youtube.com/watch?v=pofSMDf0aR8

Tomi Mäkilän LeikkiSet on merkittävä toimija leikki- ja liikuntapaikkojen kalustamisessa

Forssalaisen LeikkiSetin toimitusjohtaja Tomi Mäkilä, 32, haluaa tiiminsä kanssa uudistaa tavan, jolla Suomessa leikki- ja liikuntapaikkoja toteutetaan. Tekoälyä hyödyntämällä LeikkiSet kerää leikki- ja liikunta-alueiden käytöstä tietoa, jota pystytään hyödyntämään alueiden kehittämisessä. Joustavilla kalusteratkaisuilla taas ylläpidetään leikki- ja liikuntapaikan aktiivista käyttöä uudistamalla laitekantaa helposti ja kustannustehokkaasti.

Yrityksen visio on olla markkinajohtaja Suomessa ja Suomen paras työpaikka. LeikkiSetillä on töissä 16 leikki- ja liikuntakalustamisen ammattilaista ja välillisesti se työllistää paljon enemmän alihankintaa hyödyntäen.

Tuomaristo oli vaikuttunut Tomin tekemisen meiningistä ja kovista tavoitteista tulevaisuuden suhteen. LeikkiSetissä nähtiin paljon potentiaalia ja esimerkillistä ennakointikykyä.

LeikkiSet Oy

Perustettu: 2011
Toimitusjohtaja: Tomi Mäkilä
Kotipaikka: Forssa
Toimialue: Suomi, jatkossa pohjoismaat
Työntekijöitä: 16
Liikevaihto: 3 313 000 euroa
Liikevoitto: 78 000 euroa

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dEnzPbUEVhE

Kuvat: Numi Nummelin