18.10.2022 klo 16:34
Uutinen

Vantaan innovaatiofestariviikko

Vantaan kaupunki voitti helmikuussa 2022 Euroopan nouseva innovaatiokaupunki -palkinnon, jota juhlistetaan Innovaatiofestariviikolla lokakuun lopussa. Viikon aikana järjestetään innovaatioaiheisia tapahtumia ja kumppaneiden rinnakkaistapahtumia. Metropolian Myyrmäen kampus pitää ovet avoimena maanataista perjantaihin 24.–28.10. päivittäin klo 14–17. Innovaatiofestariviikon aikana voit tutustua kampuksen toimintaan urbaanista viljelystä Myyrbeer-panimoon ja formuloista roboklubitoimintaan.

Innovaatiofestivaali alkaa maanantaina sisäviljelyyn ja uuteen ruokateknologiaan keskittyvän Urbanfarmlabin esittelyllä. Makuhermoja pääsemme tunnustelemaan maistelemalla Myyrmäessä ympärivuotisella sisäviljelyjärjestelmällä kasvatettuja chilejä, sekä niistä oppilastyönä valmistettuja tuotteita. Asiantuntijavieraina ovat nanoteknologiaan erikoistuneen EOD Europen teknologiajohtaja Petteri Jauhiainen sekä Yield Systemsin perustajaa Harri Juntunen, joka visioi vertikaaliviljelyn tulevaisuutta.

Kemiantekniikan diplomi-insinööri Markus Räsänen työskentelee Bio- ja elintarviketekniikan lehtorina Metropolian Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelmassa. Oluen valmistuksesta ja olutprosesseista Markuksella on kokemusta jo yli vuosikymmenen ajalta. Metropoliaan hän siirtyi Fat Lizardin panimolta Otaniemestä. Nyt työn alla on kehittää opiskelijoiden kanssa Myyrmäen omaa olutta, Myyrbeeriä, johon pääsemme tutustumaan tiistaina.

Keskiviikkona ovet ovat auki Metropolian formulatalliin. Metropolia Motorsport on toiminut jo yli 20 vuotta opiskelijoiden ylläpitämänä ja aktiivisesti kilpailevana formulatallina. Päivän tähtivieraana on vantaalaislähtöinen ex-formulakuljettaja Mika Salo. Vantaan Martinlaaksosta Keimolan kautta F1-huippukuljettajaksi noussut Mika Salo on ajanut urallaan yli sata Grand Prix -kisaa. Aktiiviuransa jälkeen Mika Salo on työskennellyt Kansainvälisen autoliiton FIA:n erilaisissa luottamustehtävissä. Salo toimii formulalähetyksien kommentaattorina, aikaisemmin MTV3 -kanavalla ja vuodesta 2022 lähtien Viaplayn F1-lähetysten asiantuntijana. Nyt Mika Salo pääsee opiskelijoiden tentattavaksi.

Torstai on varattu tekoälylle ja droneille. AIoT Garagessa, tekoälyn kehittämisympäristössä esitellään tekoälydemoja, joita on tehty opiskelijoiden innovaatioprojekteissa yrityksille. Päivän asiantuntijoina toimivat innovaatiojohtaja Oscar Nissin, Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymästä sekä yliopettaja Erkki Räsänen. Samalla kuulemme Metropoliassa syksyn alussa alkaneesta, suurta mielenkiintoa herättäneestä drone-koulutuksesta, jolle on suuren kysynnän ansiosta kaavailtu myös jatkoa.

Perjantaina fokuksessa on Robo Garage, Garage Clubin avajaiset ja clubin kisa-alustojen esittely. Alkuun kuullaan keynote aiheesta Robotiikka tänään, eilen ja huomenna lehtori Antti Liljaniemen johdolla. Kuulet lisää mikä on Garage pajamestari Lauri Ristolaisen johdolla. Perjantaina avataan myös Garage Club, harraste- ja kilpailutoimintakerho, joka keskittyy robotiikkaan ja muuhun teknologiaan. Club hostit Niko ja Mika avaavat toimintaa. Esittelemme myös clubin kilpailu- ja harrastealustoja kuten Mars Rover AutoJoe sekä esillä robotiikkademoja karkkia jakavan YuMi robotin, MiR mobiilirobotin ja Körmy maalausrobotin muodossa.

Ohjelmaa ja kahvia on tarjolla joka päivä klo 14.00-17.00. Tule tapaamaan tekijöitä ja näkemään kuinka innovaatiot tapahtuvat!