12.3.2021 klo 13:18
Uutinen

Varo vilppiä yrittäjä!

Yrittäjän on pakko vastata puhelimeen, koska jokainen soittaja voi olla potentiaalinen asiakas. Tämän tietävät myös ne, joita kiinnostaa jokin muu kuin asiakkuus.

– Viime aikoina alueellamme on esiintynyt erilaisia yhteydenottoja, joiden kanssa kannattaa olla hyvin tarkkana, sanoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko.

Hänen mukaansa kymmenet pohjalaisyrittäjät ovat saaneet puhelun, jossa väitetään, että yrittäjän firman nimeen liittyviä eri verkkopäätetunnuksia ollaan juuri nyt varaamassa kenties kilpailijalle. Yrittäjän pitäisi sitten äkkiä antaa soittajalle toimeksianto varata yrityksen verkkopäätteet (.com, .net, org. jne.).

– Moni tulee myöntyneeksi kiireessä, mutta saakin moninkertaisen laskun verrattuna siihen mitä osasi odottaa. Lähtökohtaisesti kukaan ei voi kuitenkaan tietää, että juuri sillä hetkellä joku on varaamassa jotain verkkopäätetunnusta, Risikko muistuttaa.

Myös Microsoftin nimissä on pohjalaisyrittäjille soitettu ja yritetty urkkia salasanoja tai jopa pankkitunnuksia.

– Luuri kiinni vain kylmästi, jos joku tällaisia kyselee, Risikko sanoo.

Myös erilaisten hakemistopalveluiden tarjoajien soittaessa kannattaa ajatella tarkasti, tarvitaanko tarjottua palvelua, vai pärjätäänkö ilman sitä.

Niin sanottuja pornokiristyksiäkin on tullut pohjalaisten sähköposteihin.

Hyvällä suomen kielellä kirjoitettu viesti näyttää tulevan vastaanottajan omasta sähköpostista. Viestissä väitetään, että vastaanottajan tietokone on otettu haltuun, ja kiristäjällä on tietoja koneen omistajan aikuisviihdesivujen käytöstä. Jotta tietoja ei julkaistaisi, pitäisi kiristyksen kohteen maksaa tietty summa bitcoineja.

– Näissä viesteissä hämää juuri se hyvä kieliasu, kun yleensä huijausviestit ovat tökeröä suomea. Tällaiseen kiristykseen ei tietenkään kannata mennä mukaan vaan tuhota viestit eikä missään tapauksessa avata mahdollisia liitetiedostoja, Risikko neuvoo.