23.11.2021 klo 09:42
Uutinen

Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Näe ry: Turun päätös siirtää silmäterveys Tyksiin sivuutti yksityiset palveluntuottajat

Turun kaupunki päätti 22.11.2021 pidetyssä kaupungin hallituksen kokouksessa siirtää silmätautien poliklinikan sairaanhoitopiirin alaiseksi 1.1.2022 alkaen.

Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry pitävät päätöstä näköalattomana.

Käytännössä silmäterveyden palveluiden siirto sairaanhoitopiirin alaiseksi tässä vaiheessa, jossa uusien alueiden sote-palveluita ja niiden tuottamistapoja valmistellaan, on malliesimerkki siitä, miten yksityiset palveluntuottajat jätetään kokonaan kilpailun ulkopuolelle.

Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Siirron myötä Tyksin silmäklinikalle siirtyy n. 7500 käyntiä vuodessa, joista lääkärin vastaanottokäyntejä on noin 6000 ja hoitajan vastaanottokäyntejä noin 1500.

– Vaihtoehtona olisi ollut myös monituottajamalli ja palvelusetelin käyttö, jossa asiakas olisi aidosti saanut valita, mistä palvelunsa ottaa. Samalla olisi aikaansaatu mitä todennäköisemmin säästöjä kustannuksissa kuin myös lyhennetty jo ennestään pitkiä julkisen hoitojonoja. Lopulta kärsijöiksi joutuvat veronmaksajat, Munter lisää.

NÄE ry selvitti hiljattain julkisen- ja yksityisen sektorin tuottaman silmätautien hoidon hintaeroja kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Kaikkien osalta lopputulos oli sama: yksityisiä hyödyntämällä olisi saavutettavissa miljoonasäästöt.  Ei ole mitään syytä uskoa, että Varsinais-Suomessa tilanne olisi jotenkin erilainen.

Panu Tast, toimitusjohtaja, NÄE ry

Lisätiedot:

Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät

044 296 9071

Panu Tast, toimitusjohtaja, NÄE ry

029 3000 901

Inkeri Sundberg