Vas. Jussi Nousiainen ja Antti Nurminen juuri asentamansa huopakaton päällä Sipoossa.
20.6.2022 klo 08:30
Uutinen

Vastaperustettu Uudenmaan Huopakatot – kypsässä iässä yrittäjäksi

Kaksi viittäkymppiä lähestyvää raavasta miestä päätti perustaa yrityksen alalle, jonka he taitavat perusteellisesti. Antti Nurminen on rakentanut sokkelista piipunhattuun kaikkea mahdollista rakennusyrittäjäisänsä opissa lapsesta saakka, Jussi Nousiainen on koulutukseltaan puualan artesaani. Kokemusta kattojen asentamisesta palkkatöissä on kymmeniä vuosia.

Uudenmaan Huopakatot aloitti toimintansa vuoden alusta. Aiemmin kaveruksilla oli toinen yritys verkkokaupan saralla, jonka avulla he harjoittelivat yrittämistä. Päivätöissä kumpainenkin oli Icopalilla tekemässä kattoja.

– Icopalilla peltimies sanoi, että miksi ette tee itsellenne, pärjäisitte hyvin. Perustimme sitten aputoiminimen Uudenmaan Huopakatot. Mietimme nimen, joka taipuu suomen kielellä. Kansalle katot ovat aina huopakattoja, sattui käymään tuuri, että tuo nimi oli vapaana, toteaa Antti Nurminen, joka hoitaa rakentamisen lisäksi yrityksen markkinoinnin.

– Alalle oli helppo tulla, sillä tuotantotiloja ei tarvita, vain vanha pakettiauto. Eka keikka oli aliurakointi, eikä tarvinnut laittaa rahaa materiaaleihin, ja saatiin kassaan rahaa. Alussa maksuajat piti sopia riittävän pitkiksi, että oli laskun tullessa millä maksaa.

Valmistautumista yrittäjyyteen

Talven Antti kertoo harjoitelleensa tekemään tarjouksia. Hän arvioi, mitä urakkaan menee aikaa, miten materiaalit pystytään laskemaan suoraan. Hän soitteli asiakkaita läpi kertoen uusista yrittäjistä ja kävi työmailla. Hän alkoi laatia tarjouksia sellaisiksi kuin itse haluaisi niiden olevan.

– Monesti tarjouksista puuttuu asioita. Eräs asiakas otti meidät, vaikka olimme vähän kalliimpia, koska meillä esim. oli reunapellit mukana. Kiitosta tulee siitä, että tekee huolella tarjoukset, jolloin asiakkaalle ei jää kyseenalaisia asioita. Ei ole pelkoa, että tulee isot laskut jälkikäteen.

– Asiakkaat ovat tykänneet siitä, kun myyjä tuntee perusteellisesti alan ja työtehtävät. Kysymyksiin löytyy oikeita vastauksia ja ongelmiin ratkaisuja. Osaan kertoa, mitä työmailla tarvitaan ja mitä siellä tapahtuu. Olenkin saanut koko ajan positiivista palautetta.

– Sekin auttoi, että vuosien varrella tavarantoimittajat olivat tulleet tutuiksi. Soittelin ne läpi ja tein alihankintasopparit. Halusin brändätä meidän firmaa suomalaisen työn puolesta, kotimaisilla tuotteilla. Katoille on pitkät takuut, kun tehdään kotimaisilla tuotteilla, jotka on tarkoitettu tänne kotimaahan. Näin on tarkoitus erottua massasta. Halutaan olla brändinä suomalainen, hankittiin Avainlippu-tunnuskin.

Hyvä ikä aloittaa yritys

Yrityksellä ei alkuun ollut referenssejä, mutta se sai luvan tuoda julki, että yritys on valtuutettu BMI Icopal Group -tuotteiden asentaja, onhan heillä yli 20 vuoden kokemus asennuksista.

– Netistä löysimme kaiken tarvittavan tiedon – eläkevakuutusasiat, vakuutukset, vastuuvakuutukset, tapaturmavakuutukset, Aloittavan Yrittäjän Oppaan. Lisäksi kysyimme neuvoa kirjanpitäjältämme. Kysymme mieluummin neuvoa kuin teemme virheen. Alaisillenikin tapaan sanoa, että älä arkaile vaan kysy, en suutu, mieluummin neuvon kuin korjaan, Antti Nurminen sanoo.

– Joku sanoikin, että nyt oli just hyvä hetki aloittaa yritys. Olette sen verran vanhempia, että ette hötkyile. On kokemusta, mutta työvuosia jäljellä. Ette ole alttiita nuoruuden hairahduksille. On yleistä elämänkokemusta, on koettu pettymyksiä ja epäonnistumisia.

– Meidän tulot ovat aina riippuvaisia siitä, miten lujasti teemme töitä, jotka ovat aina urakkatöitä. Mitä enemmän teemme töitä, sitä enemmän saamme rahaa. Tehdyistä töistä maksetaan rahaa, ei ”tuntihommista Esson baarissa”. Urakkatyö on asiakkaallekin reilumpaa kuin tuntityöt. Olen nähnyt, kuinka asiakkailta vedättävät tunteja, niin isot kuin pienet yritykset.

Antti pitää tuon tuosta konttoripäiviä, jotta ei palaisi poikki hommissa. Yrittäjät pyrkivät tekemään työt klo 8 – 16 välisenä aikana.

– Jos ei sillä pärjää, mennään takaisin Icopalille, Antti toteaa.

Hintojen nousuvauhti huimaa

Rakennusalalla materiaalien hinnat ovat nousseet nopeasti, toukokuuhun mennessä kautta linjan 8 – 25 %, ja jo aikaisemminkin oli tullut korotuksia.

– Hirvittää asiakkaiden puolesta. Ennen urakasta materiaalien osuus oli selvästi alle puolet, nyt alkavat olla tasoissa ja menevät kohta ohi. Kotitalousvähennys on tärkeä, monelle ei olisi mahdollista teettää kattoremonttia ilman sitä, mutta se tulee vain työn osuudesta.

– Kattoalalla on myös älytön työvoimapula, ammattitaitoisia huopakattomiehiä vain ei ole. Saimme palkattua yhden hyvän työvoimatoimiston avulla osa-aikaiseksi.

Yrittäjät ovat molemmat naimisissa ja lapsiakin on.

– Omistamme yrityksen puoliksi. Jos Jussilla on menoa, minä jatkan töitä ja päinvastoin. Olemme laskeneet, että työaika tasoittuu vuositasolla. Omiin harrastuksiin ei ole aikaa, mutta lapsia viemme harrastuksiin, Antti Nurminen toteaa.

Jukka Nissinen