Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.9.2020 klo 11:18
Uutinen

Vastavalmistuneita tohtoreita ratkomaan yritysten kiertotaloushaasteita – Yritys voi nyt hakea apurahaa

Säätiöhanke tukee vastavalmistuneiden tohtoreiden ja yritysten yhteistyötä. Rahoitus antaa pienillekin yrityksille mahdollisuuden uudistua.

Tutkimuksen avulla on vähennetty teollisuudessa syntyviä jätteitä ja kehitetty kierrätysmenetelmiä. PoDoCo-ohjelmassa (PostDocs in Companies) on rahoitettu jo 151 yritysten ja tohtorien yhteistyöhanketta, joiden avulla synnytetään uutta liiketoimintaa. Monissa hankkeissa tavoitteena on ympäristövaikutusten vähentäminen.

– Useissa käynnissä olevissa PoDoCo-hankkeissa yritykset kehittävät uusia kestäviä energiaratkaisuja teollisuuteen. Hankkeissa etsitään esimerkiksi ratkaisuja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen sekä tehokkaita energian tuotanto- ja varastointimenetelmiä, PoDoCo-ohjelman vetäjä tohtori Seppo Tikkanen kertoo DIMECC Oy:n tiedotteessa.

PoDoCo-ohjelmaa organisoi DIMECC Oy, joka on Suomen teollisuuden johtava innovaatioalusta.

Tehokkaampi energiantuotanto, sivuvirtojen käyttäminen ja jätteiden vähentäminen tai uudelleenkäyttö luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Sementin valmistaminen aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Keko geopolymeerit Oy etsii keinoja korvata sementin käyttö betonin valmistuksessa ja käyttää teollisuudessa syntynyttä jätettä sementin korvaajana.

Kotimainen startup kehittää biopohjaisia hiilikuituja vauhtipyörään

Vauhtipyörää kehittävä Teraloop on hyötynyt ohjelmasta, ja on sittemmin palkanut PoDoCo-ohjelman kautta yritykseen tulleen osaajan palkkalistoilleen. Vahtipyörän pyörivä liike varastoi energiaa tehokkaasti. Se voisi ratkaista esimerkiksi aurinko- ja tuulienergian varastointiongelmat.

Onnistuneesta yhteistyöstä on yritykseen syntymässä materiaaliteknologiaan keskittynyt tiimi.

Teraloop on ollut tyytyväinen PoDoCo-ohjelmaan, koska pienemmänkin yrityksen on helppo ja kevyt saada sen kautta korkealaatuista osaamista käyttöönsä.

– PoDoCo sopii tilanteeseen, kun yrityksellä on tarve tutkia jotain uutta, mutta on liian riskialtista palkata joku alusta alkaen sitä tekemään. Tämä koskee erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla ei ole niin paljon resursseja käytössään, Teraloopin toimitusjohtaja Ted Ridgway Watt sanoo.

Apurahoja jaetaan miljoonan verran – Ohjelman kautta tukea uudistumiseen

Seppo Tikkanen kertoo, että PoDoCo-ohjelmasta on rahoitettu paljon juuri pienten ja keskisuurten yritysten hankkeita. Apurahoja on myönnetty kaikille tieteenaloille. Insinööri- ja luonnontieteet ovat olleet parhaiten edustettuna, mutta yritykset ovat hakeneet toimintansa uudistamiseen myös yhteiskuntatieteiden tai humanististen tieteiden osaajia.

Tänä vuonna koko PoDoCo-ohjelmassa on jaossa apurahoja noin miljoonan euron verran. Rahoituskierros on kaksi kertaa vuodessa.

– Mielenkiintoista nähdä, miten korona vaikuttaa hakemusmääriin. Kevään haussa saimme yhtä paljon hakemuksia kuin ennen. Tässäkin tilanteessa yrityksillä olisi hyvä mahdollisuus saada PoDoCo:n kautta tukea uudistumiseen, Tikkanen sanoo.

PoDoCo-ohjelman apurahahaku on avoinna 15.9.-31.10.2020. Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

toimitus (at) yrittajat.fi