Norrhydro palkittiin lauantaina Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Kuvassa toimitusjohtaja Yrjö Trög. (Kuva: Emil Bobyrev)
22.10.2022 klo 22:49
Uutinen

Vastuullisuus on tärkein periaate palkitulle Norrhydrolle – ”Kierrätysaste monissa raaka-aineissamme on yli 90 prosenttia”

Hydraulisylinterejä tekevällä Norrhydrolla on sertifioitu ympäristöjärjestelmä.

Rovaniemeläisen Norrhydro -yrityksen päätuote on hydraulisylinteri, hydrauliikan tärkeä komponentti, jolla tuotetaan voimaa liikkeen aikaansaamiseksi työkoneissa. Norrhydro palkittiin lauantaina Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

– Tuotteemme menevät muun muassa metsäkoneisiin, materiaalinkäsittelylaitteisiin kuten nostureihin, kontinkäsittelylaitteisiin, kaivinkoneisiin sekä muihinkin maanrakennus- ja kaivoskoneisiin. Lisäksi hydraulisylinterejä käytetään laivoissa ja meriteollisuudessa, toimitusjohtaja Yrjö Trög luettelee.

Norrhydron historia juontaa 35 vuoden taakse, jolloin työntekijät perustivat sen konkurssiin hakeutuneen yrityksen tilalle. 

– Silloin tehtiin myös metsäalan koneita ja nostureita, mutta pikkuhiljaa keskityttiin hydraulisylintereihin ja lineaariliikkeen hallitsemiseen. Sitä kautta yhtiö on kasvanut.

Trög itse ei ollut perustamassa yritystä, mutta oli mukana sen hallituksessa ja tuli myöhemmin mukaan toimintaan.

Korkea kierrätysaste

Vastuullisuus on tärkeä osa Norrhydron toimintaa ja yritysfilosofiaa. Se näkyykin yrityksen toiminnassa joka osa-alueella.

– Haluamme kehittää tuotteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita. Kun työkoneista tulee akkukäyttöisiä, päästään eroon diesel-moottoreista, ja se edesauttaa vähentämään merkittävästi vähentämään päästöjä ja ympäristökuormitusta, Trög kertoo.

Hänen mukaansa yrityksen nyt kehittämä digitaalinen teknologia pohjautuukin siihen, että työkoneet siirtyvät yhä enenevissä määrin sähkö- ja akkukäyttöisyyteen.

Vastuullisuus näkyy myös siinä, kuinka Norrhydro toimii yrityksenä. Trögin mukaan ympäristöä pyritään kuormittamaan mahdollisimman vähän. Siksi yrityksellä on sertifioitu ympäristöjärjestelmä, jonka avulla seurataan, miten materiaaleja kierrätetään ja jätteen syntymistä vähennetään.

– Kierrätysaste monissa meidän raaka-aineissamme on yli 90 prosenttia.

Lisäksi Norrhydron juuri valmistunut uusi tuotantolaitos sai katolleen 4000 neliön aurinkovoimalan. Trög mainitsee, että Norrhydro pyrkii vastuullisuuteen myös paikallisesti ja henkilöstönsä suhteen.

– Olemme alueellisesti Rovaniemellä merkittävä teollinen toimija ja työllistäjä. Haluamme pitää kiinni työturvallisuudesta ja kehittyä työpaikkana.

Yrittäjän on tärkeää unelmoida

Trög näkee Norrhydron tulevaisuuden kirkkaana. 

– Olemme kasvaneet paljon ja investoineet juuri uuteen, moderniin tuotantolaitokseen. Muutimme uusiin tiloihin elokuussa ja tulemme tuplaamaan kapasiteettimme. Meillä on uusia, digitaalisia ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka ovat merkittävä kasvun edistäjä tulevaisuudessa. Uskon, että lähivuosina tulemme kolminkertaistamaan liiketoimintamme seuraavien vuosien aikana.

Trög kertoo olleensa itse yrittäjähenkinen aina. 

– Olen opiskellut kauppakorkeakoulussa ja valmistunut sieltä. Monesti ajatellaan, että kun kauppakorkealaiset näkevät paljon yrittämiseen liittyviä riskejä, he eivät välttämättä halua itse yrittäjiksi. Minäkin olin hetken muissa hommissa, mutta vuonna 1994 hyppäsin täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

Trög nauttii yrittäjyydestä.

– Kun aamulla herään, on mukava lähteä töihin. Olen saanut tehdä asioita, joista tykkään.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto merkitsee hänelle ja Norrhydrolle paljon.

– Yrittäjäpalkinto merkitsee minulle yrittäjänä hyvin paljon, mutta se kuuluu myös yritykselle, työntekijöille ja sidosryhmille. Näen palkinnon kunniamainintana koko verkostollemme.

Trög korostaa, että yrittäjän on tärkeää unelmoida.

– Kun unelmia kohti vain sitkeästi menee, ne alkavatkin monesti toteutua. 

Kaisu Puranen