Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka ja Ville Majanen. Kuva: Seppo Niemelä
11.2.2022 klo 15:01
Uutinen

Verkkokauppa.comin ostotarjous tuli yllätyksenä Ville Majaselle: ”Söin irtokarkkeja ja vastailin neljä tuntia viesteihin”

E-villen perustaja Ville Majanen ei usko, että hänen arkensa muuttuu merkittävästi yrityskaupan jälkeen. Yhden ostoksen hän on tosin päättänyt tehdä.

Verkkokauppa.com kertoi eilen torstaina ostaneensa e-villen, joka tunnetaan oman alansa verkkokauppapioneerina Suomessa.

– Yllätyksenä tuli. En ole aktiivisesti ollut myymässä yritystä, E-villen perustaja Ville Majanen kertoo Yrittäjämedioille.

Majanen kertoo vastailleensa neljän tunnin ajan viesteihin sen jälkeen, kun tieto yrityskaupasta tuli julkisuuteen.

– Vastailin ihmisille ja söin samalla irtokarkkeja. Tyttöystävä katsoi hiihtoa telkkarista. Sen ihmeempiä juhlia ei ollut. Sukulaisten kanssa söimme hyvän päivällisen.

”Aion ostaa kapselikahvikoneen.”

Ville Majanen

Yhden ostoksen Majanen aikoo kaupan jälkeen toteuttaa.

– Aion ostaa kapselikahvikoneen. Saan sen Verkkokauppa.comista edullisesti. Siellä on työntekijöille hyvät työsuhde-edut.

”Kiinassa on oltava paikan päällä”

Majanen on asunut Hongkongissa vuodesta 2006, jolloin hän opiskeli maassa vaihto-oppilaana. Opintojen jälkeen Majanen perusti yrityksen, joka keskittyi erikoisten digivimpainten verkkokauppaan. E-ville sai nopeasti innokkaan asiakaskunnan. Kerroimme Majasen tarinan Yrittäjä-lehdessä vuonna 2018.

Kerroimme Ville Majasen tarinan Yrittäjä-lehdessä vuonna 2018.

Menestyksensä salaisuutena Majanen pitää nimenomaan sitä, että hän on asunut Kiinassa pitkään.

– Viimeiset 15 vuotta ovat opettaneet valtavasti. Moni tuttu on yrittänyt aloittaa bisnestä Kiinassa, mutta siitä ei ole tullut mitään. Kiinassa kaikki liittyy ihmisiin. On löydettävä oikeat ihmiset ja osattava luottaa heihin oikeissa paikoissa. Kiinassa on paljon huijareita ja lieveilmiöitä. Kaiken edellytyksenä on paikan päällä oleminen. Yritykseni ei olisi missään nimessä onnistunut, jos en olisi löytänyt hyviä paikallisia työntekijöitä, Majanen kertoo.

Yksi hänen valteistaan on ollut vahva hankintaosaaminen. E-villen työntekijöiden tehtävänä on löytää uusia mielenkiintoisia vimpaimia myyntiin ensimmäisten joukossa. Tämä osaaminen kiinnosti myös Verkkokauppa.comia. Yrityskaupan myötä Verkkokauppa.com saa käyttöönsä e-villen hankintaorganisaation, joka toimii Kiinassa Shenzhenissa ja Hongkongissa. 

Yrityskauppa ei muuta arkea

Majanen ei myönnä, että hänen arkensa muuttuu yrityskaupan seurauksena. Hän jää Verkkokauppa.comin palvelukseen. Muutto Suomeen ei ole suunnitelmissa.

– Oma arkeni ei muutu käytännössä mitenkään. Samat työntekijät jatkavat ja toimipisteet pysyvät. Työn painopiste vain muuttuu. Autan siellä, missä minusta on eniten hyötyä. Iso pörssiyritys tuo varmasti vakautta toimintaan, hän muotoilee.

E-villellä on myymälä, varasto- ja huoltotiimi Mäntsälässä. Yritys työllistää noin 40 henkilöä Suomessa, Kiinassa ja Thaimaassa.

Verkkokauppa.com maksaa e-villestä noin 5,3 miljoonaa euroa, josta rahana 3,3 miljoonaa euroa. Myyjä saa lisäksi kaksi miljoonaa euroa suunnatun osakeannin kautta annettavilla uusilla osakkeilla.

Kaupan yhteydessä on sovittu lisäksi enintään noin 6,7 miljoonan euron lisäkauppahinnasta. Sen ehtona on, että yrityksen omien tuotemerkkien myynti ylittää asetetut tavoitteet vuosina 2022, 2023 tai 2024.

Pauli Reinikainen