19.10.2018 klo 10:29
Uutinen

Verkostoituminen ja puheenaiheet pinnalla yrittäjäpäivillä

Yrittäjien vuosittainen suurtapahtuma, Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät käynnistyi Turun Messukeskuksessa. 1600 osallistujaa ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin, mutta ennen kaikkea verkostoituu.

– Vaikka tärkeistä asioita puhutaan, niin kyllä tänne rentoutumaan ja verkostoitumaan tullaan, korosti Teuvo Uusimäki Merikarvialta.

Satakuntalaisia yrittäjiä puhuttivat liittokokouksen alla erityisesti jäsenmaksut ja henkilöperusteinen irtisanominen.

– Yksinyrittäjälle nykyinen jäsenmaksu on riittävän korkea, totesi merikarvialainen Päivi Heinonen.

Heinonen sanoi verkostoitumisen olevan vanhojen ja uusien ystävien tapaamista.

– Täällä ei ole tarvetta tehdä bisnestä.

”Kannustan lopettamaan ay-jäsenmaksujen keräämisen”

Teuvo Uusimäki ja Päivi Heinonen osallistuvat liittokokoukseen ja arvioivat jäsenmaksusta keskusteltavan vilkkaasti.

Paljon puhetta viikonloppuna käydään myös ay-liikkeen toimista, työllistämisestä ja henkilöperusteisten irtisanomisten keventämisestä.

– Onhan tämä hullua, että sellaiset tahot lakkoilevat, joita tämä lakiesitys ei koske. Vanhukset ja lapset kärsivät, noormarkkulainen Mari Kurppa totesi.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kertoi, että mistään asiasta ei ole tullut yhtä paljon palautetta hänelle kuin tästä ajankohtaisesta asiasta.

Liittokokouksen avaussanoissaan Mäkynen kannusti yrittäjiä lopettamaan työntekijöiden ay-jäsenmaksujen keräämisen. Järjestäytymättömien, työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten ei ole pakko näitä maksuja kerätä ja tilittää liitoille. Tällöin työntekijät hoitavat maksut itse liitoilleen.

– Monet yrittäjät ovat nyt sitä mieltä, että miksi he keräisivät rahaa liitoille, jotka käyttävät jäsenmaksuja yritysten vastaiseen toimintaan, Mäkynen sanoo.

Yrittäjät aikovat viedä ruokaa lapsille ja vanhuksille

Jyrki Mäkynen kertoo, että ensi viikolla toteutuvat JHL:n lakot ovat herättäneet yrittäjiä toimimaan.

– Jopa kymmenellä paikkakunnalla paikalliset yrittäjät ovat päättäneet järjestää ruokahuoltoa päiväkoteihin, kouluihin ja palvelukoteihin.

Esille tulleita paikkakuntia ovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Seinäjoki ja Ylöjärvi.

Perjantaina pääosan tapahtumasta vie Suomen Yrittäjien liittokokous, joka ottaa kantaa ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen. Kokous myös valitsee Suomen Yrittäjien puheenjohtajiston.

Lauantaina on seminaaripäivä, jolloin lavalle nousevat muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ja Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer.

Lauantai-illan Yrittäjägaalassa juhlapuheen pitää valtiovarainministeri Petteri Orpo. Gaalassa myös jaetaan arvostetut Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi