Kuva: Pixhill
15.6.2023 klo 09:15
Uutinen

Verohallinto: Lähes 40 prosentilla osakeyhtiöistä puutteita tilintarkastuksen velvoitteissa – ”Osa johtuu tietämättömyydestä”

Yrittäjien mukaan Suomessa pitäisi siirtyä kohti eurooppalaisia tilintarkastuskäytäntöjä.

Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikkö selvitti, miten pienet ja keskisuuret tilintarkastusvelvolliset osakeyhtiöt noudattavat tilintarkastusvelvoitteitaan. 

Selvityksen mukaan lähes 40 prosentilla pienistä tai keskisuurista suomalaisyhtiöistä on puutteita tilintarkastusvelvoitteiden noudattamisessa. Yleisimmin eli 30 prosentilla yhtiöistä jäi hoitamatta tilintarkastuskertomuksen rekisteröintivelvoite kaupparekisteriin. Lisäksi selvityksessä mukana olleista yhtiöistä 19 prosentilla ei ollut rekisteröityä tilintarkastajaa ja seitsemän prosenttia antoi tilintarkastuksesta virheellistä tietoa veroilmoituksella.

Suomessa hyvin pienetkin yritykset, usein jopa yksinyrittäjät, ovat tilintarkastusvelvollisia, ja osa laiminlyönneistä johtuu tietämättömyydestä

Tiina Toivonen, Suomen Yrittäjät

− Selvityksen kohteena olleet yhtiöt ovat antaneet tilintarkastusta koskevat tiedot veroilmoituksellaan pääsääntöisesti hyväksyttävällä tavalla. Tämän perusteella yhtiöt ovat tietoisia tilintarkastusvelvollisuudestaan. Tilintarkastusta koskevissa kaupparekisteritiedoissa on kuitenkin puutteita varsin yleisesti eikä tilintarkastuskertomuksen rekisteröimättä jättämistä voida laittaa tietämättömyyden piikkiin ainakaan kokonaan, ylitarkastaja Johanna Miettinen Harmaan talouden selvitysyksiköstä sanoo tiedotteessa. 

Yritysten tulee ilman muuta hoitaa lakisääteiset tilintarkastus- ja ilmoittamisvelvoitteet, korostaa Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

− Selvityksestä ei kuitenkaan voida tehdä sitä johtopäätöstä, että 40 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksiä olisi syyllistyneet harmaan talouden harjoittamiseen tai verojen välttämiseen. Suomessa hyvin pienetkin yritykset, usein jopa yksinyrittäjät, ovat tilintarkastusvelvollisia, ja osa laiminlyönneistä johtuu tietämättömyydestä, Toivonen sanoo.

Suomen Yrittäjien mielestä Suomessakin tulisi siirtyä kohti eurooppalaisia tilintarkastuskäytäntöjä.

− Useissa EU-maissa pienet yritykset on kokonaan jätetty lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle, eivätkä nämä maat ole kuuluisia siitä, että yritykset harjoittaisivat siellä muita enemmän harmaata taloutta, Toivonen jatkaa.

Lue myös Näin kaupparekisterilaki muuttui

Näin selvitys tehtiin

Selvitys koski yhteensä lähes 59 000 osakeyhtiötä vuodelta 2021 ja reilut 57 000 osakeyhtiötä vuodelta 2020.
Kohdejoukko koostui pienistä ja keskisuurista yksityisistä osakeyhtiöistä, jotka täyttävät tilintarkastuslaissa määritellyt tilintarkastusvelvollisuutta koskevat ehdot.
Suomessa tilintarkastus tulee toimittaa lähtökohtaisesti kaikissa yhteisöissä, jotka ovat kirjanpitovelvollisia. Pienimmät yhteisöt ovat vapautettuja lakisääteisestä tilintarkastusvelvollisuudesta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus