2.11.2020 klo 11:34
Uutinen

Veroja ei voi maksaa Osuuspankin tilille marraskuun lopun jälkeen – Verottaja lupaa: Ei viivästysmaksuja

Verohallinnon mukaan muutoksesta ei aiheudu haittaa veronmaksajalle.

Valtionhallinnon sopimus Osuuspankin kanssa päättyy marraskuun lopussa. Tämän jälkeen esimerkiksi veroja ei voi maksaa Osuuspankin tilille, koska Verohallinnolla ei ole siellä käyttötiliä.

– Joulukuun alusta alkaen käytössä ovat Nordean ja Danske Bankin tilit, ylitarkastaja Tarja Tapio sanoo.

Valtio kilpailuttaa maksuliikennepankit säännöllisin väliajoin. Osuuspankki voitti tarjouskilpailun edellisellä kerralla. Verohallinnolla on tällä hetkellä tilit jonne veroja voi maksaa OP:lla, Danskella ja Nordealla. Näistä Dansken ja Nordean tilinumerot säilyvät ennallaan myös marraskuun jälkeen ja kyseisille tileille voi maksaa jatkossakin.

Tapion mukaan yrittäjän kannattaa huomioida muutos nopeasti.

– Monella saattaaa olla verkkopankkiinsa tallennettuna Osuuspankin tilinumero. Se täytyisi nyt muuttaa.

Verohallinnon mukaan maksut tulevat jonkin aikaa perille myös Osuuspankin tilille, mutta muutos kannattaa tehdä mahdollisimman pian.

Osa yrittäjistä on ollut huolissaan siitä, tulevatko maksut viiveellä, jos ne maksaa Osuuspankin tililtä. Osa on pelännyt mahdollisia viivästysmaksuja, jos maksuliikenne ei toimi normaalisti.

– Tästä ei luonnollisesti aiheudu mitään seuraamuksia maksuliikenteeseen eikä viivästysmaksuja tule. On normaalia, että vastaanottajalla ei ole käytössään kaikkien pankkien tilejä.

Tapio muistuttaa, että veronmaksaja näkee voimassa olevat tilinumerot aina verotuspäätöksessään ja Omavero-palvelussa.

Miten käy ajastetun maksun?

Verohallinnon mukaan OP:n verkkopankin määrityksien vuoksi joulukuulle ajastetut maksut ohjautuvat Verohallinnon OP:n tilille, jos teet ajastuksen marraskuussa. Maksu tulee kuitenkin perille, vaikka OP:n tili ei enää virallisesti ole voimassa 1. joulukuuta alkaen. Uutta ajastusta ei verottajan mukaan tarvitse tehdä.

Joulukuun 1. päivästä alkaen minkään pankin verkkopalvelu ei enää ohjaa maksua Verohallinnon OP:n tilille. Tällöin veroja voi maksaa minkä tahansa verkkopankin kautta Verohallinnon Danske Bankin tai Nordean tilille. Verohallinto pyytää maksajia huolehtimaan, että 1. joulukuuta alkaen Verohallinnon OP:n tili poistetaan verkkopankin maksupohjista.

Mitä laki sanoo verojen maksamisesta?

Verokantolain mukaan vero katsotaan maksetuksi Verohallinnolle sinä päivänä, kun maksu on veloitettu maksajan tililtä tai maksu on maksettu käteisenä rahalaitokseen.

Jos tietoa maksu- tai veloituspäivästä ei ole välitetty maksun mukana, vero katsotaan maksetuksi sinä päivänä, kun maksu on kirjattu Verohallinnon tilille.

Muokattu 5.11.2020: Lisätty tieto ajastetuista maksuista.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi