14.4.2021 klo 09:15
Uutinen

Verojen maksujärjestelyihin helpotuksia viime vuoden tapaan – Viivästyskorko viime kesän tasolle

Verohallinto keventää maksujärjestelyjen ehtoja, ja valtiovarainministeriö valmistelee alempaa viivästyskorkoa maksujärjestelyyn kuuluville veroille. Muutokset ovat määräaikaisia.

Veroille voi normaalistikin saada lisää maksuaikaa, jos joutuu tilapäisiin maksuvaikeuksiin. Koronaviruspandemian pitkittymisen takia maksujärjestelyn ehtoja on tarkoitus viime vuoden tapaan helpottaa ja samalla alentaa maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa.

– Tämä on hieno uutinen! Olemme viestineet, että yrityksillä on koronatilanteen pitkityttyä edelleen tarvetta verotuksen joustoille, ja on erinomaista, että huojennettu maksujärjestely saa jatkoa, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Viivästyskorko alenisi 2,5 prosenttiin

Maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorkoa ehdotetaan alennettavaksi 7 prosentista 2,5 prosenttiin. Viivästyskoron suuruus olisi sama kuin viime kesänä tehdyissä helpotetuissa maksujärjestelyissä.

Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella lainmuutosta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa mahdollisimman pian.

Maksujärjestelyjen ehtoihin helpotuksia

Verohallinto helpottaa tilapäisesti maksujärjestelyjen ehtoja.

Helpotettua maksujärjestelyä voisivat hakea aiemmasta poiketen myös ne verovelvolliset, joilla on voimassa oleva maksujärjestely. Tässä yhteydessä uuteen maksujärjestelyyn voidaan lisätä myös sellaisia veroja, jotka eivät ole olleet aikaisemmassa maksuohjelmassa mukana. Uusi maksujärjestely voisi olla enintään kahden vuoden pituinen.

– Mahdollisuus lisätä uusia veroja jo voimassa olevaan maksujärjestelyyn on tärkeä, sillä tilanne saattaa olla se, että viime vuonna tehty huojennettu maksujärjestely on päällä, mutta nyt uusien verojen, kuten arvonlisäveron tai työntekijöiden palkkojen ennakonpidätysten, maksaminen ajallaan on uhattuna, Kurki kertoo.

Uusien verojen maksaminen myöhässä rauettaisi maksujärjestelyn, eikä Verohallinto ennen tätä uutta linjausta olisi tehnyt rauenneen maksujärjestelyn tilalle uutta, jolloin pahimmillaan koko veropotti olisi tullut maksuun.

– Valitettavasti tällaisia tapauksia on myös jo ollut.

Kurki muistuttaa, että kuten aina maksujärjestelyä haettaessa, yrittäjän tulisi arvioida huolellisesti, ovatko maksujärjestelyn ehdot realistiset. Jos maksujärjestelyssä olevien verojen ulkopuolella syntyy uutta verovelkaa tai jos maksuohjelman eriä ei pystykään maksamaan ajallaan ja oikeamääräisenä, maksujärjestely raukeaa ja verot siirtyvät lopulta ulosoton perittäviksi.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi