25.3.2020 klo 14:00
Uutinen

Verojen maksujärjestelyitä voi alkaa hakea OmaVero -palvelussa – kiire ei ole, päätöksiä luvassa toukokuussa

Alempi korko, neljä prosenttia, koskee 1.3. – 31.8. erääntyneitä maksujärjestelyyn kuuluvia veroja

Hallitus on luvannut yrittäjille huojennusta verojen maksamiseen koronavirusepidemiasta aiheutuneen tilanteen helpottamiseksi.

Huojennusten hakeminen maksujärjestelyihin tulee mahdolliseksi OmaVero-verkkopalvelussa tänään.

– Sitä kautta hakemuksen voi tehdä helpoiten, eikä tarvitse jonottaa puhelinpalveluun, Verohallinnon johtaja Simo Sildén kertoo.

Sildénin mukaan maksujärjestelyn hakemisella ei ole kiire. Jos näyttää siltä, että maaliskuusta selviää, mutta huhtikuussa tulee hankaluuksia, maksujärjestelyä kannattaa hakea vasta huhtikuussa tai silloin, kun veroja on erääntynyt. Varmuuden vuoksi maksujärjestelyä ei kannata hakea.

Päätöksiä on odotettavissa joka tapauksessa vasta toukokuun puolella, sillä viivästyskorkolainmuutos tulee vasta silloin voimaan, jonka jälkeen verohallinto pääsee käsittelemään hakemuksia.

– Jo hakemuksen jättäminen estää perintätoimet, eivätkä verovelat lähde ulosottoon, eikä verovelkoja julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Aikaisempi veroprosentti oli seitsemän. Alempi korko, neljä prosenttia, koskee 1.3. – 31.8. erääntyneitä maksujärjestelyyn kuuluvia veroja. Maksujärjestelyn ensimmäisen erän eräpäivä menee kolmen kuukauden päähän maksujärjestelypäätöksen tekemisestä. Myös uudet verovelat liitetään automaattisesti mukaan toukokuun loppuun saakka.

Maksuaikajärjestelyiden huojennus on Verohallinnon keino auttaa yrityksiä pääsemään pahimman yli.

– Tämän ei pitäisi jäädä verojen maksujärjestelyistä kiinni. Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että maksuaikaa saa kevyemmillä ehdoilla. Toki osa kokee, että keinot ovat riittämättömiä, mutta ne eivät ole meidän käsissä. Korkotaso määräytyy lainmuutoksen kautta, Sildén sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi