Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
30.1.2024 klo 08:19
Uutinen

Verottaja nostaisi alv-alarajaa 25 000 euroon – ”Näkevät saman korjaustarpeen kuin Yrittäjät”

Verohallinto puoltaa lausunnossaan alv-rajan nostoa 15 000 eurosta 25 000 euroon. Verohallinnon mukaan alarajan nostoa puoltavat muun muassa kustannussyyt.

Verohallinnon kanta selviää lausunnosta, jonka valtiovarainministeriö pyysi verottajalta luonnoksesta hallituksen esitykseksi. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan arvonlisäverovelvollisuuden alaraja jäisi ennalleen 15 000 euroon.

Liikevaihdoltaan 15 000 ja 30 000 euron välissä olevien yritysten arvonlisäveron liukuva alarajahuojennus joudutaan poistamaan vuoden 2025 alusta EU-direktiivin vuoksi.

Lausunnossaan Verohallinto arvioi, että korkeampi arvonlisäverovelvollisuuden alaraja vähentäisi niiden verovelvollisten määriä, joiden on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvollisiksi. Sen sijaan verovelvolliseksi hakeutuvien määrän arviointi on Verohallinnon mukaan haastavaa.

– Kuitenkin Verohallinto pitäisi kannatettavana, että raja-arvoa harkittaisiin nostettavaksi 25 000 euroon, jolloin todennäköisesti ohjaus- ja valvontatehtäviin tarvittaisiin vähemmän henkilöstöresursseja kuin alarajan jäädessä ennalleen, lausunnossa todetaan.

Verohallinnon koko lausunnon voit lukea tästä.

30 000 euroa suosituin alaraja

Suomen Yrittäjien asiantuntija Jukka-Pekka Hellman kiittelee Verohallinnon lausuntoa.

– Suomen Yrittäjät ja Verohallinto näkevät saman korjaustarpeen, Hellman sanoo.

– SY esittänyt jo pidempään rajan nostoa 30 000 euroon yrittäjyyden ja kasvun kannustimena, Hellman jatkaa.

Joulukuussa julkaistun Yrittäjägallupin mukaan valtaosa yrittäjistä haluaa nostaa arvonlisäverollisen vähäisen toiminnan alarajaa lähemmäs EU-keskiarvoa 30 000 euroon.  

Yrittäjägallupin mukaan 15 000 euroa korkeampaa rajaa kannattaa 65 prosenttia yrittäjistä. Suosituin taso on 30 000 euron alaraja. Sitä tukee joka neljäs yrittäjä. Se on ollut myös Suomen Yrittäjien ehdotus hallitukselle.  

– Toivomme, että hallitus tarkastelee alarajaa uudelleen ja nostaa tasoa kohti 30 000 euroa, jotta pienten yrittäjien verotus ei kiristy hallituksen lupausten mukaisesti, Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi joulukuussa, kun tieto hallituksen esitysluonnoksesta tuli julkisuuteen.  

– Liukuva alarajahuojennus on ollut hyvä veropoliittinen innovaatio, koska se on madaltanut alarajan tuomaa kasvukynnystä. Valitettavasti se joudutaan poistamaan EU-direktiivin vuoksi ensi vuoden jälkeen, Brotherus jatkoi.  

Alarajan taso on hankala kilpailuneutraliteetin kannalta ja jakaa siksi yrittäjiäkin. Toisaalta 30 000 euron alaraja on selvästi alle tason, jota muun muassa VATT:n tutkimuksessa on pidetty optimaalisena tasona. EU-maissa taso on keskimäärin noin 35 000 euroa.  

– Pieni yritystoiminta on syytä pitää alv:n ulkopuolella, jotta yrittäjyyden kynnys olisi mahdollisimman matala ja hallinnollista taakkaa mahdollisimman vähän. Lakimuutos heikentää suoraan yksinyrittäjien sekä pienimpien työvoimavaltaisten yritysten kannattavuutta ja vähentää intoa ryhtyä yrittäjäksi. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus