24.8.2021 klo 13:01
Uutinen

Verottajan antama lisäaika umpeutumassa: Toimi nyt, jos haluat helpotuksia verojen maksuun

Yrityksillä ja henkilöasiakkailla on elokuun loppuun asti aikaa hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetuilla ehdoilla.

Verohallinto on kuluneen kesän aikana käsitellyt kaikkiaan 22 000 hakemusta helpotettuun maksujärjestelyyn. Lisäaika järjestelylle päättyy elokuun lopussa. Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea 31.8. asti OmaVerossa.

Helpotettuun maksujärjestelyyn hyväksytty yritys maksaa maksujärjestelyssä olevista veroista korkoa 2,5 prosenttia normaalin seitsemän prosentin sijaan. Samalla maksuerät voidaan jaksottaa enintään 24 kuukauden aikajaksolle kuukausittaisiin eriin. Näin ollen lykätyt verot eivät tule maksuun yhdellä kertaa.

Helpotettuun maksujärjestelyyn pääsemisen edellytyksenä on, että kyseinen yritys on antanut kaikki veroilmoitukset, tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset määräajassa. Veroja ei saa olla ulosotossa.

Maksujärjestelyjen tavoitteena on auttaa erityisesti yrityksiä ja toiminimiyrittäjiä, jotka ovat koronatilanteen takia maksuvaikeuksissa.

– Tällä hetkellä helpotettua maksujärjestelyä hakeneista yrityksiä on vajaa puolet. Loppukesästä helpotettu maksujärjestely on kiinnostanut myös henkilöasiakkaita, joilla on jäännösveron tai kiinteistöveron eräpäivä käsillä, riskivastaava Tuomas Hurskainen Verohallinnosta kertoo.

Ehdot normaalisti tiukemmat

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea, vaikka yrityksen aikaisempi maksujärjestely olisi voimassa. Tällöin aikaisempi maksujärjestely korvataan uudella. Maksujärjestely raukeaa, jos yritys ei anna uusia vero- ja muita ilmoituksia, maksa maksuohjelman eriä määräajassa tai sille syntyy uutta verovelkaa maksujärjestelyn aikana.

Merkittävä huojennus yritykselle on sekin, että käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon. Maksujärjestelypyyntö keskeyttää perintätoimenpiteet, kunnes asia on ratkaistu. Yrityksen verovelkaa ei myöskään julkaista verovelkarekisterissä eikä protestilistalla.

Lisäaikaa verojen maksuun voi hakea normaalitilanteessakin, mutta silloin ehdot ovat tiukemmat. Koronavirusepidemian takia maksujärjestelyn ehtoja helpotetaan nyt toisen kerran, sillä vuoden 2020 maalis-elokuussa yritysten ja henkilöasiakkaiden oli mahdollista hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetusti. Helpotettua maksujärjestelyä haki viime vuonna 39 000 asiakasta. Hakeneista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita.

– Tämän ja viime vuoden hakijamäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia. Tänä vuonna helpotettuun maksujärjestelyyn hakeneista yrityksistä puolet on sellaisia, jotka hakivat järjestelyyn myös viime vuonna, Hurskainen kertoo.

Verohallinnon tietojen mukaan verovelan kokonaismäärä oli heinäkuussa 3,6 miljardia euroa. Ennen koronapandemiaa määrä oli noin 3,1 miljardia.

– Hyvä asia on, että maksujärjestelyssä olevaa velkaa on maksettu tänä vuonna enemmän kuin uusia verovelkoja on kertynyt, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi