19.12.2022 klo 13:51
Uutinen

Vetoomus tukea myös pk-yrityksiä sähkökriisissä

Sähkömarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea, ja on pelättävissä, että se kiristyy entisestään pakkaskuukausien aikana. Varsinkin pörssisähkön varassa olevien yritysten, ja tietysti myös kotitalouksien, sähkölasku uhkaa nousta kohtuuttomaksi. On aika toimia.

–  On täysin sokeaa ja välinpitämätöntä keskustelua sähköhintojen kohtuullistamisesta, jos keskustelut käyvät vain yksityistalouksien sähköhinnoista ja unohdetaan yrityskentän erittäin vaikea tilanne korkean hinnan osalta. Yritykset ovat tämän maan ehdoton selkäranka, joka luo työtä ja toimeentuloa, Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula painottaa.

Nyt viimeistään on herättävä siihen tosiasiaan, että hyvinkin kannattavat yritykset ovat joillakin aloilla siinä tilanteessa, että toiminnasta on tullut kohonneiden kustannusten takia kannattamatonta ja yrityksiä ja niiden liiketoimintaa ollaan ajamassa alas. Kaikki nyt ovensa sulkevista yrityksistä eivät enää avaa oviaan.

– Sähkön hintojen nousu on jopa pahempi kriisi kuin korona. Tästä yli selviäminen vaatii varmuudella isoja summia yrittäjien pääomaa, ja muutenkin jo koronan jäljiltä on jouduttu käyttämään puskurit ja olemaan kannattavuuden rajoilla, ja sen alapuolellakin, kommentoi Rauman Yrittäjien ja Satakunnan Yrittäjien hallituksen jäsen Joonas Lauronen.

Jos yrityksiä ei tueta nyt, se on jonkin ajan kuluttua myöhäistä. Kun yrityksiä lopettaa, yhteiskuntamme menettää yrittäjien työpanoksen ja yrityksen veronmaksajana, mutta sen lisäksi myös kaikkien näissä yrityksissä työskentelevien työntekijöiden työn tuoman verotulon, joka kääntyy työttömyydestä maksettavien tukien myötä kuluksi. Meillä ei yksinkertaisesti yhteiskuntana ole varaa menettää näitä yrityksiä, jotka normaalisti toimivat kannattavina yksiköinä työllistäen ja luoden hyvinvointia.

Yrittäjät on pitkään kannustanut hallitusta valmistelemaan kaiken varalta yrityksille tukimallin ja esittänyt hallitukselle yritysten energiatueksi mallia, joka on toimialariippumaton ja kannustaa myös säästämään energiaa. Energian säästäminen on tietyn pisteen jälkeen kuitenkin monilla yrityksillä erittäin haastavaa, ja saattaa vaatia yritysten toimintojen karsimista.

– Muistetaan kuitenkin, että sähkötuilla on merkittävä vaikutus myös julkiseen talouteen. Vaikka vaalit lähestyvät, tolkku pitää olla mukana ja tuen jakoperusteet pitää olla selkeät ja niistä pitää viestiä avoimesti, muistuttaa Simula.

Raumalla 19.12.2022

Rauman Yrittäjät ry:n hallitus