27.8.2020 klo 09:53
Uutinen

”Viimeinen faktori yrittäjyydessä on positiivinen hulluus” – Uusia yrityksiä perustetaan Uudellamaalla enemmän kuin viime vuonna

Jos yrittäjiltä kysytään, usko tulevaan ei ole koronasta kiinni.

Suomen Yrittäjät uutisoi 25.8., kuinka uusia yrityksiä on tänä vuonna perustettu vaihtelevasti eri alueilla Lue juttu täältä. Uudellamaalla yrityksiä on perustettu viime vuotta enemmän uusyrityskeskusten seurannan mukaan Hyvinkää-Riihimäki -seudulla, Keski-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla. Uudenmaan Yrittäjien toimialueella luvut ovat kokonaisuudessaan plussan puolella.

Millaisia ajatuksia tuoreilla yrittäjillä yrityksen starttaamisesta korona-keväänä ja -kesänä on?

Anders Träskelin, Kuivausmestarit Oy, Porvoo

– Teemme kosteuskartoituksia ja kuivauksia, toisin sanoen hoidetaan vesivahinkoja.

– Yrityksen perustaminen oli haaveissa jo vuosikausia. Alun perin ajatuksena oli aloittaa jo keväällä, koronan vuoksi otettiin pieni aikalisä.

– Luottavaisin mielin aloitetaan toiminta, vajaan viikon kuluttua. Meitä on viisi osakasta ja yksi työntekijä. Kaikki oltiin työkavereita aika isossa konsernissa. Kaikki irtisanouduttiin ja perustettiin yhdessä uusi yritys.

– Kun ihmiset ovat kokeneet ensimmäisen aallon, en usko että tulee enää samanlaisia rajoituksia. Ehkä yökerhot menevät kiinni, mutta ne eivät isosti ole meidän asiakkaita.

Anu Wager, Ruukin Tangotehdas Oy, Kellokoski

– Tarjoan tanssinopetusta ja tiloja tanssin harjoitukseen ja muuhun liikuntaan. Vuokraan juhlatilaa häihin ja muihin juhliin.

– Yrityksen perustin nyt, koska tila sattui tulemaan eteen. Elämäntilanne oli sopiva – olin jo kauan miettinyt tätä. En halunnut päästää tilaisuutta ohi.

– Haluan tuottaa iloa elämään ja ajattelen positiivisen kautta, nyt jos koskaan sitä tarvitaan. Korona ei ole vaikuttanut yritystoiminnan aloitukseen mitenkään. Ehkä se voi näkyä vähän osallistujamäärissä, mutta en lähde sille tielle ajattelussani. Ihmiset valitsevat itse, tulevatko tanssitunnille.

– Elämä jatkuu! Eikä voi elää niin, että mitä jos… Silloin jää elämä helposti elämättä ja unelmat omasta yrityksestä toteuttamatta!

Lassi Peltola, FoFo Oy, Porvoo

– Valmistamme muovipakkauksia vähittäiskaupalle, laboratoriopuolelle ja elintarviketeollisuuteen.

– Yritys käynnistettiin liiketoimintakaupalla kesäkuun alussa. Sitä oli valmisteltu kaksi ja puoli vuotta prosessina, ja onnettomasti kävi niin, että siirto osui koronakevääseen 2020. Päivämäärästä pidettiin kiinni, mutta valmistautumisessa viivästyttiin periaatteessa vähän koronan vuoksi.

– Meitä on kolme osakasta ja kaikilla on yrittäjätaustaa. Mietittiin kyllä, pystytäänkö tähän nyt. Oltiin kuitenkin niin pitkällä, numerot oli pyöritelty ja kaikki tehty. Viimeinen faktori yrittäjyydessä on kuitenkin positiivinen hulluus ja päätettiin päästää se valloilleen.

– Aika ei ole helppoa, mutta emme ole suurimpia häviäjiä. Asiakasportfolio elää jonkin verran.