Arvo-Helojen sisarukset Sanna Mikkola (vas.), Hanne Mänty, Tomi Mikkola, Marko Mikkola, isä Arvo Mikkola ja Jani Mikkola. (Kuva: Kimmo Raukko)
15.12.2022 klo 08:30
Uutinen

Viisi sisarusta pyörittää sulassa sovussa helayritystä Pohjanmaalla – ”Kaikilla on omat vastuualueensa ja tasainen luonne”

Arvo Mikkola perusti 1970-luvulla huonekalutarvikkeita myyvän yrityksen. Puoli vuosisataa myöhemmin hänen kaikki lapsensa työskentelevät yrityksessä.

Pohjanmaalaista Arvo-Helat Oy:tä voi hyvällä syyllä kutsua perheyritykseksi. Vuodenvaihteessa 50 vuotta täyttävän yrityksen perusti aikoinaan Arvo Mikkola, jonka kaikki viisi lasta työskentelevät nyt yrityksessä.

– En tiedä, kuinka ovatkaan palikat loksahtaneet kohdalleen, ihmetellä täytyy itsekin, Mikkola sanoo.

Mikkolan lapsista vanhimmat, Jani ja Marko Mikkola omistavat Jurvassa sijaitsevan yrityksen nykyisin puoliksi. Asiakassuhteiden lisäksi kullakin sisaruksella on oma erikoisalueensa. Jani on toimitusjohtaja, ja hänen päävastuualueensa on hankinta. Kalustehelojen tukkuliikkeenä ja verkkokauppana toimiva Arvo-Helat hankkii materiaalinsa suurimmaksi osaksi ulkomailta. Marko Mikkola puolestaan hoitaa laskutusta ja vastaa logistiikasta. Myyntiedustus kuuluu Hanne Männylle, myyntijärjestelmät ja IT-asiat Tomi Mikkolalle. Nuorin sisko, tämän vuoden aikana firmaan tullut Sanna Mikkola vastaa digitaalisesta markkinoinnista ja viestinnästä. Lisäksi yritys työllistää kaksi työntekijää varastotehtäviin.

Ei riitoja

Kolmella nuorimmalla sisaruksella on laajalti työkokemusta muualtakin, mutta hekin ovat lopulta palanneet juurilleen. Arvo Mikkola on tyytyväinen siitä, että jokaiselle lapselle on löytynyt yrityksessä juuri heidän omaa osaamistaan vastaavaa työtä, melkein kuin sattumalta.

– Kaikki ovat kiinnostuneet omasta erityissektoristaan, jotka sitten palvelevat hienosti toinen toistaan. Tämä on varmasti yksi menestymisen salaisuus. Meillä löytyy tietotaitoa tämän päivän vaatimuksiin, hän pohtii.

Arvo-Helojen toimitusjohtaja Jani Mikkola sanoo, että kaikki sisarukset tulevat keskenään hyvin juttuun, eikä yhteenottoja yksinkertaisesti synny. Sujuvaa firman pyörittämistä auttaa sekin, että vastuut eri asioista ovat selvät.

– Kaikilla on oma vastuualueensa ja tasainen luonteenlaatu. Ei tule vastakkainasetteluja, hän sanoo.

Arvo Mikkola kertoo, että viiden sisaruksen, puolisoiden ja lastenlasten kesken jonkun syntymä- tai nimipäivää juhlitaan harva se viikko.

– Ei ole väliä, kuka keskustelee kenenkin kanssa, kaikki puhuvat samaan ääneen. Riitoja ei ole ilmennyt vähäisessäkään määrin, missään vaiheessa.

Asiakaskunta muuttui radikaalisti

Arvo-Helojen valikoimassa on tuhansia eri nimikkeitä, muun muassa kiskoja, saranoita, vetimiä, kalustepyöriä sekä kannattimia ja kalustejalkoja puu- sekä metallikalusteisiin. Kun Arvo Mikkola perusti yrityksen vuodenvaihteessa 1973, kalusteteollisuus oli Etelä-Pohjanmaalla hyvin elinvoimaista. Mikkola oli työskennellyt yrityksessä, joka toimitti erilaisia huonekalujen tarvikkeita. Viiden vuoden jälkeen hän päätti kokeilla samaa hommaa itsekin.

– Sanouduin irti, ja kaikki pitivät hulluna. Kun olin aloittanut, yksi asiakas sanoi, että kun ihminen on oikein tyhmä, se alkaa yrittäjäksi, Mikkola nauraa.

– Jossain sanottiin, että yrityksen keski-ikä on seitsemän vuotta. Meillä on mennyt jo seitsemän kertaa seitsemän vuotta.

Arvo Mikkola uskoo, että yrityksen on pitänyt pystyssä kaikki vuosikymmenet mukautumiskyky ja kyky katsoa eteenpäin. Arvo-Helat nousi yritysten AAA-luokkaan vuonna 1996 ja on pysynyt siellä siitä asti.

Arvo Mikkola sanoo, että asiakaskunnan vaihtuminen ja väheneminen on ollut dramaattista vuosikymmenten kuluessa. Vanhaa asiakaskuntaa on poistunut huonekalutehtaiden lopettaessa, mutta Arvo-Helat on onnistunut saamaan uutta tilalle.

– Liikevaihdon suhteen kasvu on ollut aika tasaista vuodesta toiseen. Isompaa romahdusta ei ole tullut, vaikka 1990-luvun alun lama ja 2000-luvun loppu tekivät kehityskäyrään notkahdukset.

Mikkolaa mietityttävät tämän hetken kriisit.

 – Ukrainan sota sekä raju inflaatio todennäköisesti tuovat lähivuosille haasteita ja vaativat puskureita niin meiltä kuin muiltakin yrityksiltä.

Kesätyöstä loppuelämän työ

Nykyisin yrityksen liikevaihto on 1,4 miljoonaa. Arvo Mikkola sanoo, että nykyisessäkin tilanteessa yrityksen täytyy pitää tuntosarvet tarkkoina, kun Amazon ynnä muut nettikaupat valtaavat alaa.

Pohjanmaan huonekalu- ja kalusteteollisuus on nykyisin muutaman ison yrittäjän käsissä, ja pienempimuotoinen kalusteteollisuus on kadonnut kokonaan.

– Jurvassakin oli kymmenittäin yrityksiä 1970-90-luvulla, tänä päivänä ei tahdo kymmentä löytyä.

Eräs vahva tukijalka Arvo-Heloilla on verkkokauppa, joka perustettiin jo vuonna 2004. Toimitusjohtaja Jani Mikkola sanoo, että verkkokaupan kautta yrityksen on löytänyt moni sellainen taho, jolle ei välttämättä olisi muuten tullut markkinoituakaan tuotteita.

Asiakaskuntaan kuuluu huone-, myymälä- ja toimistokalusteiden valmistajia, metalliteollisuuden metallirakenteiden tekijöitä ja jälleenmyyntiasiakkaita ympäri Suomen.

Sukupolvenvaihdos Arvo-Heloissa tapahtui vuonna 2016. Arvo Mikkolan vanhimmat pojat olivat johtoon astuessaan olleet jo pitkään talossa, Jani 25 vuotta ja Marko 30 vuotta.

– Se oli luonteva jatkumo. Teini-ikäisenä tässä tuli jo kesätöissä pyörittyä. Silloin jo oppi ja tiesi, kuinka tämä firma toimii. Koulujen jälkeen oli helppo tulla pysyvästi näihin hommiin ja jatkaa tekemistä. Ei ollut ajatusta, että tästä tulisi loppuelämän työ, mutta jälkikäteen huomaa, että niin se kuitenkin meni, Jani Mikkola sanoo.

Kaisu Puranen