6.6.2017 klo 12:34
Uutinen

Virtuaalitodellisuudella mallinnetaan jo metsiä – alan tapahtuma tulee Suomeen

Maailman merkittävimpiin fotoniikkaa ja metsäbiotaloutta yhdistäviin tapahtumiin lukeutuva Forest & Photonics järjestetään tänä vuonna Kolin kansallispuistossa 20.-21. syyskuuta.

Arvostetussa tapahtumassa on tarjolla teknologiaan ja tulevaisuuteen katsovia tutkimus-, teknologia- ja sovellusesittelyitä fotoniikkaa hyödyntävistä yrityksistä.

Yksi tapahtuman teemoista on fotoniikan avulla toteutettava metsien virtuaalinen mallintaminen. Virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta hyödyntävät sovellukset mahdollistavat tarkan, tehokkaan ja luontoa kunnioittavan metsänhoidon sekä esimerkiksi puuraaka-aineen alkuperän täsmällisen seurannan läpi koko jalostusketjun.

Fotoniikalla eli valotieteellä tarkoitetaan valon tuottamista, käsittelyä ja tarkkailua. Fotoniikkaa hyödynnetään esimerkiksi virtuaalitodellisuus- ja konenäkösovelluksissa. Metsäbiotalous puolestaan viittaa uusiutuvan puubiomassan hyödyntämiseen paperi- ja sahateollisuuden ohella myös korkeamman jalostusarvon tuotteissa, kuten kosmetiikassa ja tekstiileissä.”

– Fotoniikka muuttaa maailmaa paljon enemmän kuin yleisesti tiedetään. Vaikkapa nopeat valokuituyhteydet, virtuaalitodellisuus ja konenäkö perustuvat fotoniikkaan: niiden kaikkien taustalla on kyky tuottaa ja tunnistaa valon eri aallonpituuksia erittäin tarkasti, tapahtumasta vastaava Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö Juha Purmonen kertoo.