24.3.2022 klo 17:36
Uutinen

Voimmeko enää pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan nimeltä Suomi?

Oikein hyvää orastavan kevään alkua kaikille. Ei olla vielä koronastakaan päästy eroon niin uutiset toivat viime kuun lopulla lisää ikäviä asioita, joita meistä kukaan ei olisi uskonut tapahtuvan Euroopassa enää 2020-luvulla. Yhtä kaikki, vaikka nämä murheet ovat maailman laajuisia niin murheita riittää meillä myös ihan täällä koto-Suomessakin omiksi tarpeiksemme. Tämä meidän nykyhallituksen ajama vihreä linja ilman fossiilisia polttoaineita, jotta saavutamme hiilineutraalin Suomen vuoteen 2035 mennessä. Tämän hienon ilmastopolitiikan takana on ilmastolaki, jota on päätetty noudattaa tarkemmin kuin mitään muuta ja sieltä on vielä kaivettu kaikki kohdat, millä vähänkin saadaan säädöksiä tiukennettua. Onhan tässä hienoa, että ajattelemme luontoa, ihmisten tulevaisuutta ja kaikkea tähän kuuluvaa, mutta tuliko kenellekään mieleen tai osalle ei edes vieläkään ole tullut, että tämä kaikki tehdään kansalaisten kukkarolla. Kukaan ei oikein ole varma, mitä tässä tulee tapahtumaan.

Kun suurin osa yrittäjistä ja yrityksistä on kärsinyt välittömästi tai välillisesti jo koko korona-ajan heikentyneestä kannattavuudesta ja osa joutunut lopettamaan koko yritystoiminnan, niin oven takana odottaa uusi koeponnistus.

POLTTOAINEET JA ENERGIA… Nyt kun päästötavoitteisiin pitää päästä tavalla tai toisella alkoi polttoaineen hinnan nousu, joka saavutti uudet mittasuhteet tämän kuun alussa. Hinnan hurjaa nousua perusteltiin mediassa Ukrainan sodalla ja öljyn maailmanmarkkinahinnalla, joka ei kuitenkaan käynyt vielä edes huipputasollaan vaan taisi korkeimmillaan olla 148 dollaria tynnyriltä. Mutta tällä varjolla meidän upea hallituksemme sai hilattua tolppahinnat aivan uudelle tasolle ja kuinka ihmisiä pystyikin sumuttamaan, että tämä johtuu sodasta yms.; ei nyt vaan saatiin totaalisesti vedettyä kansa telin ali.

Niin yrittäjät, yritykset kuin työntekijät ovat valtaosalta jollain tavalla riippuvaisia liikenteestä. Jos nyt joku miettii, että enhän minä tarvitse autoa mihinkään ja eihän minun yritystoimintani tarvitse kumipyöriä mihinkään, niin näinhän se ei vain ole. Suomi on harvaan asuttu maa, meillä voidaan sanoa kaiken tavaran liikkuvan kumipyörien päällä ja valtaosa ihmisistä käyttää työmatkoihin jotain kulkuneuvoa. Sähköautoja pystytään käyttämään Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa ja niiden väliseen siirtymiseen, mutta kun lähdemme ruuhka-Suomesta pois niin näin ei enää olekaan. Joten voidaan sanoa, että meistä jokainen on riippuvainen kalustosta, joka liikkuu fossiilisilla polttoaineilla vielä pitkään.

Tämä hurja hinnannousu siirtyy kaikkiin hintoihin; ostetaan kaupasta mitä vain niin hinnat tulevat nousemaan huomattavasti. Ruuan hinta vaikuttaa meihin jokaiseen ja monelle jo muutaman kympin nousu kuussa on kova paikka; siihen päälle kallistunut polttoaine ja energia niin mitäpä niiden jälkeen jää, ei mitään. Silti vielä löytyy valtavasti ihmisiä, jotka hurraavat, että hallitus hoitaa hommansa erinomaisesti ja on kansan puolella. Ja paskanmarjat, niillä ihmisillä ei ole mitään käsitystä siitä, mihin tämä linja meidät ajaa. Inflaatio kiihtyy, luokkaerot kasvavat, työttömyys lisääntyy, ihmiset syrjäytyvät, mielenterveysongelmat kasvavat ja kaiken tämän kautta terveyspalvelut kuormittuvat ja asumisesta tehdään pienituloisille kestämätöntä! Mutta mitä väliä, kunhan pysytään ilmastotavoitteessa ja saadaan tuhottua hyvinvointiyhteiskunta nimeltä SUOMI!

Meillä kun päätoimialat ovat vahvasti sidoksissa polttoaineisiin, niin tämä hinnan nousu on aiheuttanut todella suuria haasteita. Niiden kanssa yritämme taistella parhaamme mukaan, jotta saamme jatkossakin työllistettyä sen reilu 70 Lohjan ja lähialueiden ihmistä. Lukujen valossa kun ajatellaan niin käytämme kuukaudessa 150.000 – 175.000 l polttoaineita, jolloin tuollainen 0,40 € korotus litralle tuottaa ehkä hieman harmaita hiuksia, mutta kyllä tästäkin selvitään.

Oikein hyvää alkanutta kevättä kaikille. Toivotaan, että maailmassa järki voittaa ja saadaan rauha Eurooppaan.

Markus Hänninen
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry